Γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Το μήνυμα Παυλόπουλου
Οι ξεχωριστές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Κύπρο και Μάτι - Το έμμεσο σχόλιο για τη Χρυσή Αυγή
«Τιμούμε την επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας με ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Μήνυμα αρραγούς ενότητας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των εθνικών θεμάτων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωσή του κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της 45ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974. Και μέσα από αυτήν την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας "όκωσπερ τείχεος"».
Και πρόσθεσε: «Τιμούμε τους νεκρούς που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αγωνιστές του αντιστασιακού αγώνα που δεν είναι πια μαζί μας. Αγωνιστές, τους οποίους επάξια εκπροσωπούν οι παρόντες αντιστασιακοί, ενσαρκώνοντας τη ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης».
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ακόμη: «Φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για τη συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από τη μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στη Βουλή των Ελλήνων».
Η μαρτυρική Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος «που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για τη τελική της δικαίωση». Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα «σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας».
Εν συνεχεία υπενθύμισε το παράδειγμα όλων εκείνων, οι οποίοι «μας άφησαν το παράδειγμά τους ως παρακαταθήκη για την πορεία μας στο μέλλον» και υπογράμμισε: «Για να τιμήσουμε όμως τη μνήμη τους, όπως τους αξίζει, πρέπει να πορευόμαστε στον δρόμο της εθνικής μας προοπτικής υπό όρους αρραγούς ενότητας, κατ’ εξοχήν σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Εθνικών μας Θεμάτων, επέκεινα δε των Εθνικών μας Δικαίων, πάνω στην βάση του πλήρους και δίχως ίχνος έκπτωσης σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Αναφορά στο Μάτι
Κλείνοντας τη δήλωσή του, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι, σημειώνοντας ότι πέρυσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για «να τιμήσουμε με το πένθος μας τη μνήμη τους» και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα βρει τον δρόμο που του ταιριάζει και την προοπτική που του αντιστοιχεί.
Για πρώτη φορά φέτος τον εθνικό ύμνο έψαλε η χορωδία της Λυρικής Σκηνής.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.