Πολιτικη & Οικονομια

g&l 298

Και μετά την Περηφάνια τι;

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 298
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics.jpg

Τι είναι το Gay Pride; Τι σημαίνει πραγματικά μια γιορτή ομοφυλόφιλης περηφάνιας; Έχει νόημα; Είχε κάποτε και το έχασε στο δρόμο; Αυτά θίγει η ταινία “Beyond Gay: The Politics of Pride”, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα προφεστιβαλικά πλαίσια του Athens Pride, σήμερα Πέμπτη 22 στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16), στις 19.00. Η είσοδος είναι δωρεάν!

Η βραβευμένη καναδέζικη ταινία-ντοκιμαντέρ δείχνει ότι μπορεί σε πολλές πόλεις του κόσμου το Πράιντ να είναι ένα ξέφρενο και εξωφρενικό πάρτι αλλά σε πολλά περισσότερα μέρη (κι εδώ στη γειτονιά μας) το Πράιντ είναι μια γενναία πολιτική πράξη, που μπορεί να θέσει ως και τη ζωή σου σε κίνδυνο! Ο Ken Coolen, πρόεδρος του Vancouver Pride, αναζητώντας τη βαθύτερη σημασία του Κινήματος Υπερηφάνειας, ακολουθεί ένα διεθνές οδοιπορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεκινά από την πόλη του σε μια από πιο απελευθερωμένες χώρες, με πλήρη θεσμική ισότητα των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς ατόμων, και φτάνει στο απαγορευμένο από το κράτος Moscow Pride, του οποίου τα μέλη ρισκάρουν σύλληψη και φυλάκιση από την αστυνομία και βίαιες επιθέσεις από ακραία ομοφοβικά στοιχεία της ρώσικης κοινωνίας.

Μετά την ταινία ακολουθεί συζήτηση με τον Bob Christie, σκηνοθέτη της ταινίας, τον Tomasz Baczkowski, πρόεδρο του Equality Foundation Warsaw και του EuroPride 2010 Warsaw, και τον Nikolai Alekseev, ιδρυτή του Moscow Pride. Μείνετε μετά τη συζήτηση για ένα ποτήρι κρασί. Η προβολή γίνεται με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut και την Πρεσβεία του Καναδά.

Αύριο ξεκινά το 4ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικού Κινηματογράφου Αθήνας και μάλιστα στην Ταινιοθήκη Ελλάδας. Με σλόγκαν «Είναι στη φύση μας» θα δούμε ταινίες που μιλάνε για εμάς μέσα από τα δικά μας μάτια. Φέτος το Outview γίνεται διαγωνιστικό! Τα βραβεία θα απονείμουν οι Νατάσσα Μποφίλιου και Ματθίλδη Μαγγίρα στην τελετή λήξης στο El Cielo, ενώ θα παρευρεθούν οι Φώτης Σεργουλόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, κ.ά. που θα προλογίσουν τις ταινίες. Καλεσμένοι του φεστιβάλ θα είναι η γνωστή σκηνοθέτις Monika Treut και ο βραβευμένος σκηνοθέτης Michael Stock, που θα παρουσιάσει την ταινία του “Postcard to Daddy”. Το πρόγραμμα προβολών είναι πλουσιότατο! Δείτε το αναλυτικά στο www.outview.gr. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Alexander Sauna υποδέχεται τα ζωηρά αγόρια της Wurstfilm σε ένα απόλυτο σκληρό XXX Show, στις 28/4. Μετά το show των αγοριών κάντε παρέα μαζί τους στο ολοκαίνουργιο Steam & Foam Labyrinth Playroom μέχρι τις 4 το πρωί, με είσοδο 15 ή 11 ευρώ με κουπόνι που προμηθεύεστε μαζί με το εισιτήριό σας από το Φεστιβάλ.

Με αφορμή το Outview oι Τάσος Βρεττός και Κωνσταντίνος Ρήγος έφτιαξαν την έκθεση “It’s not about sex”. Κορίτσια, αγόρια, trans και pansexuals κάνουν σόου, ετοιμάζονται για τη νύχτα, ξεκουράζονται, παίζουν, αψηφούν και υπερβάλλουν. To “It’s not about sex” δεν αφορά το σεξ αλλά, αν δεχτούμε τα λεγόμενα των John Waters και Bruce Hainley, «η σύγχρονη τέχνη είναι σεξ».

Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της 12ο Γκέι Πολιτιστικό Πανόραμα, 25/4 - 12/5, με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Περισσότερα γι’ αυτό την άλλη βδομάδα, αλλά στο μεταξύ μη χάσετε στις 25 Απριλίου τη συγγραφέα Άννα Κοκκινίδου που μιλά για το βιβλίο της «Ο Ρωμαίος αγαπά τυφλά» (Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης, Ερμού 23, 8 μ.μ.). Μετά, στον ίδιο χώρο, ένα αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους που μιλούν για οικογένειες νέου τύπου (9 μ.μ.) Σάββατο 24, 9 μ.μ., η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης κάνει πάρτι στο Στέκι Μεταναστών. Κυριακή 25, το Mybar οργανώνει πάρτι “A Night in Paris”. Ο Τόνι έχει τα γενέθλιά του και μεταμορφώνει το μπαράκι σε Παρίσι. Τρίτη 27, 9 μ.μ., η ΛΟΘ κάνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το Λεσβιακό Κίνημα στο Στέκι Μεταναστών. ●

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ