Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκινάει η δίκη του Τάσου Μαντέλη

Για το «δώρο» από τη Siemens

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54814-110754.jpg

Δικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης για την υπόθεση των χρημάτων που έλαβε από τη μητρική Siemens. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε ποσό 450 χιλιάδων μάρκων ως αντάλλαγμα, για την επιλογή της Siemens επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Η δίκη του κ. Μαντέλη είχε διακοπεί προ ημερών λόγω αποχής δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, παραπέμπονται τέσσερα ακόμη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της Ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει, όπως ο ίδιος παραδέχεται, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Ο κ. Μαντέλης έχει αρνηθεί από την αρχή την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, υποστηρίζοντας ότι τα επίμαχα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρία και όχι ανταλλάγματα ή δώρα σχετιζόμενα με την επίμαχη σύμβαση 8002 του 1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Γ.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ