- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τον δεύτερο χαμηλότερο βασικό μισθό στη Δυτική Ευρώπη έχει η Γερμανία
Στην προτελευταία θέση η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε.
Τον δεύτερο χαμηλότερο βασικό μισθό στη Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να έχει η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε., η Γερμανία, με μικρότερο μόνον εκείνον της Βρετανίας. Η εικόνα προκύπτει από σχετική έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Hans-Bockler, που δίνει μεν στοιχεία για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, κάνοντας, όμως, σαφή διαχωρισμό από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες δεν τις συγκαταλέγει. Υποστηρίζει, πάντως, πως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Για την Ελλάδα αναφέρει, έτσι, πως ο βασικός μισθός αυξήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια, με το ωρομίσθιο να φθάνει στα 3,76 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τονίζει πως το βασικό ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 11%, φθάνοντας στα 5,45 ευρώ. Σε ό,τι αφορά, όμως, τη Γερμανία, το εν λόγω ινστιτούτο την κατατάσσει στην προτελευταία θέση ως προς το επίπεδο του βασικού μισθού της, με το ωρομίσθιο στα 9,19 ευρώ. Χαμηλότερος είναι μόνο στη Βρετανία, όπου ανέρχεται σε 7,83 στερλίνες, ποσό που μετά την υποχώρηση της στερλίνας ισοδυναμεί μόλις με 8,85 ευρώ. Το Ινστιτούτο Hans-Bockler επισημαίνει ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι μεν πολύ υψηλότεροι από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι συχνά κινδυνεύουν να βρεθούν σε ένδεια. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ινστιτούτο υποστηρίζει πως ένα στους πέντε Γερμανούς βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο λόγος είναι πως το ωρομίσθιο των 9,19 ευρώ που ισχύει στη Γερμανία ισοδυναμεί με μηνιαίες καθαρές αποδοχές ύψους 1.146 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο Hans-Bockler, μόλις που υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας και αντιπροσωπεύει μόνον το 48% του διάμεσου εισοδήματος στη χώρα. Στον αντίποδα βρίσκονται παραδόξως χώρες όπως η Τουρκία, της οποίας ο βασικός μισθός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 74% του διάμεσου εισοδήματος, ενώ στην Πορτογαλία φθάνει στο 61%.
Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 2,7%. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όμως, οι μισθοί αυξάνονται με αργούς ρυθμούς. Προ μηνών, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ δήλωσε πως θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους στην Ε.Ε. τη θέσπιση ενιαίου βασικού μισθού, όταν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 2020. Στην περίπτωση αυτή, θα δρομολογηθεί ένα μέτρο που μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο της φτώχειας πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.