Πολιτικη & Οικονομια

Σενάρια επί χάρτου το βράδυ των εθνικών εκλογών

Σε ποιες περιοχές χάνει τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιες έδρες κερδίζει η ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2019
Εκλογές 2019 / © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εκλογές 2019: Τα σενάρια της ΝΔ για την κατανομή των εδρών βάσει των αποτελεσμάτων των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις

Στην επομένη των εκλογών και ειδικότερα στην κατανομή των εδρών εστιάζουν τα στελέχη της Πειραιώς καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτο κόμμα θεωρείται εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την κατανομή των εδρών την επομένη των εκλογών έχοντας δεδομένο το μπόνους των 50 εδρών.

Εκτιμούν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 23 Μαρτίου, ότι η ΝΔ θα έχει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, η ΧΑ και το ΚΙΝΑΛ από 22 και το ΚΚΕ 18. Ως εκ τούτου καταλήγουν σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τα χρώματα του χάρτη των εθνικών εκλογών.

Μονοεδρικές – διεδρικές

Στις μονοεδρικές περιφέρειες η ΝΔ φαίνεται ότι θα έχει το απαραίτητο προβάδισμα προκειμένου να κερδίσει στο τέλος και τις επτά. Εκτός από την Ευρυτανία και τη Λευκάδα, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο του 2015, αναμένεται να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα και τη Σάμο. Και στις διεδρικές περιφέρειες (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Χίο, Ρέθυμνο, Λασίθι) η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει. Αν δεν συμβούν απρόοπτες ανατροπές, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν από μία έδρα και μόνο στη Χίο υπάρχει το ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει την έδρα.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες αναμένεται μεγάλη μάχη. Η ΝΔ θέλει να εξασφαλίσει δεύτερη έδρα σε καθεμία από τις δώδεκα τριεδρικές περιφέρειες (Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Άρτα, Κέρκυρα, Βοιωτία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Λέσβο).

Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Στις προηγούμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης και οι δύο από τους τρεις στη Ροδόπη. Εκεί την τρίτη έδρα την κέρδισε τότε το Ποτάμι, με υποψήφιο τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος πλέον μετακινήθηκε στο ΚΙΝΑΛ, και η ΝΔ έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το πιθανότερο ενδεχόμενο στην επόμενη αναμέτρηση είναι να μοιραστούν οι έδρες ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιο κόμμα, ΚΙΝΑΛ ή Χρυσή Αυγή, αναδειχθεί τρίτο στις εκλογές.

Στη Χαλκιδική η ΝΔ έχει πιθανότητες να κερδίσει τη δεύτερη έδρα από τη ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα διατηρήσει την έδρα του. Στην Κέρκυρα, επίσης, η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει μία από τις δύο έδρες που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένες πιθανότητες έχει το ΚΙΝΑΛ να κερδίσει μία έδρα στην Άρτα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει στη Λακωνία, όπου η ΝΔ θα προσπαθήσει να κερδίσει την τρίτη έδρα από το ΚΙΝΑΛ. Πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή έχει και η ΧΑ εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει το ΚΙΝΑΛ στη Λακωνία. Στις υπόλοιπες τριεδρικές περιφέρειες δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην κατανομή των εδρών.

Απώλειες αναμένεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τετραεδρικές περιφέρειες (Έβρος, Καβάλα, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Χανιά, Κυκλάδες, Κορινθία). Σε αυτές και στις πενταεδρικές προκύπτει κυρίως το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αυτονόητη σημασία.

Στην Καβάλα, στην Πιερία και στην Καρδίτσα υπάρχει πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει τρεις έδρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη στα Χανιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα εκλέξει έναν βουλευτή και οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης θα χρειαστεί να δώσουν μάχη πολιτικής επιβίωσης. «Δυσανάγνωστη» είναι η κατάσταση στα Τρίκαλα, με πιθανότερο σενάριο να εκλεγούν δύο βουλευτές από τη ΝΔ, ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από το ΚΚΕ. Στην καινούργια Περιφέρεια Δυτικής Αττικής αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές η Νέα Δημοκρατία και από έναν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ.

Στις μεγαλύτερες περιφέρειες η τελική κατανομή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα κερδίσουν την είσοδο στη νέα βουλή.

Πενταεδρικές

Στις πενταεδρικές περιφέρειες η ΝΔ αναμένεται, σύμφωνα με το in.gr, να κερδίσει τρεις έδρες στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα, στα Δωδεκάνησα και στην Ηλεία (όπου το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί μία έδρα). Ισχυρές πιθανότητες για τέταρτη έδρα υπάρχουν στη Μεσσηνία και στη Φθιώτιδα. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να περιορίζεται σε μία έδρα σε καθεμία από τις πενταεδρικές περιφέρειες.

Εξαεδρικές περιφέρειες

Στις εξαεδρικές περιφέρειες η ΝΔ προσδοκά να εκλέξει τρεις βουλευτές στις Σέρρες, τρεις στη Μαγνησία, έναν – πιθανόν και δεύτερο – στην Εύβοια και τέσσερις στην Α’ Πειραιώς. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στη μία έδρα, με εξαίρεση την Εύβοια, στην οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή. Μία έδρα σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες φαίνεται να κερδίζει η ΧΑ. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκλέξει βουλευτή στις Σέρρες και στην Εύβοια. Έδρα διεκδικεί το ΚΚΕ στην Εύβοια και στη Μαγνησία.

Αμετάβλητη μοιάζει η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία που βγάζει επτά βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διατηρούν τις δύο έδρες τους και τα υπόλοιπα κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή.

Στις περιφέρειες που εκλέγουν οκτώ βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα εκλέξει δύο βουλευτές στη Λάρισα και στη Β’ Πειραιώς, ενώ ίσως εκλέξει και τρίτο βουλευτή στο Ηράκλειο. Η ΝΔ θα εκλέξει τρεις βουλευτές στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και ενδεχομένως να εκλέξει και τέταρτο βουλευτή σε μια από τις χειρότερες για αυτή περιφέρειες, τη Β’ Πειραιώς. Η ΧΑ έχει σίγουρες έδρες στη Λάρισα και στη Β’ Πειραιώς. Το ΚΚΕ εξασφαλίζει μία έδρα σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλέξει βουλευτές στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και λιγότερες στη Β’ Πειραιώς.

«Η διάσπαση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Νομού Αττικής (Υπόλοιπο Αττικής) έδωσε στην Αχαΐα μία επιπλέον έδρα και πλέον εκλέγει εννέα βουλευτές. Εκεί, στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα διατηρήσει τις τρεις έδρες του, ενώ από έναν βουλευτή θα εκλέξουν τα μικρότερα κόμματα. Σχεδόν ίδια αναμένεται να είναι η κατανομή και στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τη ΝΔ να εκλέγει τέσσερις βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ δύο», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Στην Ανατολική Αττική, η οποία προέκυψε μετά τη διάσπαση του Υπολοίπου Αττικής, η ΝΔ εκλέγει πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι 16 έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής: Εννέα στη ΝΔ, τέσσερις στον ΣΥΡΙΖΑ, και από μία στο ΚΙΝΑΛ, στη ΧΑ και στο ΚΚΕ.

Στην Α’ Αθηνών η ΝΔ διεκδικεί 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στους τέσσερις βουλευτές και τα υπόλοιπα τρία κόμματα διατηρούν την έδρα τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ