Πολιτικη & Οικονομια

Τις αποδείξεις για το 2018 ζητεί από τις τράπεζες η ΑΑΔΕ

Εντός 5 ημερών προκειμένου τα οικονομικά στοιχεία να περαστούν στα έντυπα Ε1 και Ε3

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ/©INTIMENEWS/ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΑΣ

Αναλυτικές λίστες με τις αποδείξεις των φορολογουμένων για το 2018 θέλει από τις τράπεζες η ΑΑΔΕ

Να στείλουν εντός 5 ημερών αναλυτικές λίστες με τις αποδείξεις των φορολογουμένων για το έτος 2018 καλεί τις τράπεζες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Παράλληλα, ζητεί να σταλούν και οι συναλλαγές που είχαν όσοι είναι υπόχρεοι σε τήρηση επαγγελματικών λογαριασμών (γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.). 

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθούν τόσο στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) όσο και στο έντυπο Ε3 που συμπληρώνουν οι επιτηδευματίες.

Σημειώνεται ότι οι κωδικοί 049-050 (Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) είναι προσυμπληρωμένοι από την εφορία. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαφωνούν με τα αναγραφόμενα ποσά μπορούν να τα τροποποιήσουν. Οι κωδικοί συμπληρώνονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:

• 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
• 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος και η επιπλέον διαφορά δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, το ύψος της ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του (υψηλότερου) τεκμαρτού και όχι επί του (χαμηλότερου) δηλωθέντος εισοδήματος.
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.