Πολιτικη & Οικονομια

Σε κίνδυνο η μισθοδοσία των υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την εκταμίευση των 15 εκατ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
elta
ΕΛΤΑ/©INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό χρειάζονται τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να αποπληρώσουν το προσωπικό του.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των μισθών, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει εκταμιευτεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ που αναμενόταν να μπει στα ταμεία του οργανισμού από το υπουργείο Οικονομικών.

Το ποσό αυτό δίνει βραχυπρόθεσμη ανάσα στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ, καθώς το κόστος μισθοδοσίας, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, ανέρχεται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα προβλήματα και στην καταβολή των μισθών του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου.

Όπως αναφέρει το Capital.gr τα ΕΛΤΑ βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μη διαχειρίσιμο ταμειακό έλλειμμα. Πριν από 2 χρόνια, η Διεύθυνση Οικονομικών της κρατικής εταιρείας στην οικονομική αναφορά της για το εννεάμηνο του 2016, τοποθετούσε σε μηνιαία βάση το έλλειμμα σε 4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση αναδιάρθρωσης της PriceWaterhooseCoopers, το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 7 εκατ. ευρώ μηναιά ή σε 86 εκατ. ευρώ για το 2019.

Στα αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα για καθημερινές ανάγκες (working capital) προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες να είναι προς ασφαλιστικά ταμεία (21 εκατ.) και ΟΤΑ-ΕΡΤ (5,9 εκατ.), σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ως εκ τούτου, το συνολικό ταμειακό έλλειμμα (86+32,5) ανέρχεται για φέτος σε 118,5 εκατ. ευρώ.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ ή σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση, γίνεται κατανοητό γιατί η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τους μισθούς. Σήμερα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Κατά το σχέδιο "σωτηρίας" των ΕΛΤΑ, εάν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση, η σωρευτική λειτουργική ζημιά (EBITDA) το διάστημα 2019-2021 θα ανέλθει από 181 έως 202 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το αρνητικό ebitda, που υπολογίζεται σε -35,5 εκατ. ευρώ για το 2018, εκτοξεύεται σε -67 εκατ. για το 2021, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αντίστοιχα, με την παραδοχή ότι η εταιρεία θα εισπράξει την τριετία 45 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία, τότε σωρευτικά το ταμειακό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το διάστημα 2019-2021 σε περίπου 233 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα ΕΛΤΑ μπορούν να γλυτώσουν τη στάση πληρωμών, εάν εφαρμόσουν το σχέδιο εξυγίανσης της PwC, το οποίο όμως όχι μόνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν είναι αποδεκτό και από τους εργαζόμενους από τους καθώς προβλέπει αποχώρηση υπαλλήλων, μέσω εθελουσίας με συνταξιοδοτικά κίνητρα για την επόμενη τριετία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.