Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο σε κλίμα συναίνεσης
Ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων στη Μεταπολίτευση
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο σε κλίμα συναίνεσης. Ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων στη Μεταπολίτευση.
Μετά την ορκωμοσία των 300 βουλευτών χτες, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.
Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να λάβει 280 ψήφους-αριθμός ρεκόρ, μετά τις 235 της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 2015.
Τον βουλευτή Ιωαννίνων με την ΝΔ θα στηρίξει η «γαλάζια» ΚΟ των 158 βουλευτών, τα 86 μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι 10 της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και πιθανότατα οι 9 του ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Το νέο Προεδρείο της Βουλής θα συμπληρωθεί από τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Για την θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον κ. Δημήτρη Βίτσα ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.
Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικός στόχος του νέου Προέδρου της Βουλής είναι να επανέλθουν οι διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «απαλλαγεί» το Μέγαρο του κοινοβουλίου από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Πρωτοβουλία που δεν θα παραμείνει σε συμβολικό επίπεδο αλλά θα επιχειρηθεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και αλλαγές να φανεί ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία έχουν διακριτούς ρόλους χωρίς να είναι αποξενωμένες εξουσίες.
Επιπροσθέτως, ο κ. Τασούλας επιθυμεί να αποκαταστήσει τον ρόλο του κοινοβουλίου και να ενισχύει την λειτουργία των βουλευτών με την ουσιαστική αντιμετώπιση της εκδοχής του «πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού» που κυρίως αναπτύχθηκε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της περίφημης «ψήφου κατά συνείδηση» των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας με στόχο να σταματήσουν οι βουλευτές να λειτουργούν ως «βραχίονας» του Μεγάρου Μαξίμου – όπως έγινε με τα περίφημα «κοινοβουλευτικά ρετάλια» και την επιστολή των 6 βουλευτών που δήλωναν εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός περιλαμβάνει στόχους για: επιμελέστερη και ουσιαστικότερη παρουσία υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και βουλευτών στο νομοθετικό έργο - υιοθέτηση και τήρηση κανόνων καλής νομοθέτη με αποφυγή «βομβαρδισμού» άσχετων τροπολογιών κάτι άλλωστε που υποστηρίζει διαχρονικά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης - εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου κ.α.
Υπενθυμίζεται πως χτες, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.
Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.
Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.
Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.
Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.