- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κεραμέως: Να επιστρέψει το πανεπιστήμιο σε αυτούς που ανήκει
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που συζητούν το διυπουργικό νομοσχέδιο
Τι είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που συζητούν το διυπουργικό νομοσχέδιο.
«Εμείς δεν οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσει η διάταξη αποτρεπτικά. Ούτε θέλουμε οι αστυνομικοί να είναι σε ρόλο "μπαμπούλα". Εμείς θέλουμε να επιστρέψει το πανεπιστήμιο σε αυτούς που ανήκει -στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς- και για αυτό αγωνιζόμαστε». Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών που συζητούν το διυπουργικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σημείωσε, επίσης, ότι σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος για το ζήτημα του ασύλου, της είχε εκφράσει ικανοποίηση για την "αποκατάσταση του ασύλου".
Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων, μέσω της ΠΟΣΔΕΠ, έχουν εκφράσει την άποψή τους για την προτεινόμενη διάταξη, σε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «το προς ψήφιση άρθρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». «Είναι μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης», ανέφερε.
Επιπλέον, σχετικά με την κατάργηση της απόφασης για την ίδρυση τμήματος νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για τη λειτουργία της σχολής» και επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα Πάτρας».
«Το μέλημά μας είναι πώς θα έχουμε ακαδημαϊκό χάρτη που να έχει προκύψει στη βάση αποτελεσμάτων αξιολόγησης και όχι με βουλευτικές τροπολογίες του τελευταίου λεπτού», είπε.
Επεσήμανε, δε: «Αντί να ιδρύουμε νέες σχολές, να απασχοληθούμε με το να φροντίσουμε να στελεχώσουμε καλύτερα τις υπάρχουσες σχολές».
Νωρίτερα, μιλώντας στην επιτροπή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος, χαρακτήρισε "επιβεβλημένη" την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και τόνισε ότι «οι αστυνομικοί τάσσονται με το κοινωνικό αίσθημα». Ξεκαθάρισε, ωστόσο: «Δεν θα εγκατασταθούμε στα πανεπιστήμια στη θέση των ταραχοποιών [...]. Δεν θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένστολους φοιτητές η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πρέπει να προστατεύεται από μόνη της, όχι με καταδρομικές επεμβάσεις».
Επίσης, ανέφερε ότι η ρύθμιση για το άσυλο θα πρέπει να συνδυαστεί με «ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων» καθώς επίσης και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της αστυνομίας. «Να μη χρειαστεί να κληθούμε να παίξουμε τον απαρχαιωμένο ρόλο του "μπαμπούλα", του καταστολέα», ανέφερε.
Όσον αφορά στην κατάργηση της ίδρυσης της Νομικής της Πάτρας κατά τάχθηκαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.
Η κ. Κυριαζοπούλου τόνισε από τη μεριά της ότι η ίδρυση σχολής Νομικής αποτελεί «ακαδημαϊκό όραμα ενός δυναμικού ιδρύματος», το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες και αρνήθηκε ότι η ίδρυση του τμήματος έγινε πρόχειρα, όπως έχει σημειώσει η ηγεσία του υπουργείου.
«Η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή, αλλά επιβεβλημένη», είπε η κ. Κυριαζοπούλου, «ώστε να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη δυτική Ελλάδα».
Ανέφερε μάλιστα ότι από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ που διέθεσε το υπουργείο στα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε εξασφαλίσει θέσεις για τη σχολή της Νομικής. Ο κ. Ζούπας, εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Πατρών εξέφρασε την άποψη ότι το επιχείρημα ότι «δεν θέλουμε άλλους ανέργους δικηγόρους» δεν ευσταθεί, αφού ο αριθμός εισακτέων θα παρέμενε ίδιος. Η αναδιανομή των φοιτητών, όπως είπε, θα σημαίνει αποσυμφόρηση των υπολοίπων σχολών και άρα καλύτερους όρους για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η ίδρυση νομικής στην Πάτρα είναι ιστορική κατάκτηση, ενώ η κατάργησή της, ιστορικό λάθος. Πρόκειται για ακαδημαϊκή κατάκτηση και υλοποίηση ενός ονείρου των πολιτών της Πάγρας και της δυτικής Ελλάδας και αποτέλεσμα διεκδίκησης πάνω από 40 χρόνων, που ολοκληρώνει το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή δεν αποτελεί εργαλείο ιατρικής διάγνωσης
Τα ποσά θα αρχίσουν να εμφανίζονται σταδιακά εντός της ημέρας στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων
Στο ΙΤΕ ο επίγειος δορυφορικός σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων
H ανάρτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Απόψε μεγάλης κλίμακας επίγειος ψεκασμός σε έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων στην Αν. Αττική
Με αφορμή το ζήτημα της αντιπροεδρίας της Βουλής
Το ποσό που διαθέτει πλέον το κράτος για τις άγονες γραμμές ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ ετησίως
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτική ασφάλιση, με βασικό φορέα τον E-EΦKA και το ΤΕΚΑ
Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Άκουσα έναν νεαρό να λέει "ποιο Μετρό; Φέρτε μου πίσω τον Ντέλια"», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Αν εμείς έχουμε μεγάλες αυξήσεις λόγω καρτέλ, τότε πχ στην Γερμανία ή στην Δανία τί έχουν; Τον Εσκομπαρ;»
Καμπανάκι από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για ασφαλιστικό σύστημα δύο ταχυτήτων
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν την πόλη
«Είναι λογικό η ΝΔ να μην στηρίξει μια τέτοια πρόταση»
Το σχέδιο θα στηρίξει 460.000 ευάλωτα νοικοκυριά, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα
«Το έργο ενώνει τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια με την Αθήνα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Οι εκτιμώμενες πληροφορίες
«Η πόλη συνεχίζει να αλλάζει πρόσωπο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.