- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεν αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P -Προειδοποίηση ενόψει εκλογών
Αναλυτικά η ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης
Η S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας Β+ με θετική προοπτική. «Είναι πολύ πιθανόν ότι η πόλωση του πολιτικού σκηνικού θα κλιμακωθεί», αναφέρει
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β+ με θετική προοπτική. «Οι αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα αντανακλούν τις βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές, που συνοδεύονται από ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και μία πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του κρατικού χρέους. Αυτά σταθμίζονται με το υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της χώρας, μία δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έναν μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης που έχει προβλήματα και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που παραμένουν», σημειώνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Ο S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2019-2022, «καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζεται η ισχυρή εξαγωγική επίδοση, αν και η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανόν να περιορίσει τις εξαγωγές». Ειδικότερα, ο οίκος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί το 2019 στο 2,3% από 1,9% το 2018 και ότι στη συνέχεια θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,7% το 2020, στο 3,0% το 2021 και το 3,2% το 2022. «Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη», προσθέτει, «εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές». «Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους από όλες τις χώρες που αξιολογούμε, σε όρους διάρκειας αποπληρωμής και μέσου επιτοκίου, παρά το μεγάλο κρατικό χρέος», τονίζει ο οίκος.
«Η θετική προοπτική σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε το αξιόχρεο της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει ο S&P. Αυτό, προσθέτει, θα μπορούσε να προκύψει από μία πρόσθετη βεβαιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσω περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα περιορίσουν τις υφιστάμενες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Ένα άλλο έναυσμα για μία αναβάθμιση, προσθέτει ο S&P, θα ήταν μία σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος καθώς και η εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν απομείνει. «Η άμβλυνση των δημοσιονομικών κινδύνων που σχετίζονται με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με παλαιότερα μέτρα για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και το συνταξιοδοτικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μία αναβάθμιση», προσθέτει. Ο S&P θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή, «αν, αντίθετα στις προσδοκίες μας, υπάρξει αντιστροφή μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοσθεί ή αν οι αναπτυξιακές επιδόσεις είναι σημαντικά πιο αδύναμες από ότι περιμένουμε, περιορίζοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Ο S&P προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται από το 2019, με τη βοήθεια της μεγαλύτερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές συνέπειες ενδεχόμενων δυσμενών δικαστικών αποφάσεων για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος καθώς και από την επιτυχία της στρατηγικής για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα. Ο οίκος προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη τριετία θα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ίδιο προβλέπει όσον αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. «Οι προοπτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις βελτιώνονται, επίσης, δεδομένης της σταδιακής αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, αυτό που είναι κρίσιμο για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη είναι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα που θα ενίσχυε σημαντικά τις πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα και θα είχε ως συνέπεια την εμπέδωση των οφελών από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα από το 2010», σημειώνεται.
Ο S&P θεωρεί θετική τη συμφωνία των Πρεσπών για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι θετική για τις οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης και των δύο χωρών», σημειώνει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι το 2019 θα είναι έτος και εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, είναι πολύ πιθανόν ότι η πόλωση του πολιτικού σκηνικού θα κλιμακωθεί τους ερχόμενους μήνες. Κατά την άποψή μας, αυτό αποτελεί κίνδυνο για καθυστερήσεις σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το Fuel Pass
Πώς σχολίασε τη στάση Σαμαρά, Τσίπρα και Τουρκίας για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή
Ποιες αγορές καυσίμων καλύπτει, μέχρι πότε η προθεσμία για την καταχώριση στοιχείων και την κατάθεση των παραστατικών αγοράς
«Η διεύρυνση είναι δύσκολη πολιτική διαδικασία» επισημαίνει η πρώην υπουργός
«Η καταστροφολογία δεν βοηθά κανέναν και σίγουρα δεν βοηθά ένα τόσο σημαντικό έργο για την Αθήνα»
Η εξεταστική επιτροπή συνεδρίασε 49 φορές και εξέτασε 76 μάρτυρες
H αντιπαράθεση αφορούσε την εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Άμυνας μιλά για ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν και πρόοδο στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας
Με φόντο τον πόλεμο στο Ιράν
Η ΝΔ προηγείται με 25,1% και διαφορά 14,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ – Πτώση θετικής στάσης για νέα κόμματα
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης – Χαμηλή απήχηση για τα νέα κόμματα Τσίπρα, Καρυστιανού και Σαμαρά
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Μέτρα στήριξης στο τραπέζι, με πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση
Η αιχμηρή ανάρτηση του Γιάννη Μεϊμάρογλου
«Κάνουμε το καθήκον μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός
Τι συζητήθηκε στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εμανουέλ Μακρόν και του Νίκου Χριστοδουλίδη
Ηρωισμός, ιστορία και πολιτισμός σε 14 νέα συλλεκτικά και αναμνηστικά νομίσματα
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνας Μιχαηλίδου
Πώς υπολογίζεται και τι ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει παραίτηση ή απόλυση
«Η Κύπρος δεν θα είναι ποτέ μόνη -Οι κινήσεις μας είναι αμυντικές», τόνισε ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.