Πολιτικη & Οικονομια

Εύα Καϊλή: Ενιαία ψηφιακή αγορά για τα ελληνικά μέσα

«Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευημερούσα ψηφιακή ενιαία αγορά με τον πολίτη στο επίκεντρό της»

image3_1_1.jpg
Εύα Καϊλή
ΤΕΥΧΟΣ 703
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή

Η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εύα Καϊλή γράφει για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Αγορά και όσα πέτυχε.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά επικρινόμαστε για τις επιδόσεις μας στη ρύθμιση της τεχνολογίας. Για μια αμερικανική εταιρεία που εδρεύει στη Silicon Valley, η ίδια η ιδέα ενός νέου γύρου ευρωπαϊκών κανονισμών είναι, αν μη τι άλλο, ανησυχητική. Και όμως, τους τελευταίους μήνες, έχουμε όλο και περισσότερες περιπτώσεις Διευθύνοντων Συμβούλων τεχνολογικών κολοσσών που ζητούν ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι για δύο κύριους λόγους. Αφενός ένα σύνολο γενικών κανόνων και αρχών προσφέρει την απαραίτητη νομική βεβαιότητα που θα χρειαζόταν κάθε επιχείρηση, προκειμένου να αναπτυχθεί στην ΕΕ και, αφετέρου, η ΕΕ έχει κάνει καλή δουλειά στη δημιουργία των συνθηκών για τη λειτουργία μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς.

Οι επικριτές της ΕΕ τείνουν να ξεχνούν ότι η κατάσταση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Αγοράς το 2019 είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν των τελευταίων 4-5 ετών, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήκωσαν τα μανίκια τους και άρχισαν να εργάζονται για την άρση των φραγμών και την εφαρμογή διασφαλίσεων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού που υπάρχει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες ρυθμιστικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας έχει υλοποιηθεί εξαιτίας της δουλειάς μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, μόνο μερικά που καταφέραμε να πετύχουμε και ήδη έχουν εφαρμοστεί ή πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα είναι η κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming), η εφαρμογή του GDPR, οι μεταρρυθμίσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η απαγόρευση του geoblocking και των διαδικτυακών διακρίσεων, οι πρώτοι κανόνες για τις σχέσεις πλατφορμών και επιχειρήσεων, ένα πλήρες σύνολο κανόνων που προστατεύουν τους καταναλωτές στο διαδίκτυο, ένα πλαίσιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Αυτές είναι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται και επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ επηρεάζουν και άλλες χώρες προς την ίδια κατεύθυνση.

Ωστόσο, με τη δουλειά μας πέρα από τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέσαμε και τις βάσεις για την εκμετάλλευση των νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει πολλές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της καινοτομίας και την εφαρμογή νέων λύσεων σε προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα την ευκαιρία να εργαστώ εκτενώς πάνω στο νομικό πλαίσιο για την τεχνολογία blockchain. Η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, ώστε να εκμεταλλευτούμε δυνατότητες των νέων πτυχιούχων, ειδικά στη χώρα μας όπου υπάρχει εξαιρετικό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Με το έργο μας διευκόλυνε το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο blockchain, εξασφαλίζοντας ασφάλεια δικαίου και ακολουθώντας τρεις θεμελιώδεις αρχές:

  1. Ουδετερότητα αναφορικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται,
  2. Ουδετερότητα αναφορικά με το Επιχειρηματικό μοντέλο
  3. Φιλική προς την καινοτομία προσέγγιση

Επιπλέον, η ΕΕ υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός ηθικού πλαισίου για τη λειτουργία της ΑΠ. Ως συντάκτης του κειμένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τον αυτοματισμό, τονίσαμε τη σημασία της ανθρώπινης παρέμβασης σε βασικές αποφάσεις και κυρίως δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα επιτρέψει σε όσους έχουν μείνει πίσω από τις ταχείες αλλαγές να καλύψουν.

Για τη δημιουργία μιας καλά λειτουργούσας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, υπάρχει επίσης η ανάγκη να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό σε καινοτόμες ιδέες και σε υποδομές. Και εδώ καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες που ξεπήδησαν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και κάποιες αξιοσημείωτες επιστημονικές ανακαλύψεις που έγιναν, με την πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας, ενός έργου που έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση. Κατά τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, είμαστε κατηγορηματικοί για την ανάγκη να δαπανησουμε περισσότερα για τις τεχνολογίες και τις επιστήμες και πολύ περισσότερο στις χώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Για παράδειγμα. ως εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συγγραφή του νόμου για την αναπροσαρμογή και επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού και ως Σχεδίου Γιούνκερ, πετύχαμε να αλλάξει ο επενδυτικός χάρτης και ο προσανατολισμός του προγράμματος. Πριν την παρέμβασή μας η Ελλάδα ήταν στη δέκατη θέση στην απορροφησιμότητα των κεφαλαίων, ενώ τώρα είναι πρώτη. Αυτό αύξησε κατακόρυφα την δυνατότητα των Περιφερειών και των επιχειρήσεων να λαμβάνουν επενδυτικά κεφάλαια ακόμα και για μικρότερα έργα.

Κατορθώσαμε, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδότησης, μέσω διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων και πλατφορμών, προκειμένου να ενισχύσουμε την Ελλάδα και την ΕΕ και να της επιτρέψουμε να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευημερούσα ψηφιακή ενιαία αγορά με τον πολίτη στο επίκεντρό της

Και αυτός είναι ο στόχος μας για την επόμενη πετναετία. Η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευημερούσα ψηφιακή ενιαία αγορά με τον πολίτη στο επίκεντρο της. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τα στερεότυπα σχετικά με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την «τεμπελιά» των Ελλήνων, αποδείξαμε με τους συνεργάτες μου ότι είμαστε πρόθυμοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για τη βελτίωση των συνθηκών και προοπτικών για τους Έλληνες πολίτες και το έργο μας όχι μόνο έθεσε τις βάσεις για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, αλλά είχα την τιμή να αναγνωριστεί και να βραβευτεί η ομάδα μου και η δουλειά μας στις Βρυξέλλες και διεθνώς, αυτά τα 5 τελευταία χρόνια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.