Πολιτικη & Οικονομια

Το Βατερλώ των εισοδημάτων επί «καθημερινότητας» ΣΥΡΙΖΑ

Έξι στα δέκα νοικοκυριά είχε εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ ενώ 650.000 οικογένειες δήλωσαν μηδενικό εισόδημα

1-a_aivaliotis_by_vr_6_1_1.jpg
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
256471_1_1.jpg
© ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / INTIME NEWS

Ανώμαλη προσγείωση από την «ολιγαρκή αφθονία» στη μίζερη πραγματικότητα. Μαθαίνουμε ότι το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε ανάμεσα στο 2014 και το 2017 κατά 6,5% αφού προσγειώθηκε στα 11.556 ευρώ από 12.338.

Μαθαίνουμε ακόμη ότι οι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, αφού δήλωσαν το 2017 συνολικά εισοδήματα 3,44 δις ευρώ από 4,67 δις το 2015. Εδώ η πτώση είναι 25%, που ισοδυναμεί με μία καταστροφή σε καιρό πολέμου. Και αυτό αφού έχει προηγηθεί η πτώση του ΑΕΠ από το 2008 μέχρι το 2014 (που ήταν και αυτή 25%) που προφανώς είχε ήδη ψαλιδίσει τα εισοδήματα τους.

Μαθαίνουμε επίσης ότι το 60% των νοικοκυριών είχε το 2017 εισόδημα μικρότερο από 10.000 Ευρώ, ενώ το 10% είχε μηδενικό εισόδημα. 650.000 οικογένειες! Πέρα από αυτό, 1.000.000 φορολογούμενοι εμφανίζονται να φιλοξενούν φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο. Δηλαδή 1.000.000 συμπολίτες μας στηρίζονται στην αλληλεγγύη άλλων για να στεγαστούν και πιθανόν να ζήσουν.

Αυτή είναι η εικόνα της χώρας. Μιας γενικευμένης μιζέριας.

Κάποιοι ενδεχομένως να βγάλουν συμπέρασμα ότι, δεν μπορεί, τα επίσημα στοιχεία ψεύδονται, ότι αυτό που προκύπτει είναι η μεγάλη εικόνα της φοροαποφυγής που παίρνει πολλές μορφές και διαστρέφει την πραγματικότητα. Ακόμα και αν είναι έτσι σε μερικές περιπτώσεις δεν έχει μεγάλη σημασία. Γιατί ακόμα και έτσι κάτι σοβαρό προκαλεί την απόκρυψη εισοδημάτων, αν και όταν συμβαίνει.

Και αυτό το σοβαρό είναι η γενικότερη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με την υπερβολική φορολογία, την λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, τις απίστευτα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στους ελεύθερους κυρίως επαγγελματίες.

Οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, έχουν σαν κύρια έννοια τους να ζήσουν, να εξασφαλίσουν τα χρειαζούμενα για εκείνους και τις οικογένειες τους. Και όπως προκύπτει από την φωτογραφία των φορολογικών δηλώσεων αυτό είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον για την συντριπτική πλειοψηφία.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το αγνοεί αυτό, καθώς όλη την διάρκεια της διακυβέρνησής του άλλο δεν έκανε παρά να προσθέτει φόρους πάνω στους φόρους, πρόσθετες εισφορές και βάρη και μάλιστα, σύμφωνα με την αντίληψη του «ταξικά», με κύριο στόχο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους οποίους οδήγησε είτε σε κλείσιμο δραστηριότητας, είτε σε μετανάστευση, είτε σε «αντάρτικο πόλεων».

Αυτή η μιζέρια δεν μας αξίζει. Φαίνεται καθαρά από τα στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, το κράτος να χάνει έσοδα αντί να κερδίζει.

Χρειαζόμαστε αντιστροφή πολιτικής άμεσα, με δραστική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης ώστε να δημιουργήσουμε ξανά κίνητρα για εργασία, επιχειρηματική δράση και μείωση της παραοικονομίας και του «αντάρτικου πόλεων» της φοροαποφυγής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ