Πολιτικη & Οικονομια

Reuters: Πώς ελπίζει ο Τσίπρας να λύσει τον γρίφο των εκλογών - Μέχρι στιγμής δεν αποδίδει

«Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι βεβαίως θετικό για τον Τσίπρα και για αυτό που πέτυχε στο μακεδονικό, αλλά αυτό δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras
Αλέξης Τσίπρας © INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει την στρατηγική επανεκλογής του κατά γράμμα τους τελευταίους έξι μήνες, οδηγώντας την Ελλάδα ενός εξευτελιστικού προγράμματος στήριξης και επιλύοντας μία διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Τα παραπάνω αναφέρει το Reuters τονίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει καθώς όπως εξηγεί, «με τις γενικές εκλογές να απέχουν μόλις 8 μήνες, το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις».

«Αυτό συμβαίνει παρά την υλοποίηση δύο σημαντικών προγραμμάτων από το περασμένο καλοκαίρι, τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας έπειτα από χρόνια ύφεσης και την προθυμία των επενδυτών να δανείσουν τη χώρα».

Το άρθρο του Reuters που τιτλοφορείται «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη το 2015 με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να απορρίψει τη λιτότητα. Αργότερα, όπως αναφέρει, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κομφορμιστής».

 Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, το άρθρο σημειώνει ότι πολλοί απλοί ψηφοφόροι είναι χρεωμένοι και τονίζει ότι σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν στο Reuters πως η στρατηγική του τώρα πλησιάζει στο σημείο, στο οποίο η κυβέρνηση του μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και να αντισταθμίσει τον πόνο του μνημονίου- ένα σχέδιο, που στοχεύει όπως λέει σε «δίκαιη ανάπτυξη». 

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε συντάξεις, να μειώσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας και τους εταιρικούς φόρους και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία κατά 11%. Παράλληλα θέλει να παρατείνει το μειωμένο ΦΠΑ για πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμές χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχο. 

Το Reuters σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο έως το 2020 καθώς και συνταγματικές αλλαγές για το διαχωρισμό Εκκλησίας- Πολιτείας, μία κίνηση που είναι σημαντική για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Επικαλούμενο δύο αξιωματούχους το δημοσίευμα αναφέρει ότι μεταξύ των σχεδίων είναι και η επέκταση των δυτικών χωρικών υδάτων στα 12 από τα έξι μίλια. «Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αμβλύνει τις εθνικιστικές αντιδράσεις για τη Μακεδονία και να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει σημαντικές εντάσεις με την Τουρκία» παρατηρεί το πρακτορείο. 

Αναφερόμενο στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην οποία ο ΝΔ προηγείται με 12 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα τονίζει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τη διαφορά πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιλέξει πρόωρες εκλογές, εάν το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται, όπως σημειώνει όμως το δημοσίευμα, αυτή είναι μία επιλογή που ο Τσίπρας έχει επανειλημμένως απορρίψει.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων. «Ο στόχος είναι να κλείσουμε το κενό στις Ευρωεκλογές και να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές αργότερα μέσα στη χρονιά» πρόσθεσε

Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει αρκετή εμπιστοσύνη από τους Ευρωπαίους εταίρους του για να χαλαρώσει περαιτέρω το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι παρόλο που η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει και φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Στην τελευταία συνάντηση του EWG, της οποίας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού «η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. 

«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε ορισμένους τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι βεβαίως θετικό για τον Τσίπρα και για αυτό που πέτυχε στο μακεδονικό, αλλά αυτό δεν είναι οι αγορές, δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο» σημείωσε. 

Τέλος, ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markit Economics δηλώνει ότι «υπάρχει μία λεπτή γραμμή που πρέπει η Ελλάδα να προσέξει να μην περάσει», και εξηγεί ότι οι αγορές καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μία μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ