Πολιτικη & Οικονομια

Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Θυελλώδης η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. 

Γεωργιάδης: Προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με τη φράση «Προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα».

Ανέφερε δε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι αυτός που προσήψε στο κυβερνών κόμμα μομφή για προδοσία, ο ίδιος δηλαδή για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως είναι ένας «απλός κεντροδεξιός». «Φάτε τώρα από τον κ. Καμμένο το "είστε προδότες" για να μάθετε με ποιόν συνεργάζεστε» είπε ο κ. Γεωργιάδης προς τα κυβερνητικά και τα βουλευτικά έδρανα.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε «ψευδές» το επιχείρημα του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι δεν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, οπότε η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση μομφής, επισημαίνοντας ότι αν ο κ. Καμμένος απέσυρε τότε την εμπιστοσύνη του, δεν θα είχε προλάβει ο κ. Τσίπρας να «κλείσει συμφωνία» με την κ. Παπακώστα και την κ. Κουντουρά θα είχε χάσει την εξουσία και δεν θα «περνούσε» ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε δε ότι το χειρότερο που έκανε ο Πάνος Καμμένος σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι όταν στις 11 Ιουλίου έγινε «η πρόσκληση των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία» ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έβαλε την υπογραφή του και ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «είναι δυνατόν να υπογράφει και αυτή η συμφωνία να είναι προδοτική καθόλα;». «Πρόκειται δηλαδή για έναν αληθινό τραγέλαφο που μόνο η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά μπορούσε να προσφέρει στην ελληνικό λαό» είπε.

Απαντώντας στις κατηγορίες εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ότι η ΝΔ είναι ανακόλουθη προς τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής μη ψηφίζοντας το Πρωτόκολλο, ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι όλες οι ιστορικές επιλογές της αποδεικνύουν ότι η σημερινή της θέση όχι μόνον δεν έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία της, αλλά είναι σε συνέχεια της ιστορίας της.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς ότι «θα πάρουμε τα Σκόπια από την αγκαλιά της Τουρκίας» είναι έωλο διότι -όπως είπε- λόγω της ένταξης της γείτονος στην Συμμαχία οι σχέσεις των δύο χωρών θα γίνουν στενότερες. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, εκτίμησε ότι η γείτονα χώρα θα υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας και όχι τις ελληνικές θέσεις «γι' αυτό άλλωστε κι ο πρωθυπουργός τους φρόντισε αμέσως να επισκεφτεί τον πρόεδρο της Τουρκίας για να διαβεβαιώσει την Τουρκία ότι στρατηγικός εταίρος των Σκοπίων παραμένει η Τουρκία κι όχι η Ελλάδα.

«Όλες σας λοιπόν, οι ελπίδες είναι απλώς για να δικαιολογήσετε στον εαυτό σας και στον λαό την μεγάλη ζημία που κάνατε στην Ελλάδα» κατέληξε.

Παφίλης: Η υπογραφή όλων σας για να στέλνετε λαούς στο ΝΑΤΟ δεν έχει μελάνι, έχει αίμα

«Η υπογραφή όλων σας, που θα τεθεί (για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ») δεν έχει μελάνι, έχει αίμα και θα σας κυνηγάει και θα το πληρώσετε πολύ ακριβά σε όλη την πολιτική ζωή που θα υπάρχει και ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων σήμερα, θα σηκώσουν κεφάλι οι λαοί. Και όσο να γίνετε πλυντήριο του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, είναι τόσο το αίμα που δεν ξεβάφει» υπογράμμισε, μιλώντας, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέγνωσε αποσπάσματα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας» και «η αποστολή -δηλαδή, όπως εξήγησε, η αμερικάνικη πρεσβεία- να ενθαρρύνει την Ελλάδα να υποστηρίζει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

«Η αποστολή που σας ανέθεσαν εξετελέσθη» είπε ο Θ. Παφίλης.

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να χτυπήσει τη Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες και για να αποτρέψει την τάση των λαών να περάσουν προς τον Κομμουνισμό, το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο οπλισμένος φονιάς του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, είπε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρα που να προσπάθησε να κάνει κάτι άλλο και να μην επενέβη το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην Βενεζουέλα είπε ότι «άμα έχεις υπουργείο Εξωτερικών και κυβέρνηση που έχουν τσίπα, εκδίδουν μια ανακοίνωση που θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ «ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε, τέτοια υποταγή».

Σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ μετά το '90 όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά έγινε πιο επιθετικό και επέβαλε με φωτιά και σίδερο τη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού σε όλη την ανθρωπότητα.

Απευθυνόμενος σε όλους «όσοι ισχυρίζονται ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης», υπενθύμισε «τον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίζοντας υποδομές, γέφυρες, σχολεία, άμαχους, πρόσφυγες, νοσοκομεία ακόμα και μαιευτική κλινική με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και βόμβες στείρωσης, όπως αποκάλυψε πιλότος που παραιτήθηκε από την Ισπανική Πολεμική Αεροπορία».

«Σε αυτούς (σσ τους ΝΑΤΟϊκούς) στέλνετε και τη χώρα μας και το γειτονικό λαό» πρόσθεσε.

Στις αναφορές της κυβέρνησης για το ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και για τη δική της «φιλειρηνική πολιτική», ο Θ. Παφίλης απάντησε, ότι «η κυβέρνηση έχει υπογράψει όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ που είναι πολεμικά» και ότι «συμμετέχει, όταν ο ελληνικός λαός δεν έχει να φάει, σε όλα τα πολεμικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια. Είναι φιλειρηνική πολιτική να έχεις κάνει την Ελλάδα επιθετική αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και να κορδώνεσαι;».

«Να ξέρετε όλοι σας ότι θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά από τους λαούς όταν ξεσηκωθούν. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο ολόκληρη με αυτά που κάνετε και δείτε τις δηλώσεις του Ρώσικου υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση εμπλοκής όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπονται σε στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αν ακούσει κανείς τις φωνές υπέρ του ΝΑΤΟ «δεν θα καταλάβει αν είναι η φωνή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στην αποστροφή του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου ότι «εμείς δεν είμαστε φοβικοί», ο Θ. Παφίλης είπε «συμφωνούμε, είστε πολύ θαρραλέοι ΝΑΤΟϊκοί, περισσότερο από τους άλλους, τους προσπεράσατε, γι' αυτό φωνάζουν. Δεν είστε φοβικοί, υποτακτικοί είστε και θα απολογηθείτε σε ολόκληρο τον προοδευτικό κόσμο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα».

«Δεν υπάρχει αριστερό κόμμα ή που θέλει να λέγεται αριστερό σε όλη την οικουμένη που να είναι υπέρ του ΝΑΤΟ. Εσείς λοιπόν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλισμό, τους δολοφόνους της ελπίδας των λαών. Εμείς με τους λαούς στον δρόμο της αντίστασης, της φιλίας, της ειρήνης, της κοινωνικής ανατροπής. Αυτό είναι το αριστερό "Όχι" και να το ξέρουν ορισμένοι που κάνουν λογοκοπίες» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σαρίδης: Με το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βάζει δεύτερο φίδι στον κόρφο της 

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί η ονομασία του γειτονικού κράτους περιέχει μια ελληνική λέξη ενώ οι κάτοικοι της γείτονος δεν είναι Έλληνες» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

«Μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης δεν χωράνε μισόλογα. Η Ελλάδα αναγκάστηκε σήμερα να βάλει και δεύτερο φίδι στον κόρφο της», ανέφερε ο κ. Σαρίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα υποχρεώνεται σήμερα να αγκαλιάσει άλλον έναν εκβιαστή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα υποκύπτει και ανοίγει την πόρτα το σπίτι της σε αναξιόπιστους και επικίνδυνους. Η Ελλάδα θέλει δεν θέλει υποχρεώνεται να αποκαλεί σύμμαχο τα Σκόπια. Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο αυτενέργειας και μας καθορίζουν τις τελικές μας αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κάποιος χρήσιμος στον τόπο του με το να υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται με τη θέληση των Ελλήνων και τη δική μας πρωτοβουλία» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και πρόσθεσε ότι το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ό,τι έγινε, ό,τι γίνεται και ό,τι θα γίνει, θα τα βιώσουμε όλοι μαζί, ως σύνολο, ως έθνος» ανέφερε ο κ. Σαρίδης, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από όσα και γράφει το «παλιόχαρτο της λίμνης», τα όσα έρχονται, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι τέτοιας έντασης και μεγέθους που μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια και αν θέλουμε να σταθούμε στο ύψος που επιτάσσει η ιστορία, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων καλώντας όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν ποιος ο ρόλος και η θέση της Ελλάδας στη Συμμαχία και αν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. «Έχουμε δύναμη να ασκήσουμε βέτο σε οτιδήποτε; Σε ποια κατάσταση θα ήμασταν αν δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ; Σε ποια κατάσταση θα βρίσκονταν οι ΕΔ αν δεν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ; Σε ποιο βαθμό εξαρτάται η αμυντική μας ικανότητα από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ; Πόσο μας χρειάζονται οι σύμμαχοι; Υπάρχουν μέλη διαφορετικών ταχυτήτων στη Συμμαχία; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή;", ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι πραγματικά σε θέση να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση.

«Μήπως ακούσατε τι έγινε χθες στη Σερβία; Μήπως έφτασε στα αυτιά σας η πληροφορία πως το Κόσσοβο μιλάει ανοιχτά για αλλαγές συνόρων; Στην Αλβανία έχετε καταλάβει τον διωγμό που υφίστανται τα μέλη της ελληνικής ομογένειας; Ποια είναι η γνώμη σας για την αμεσότητα της τουρκικής απειλής; Αυτά πρέπει να απαντήσουμε για το εθνικά ωφέλιμο» είπε ο κ. Σαρίδης.

«Είμαστε μια μικρή δύναμη, μέλος μιας ισχυρής συμμαχίας, στην οποία δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πως θα μας προστατεύσει από τους δικούς μας εχθρούς. Σίγουρα θα μας ζητήσει να πολεμήσουμε τους δικούς της εχθρούς, θέλουμε δεν θέλουμε» είπε ο κ. Σαρίδης και τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων πρέπει μέσω αρνητικής ψήφου να στείλει μήνυμα πως είναι άλλο να συναινούμε γιατί εκβιαζόμαστε σε κάτι και τελείως άλλο να το δεχόμαστε μέσα μας ως αληθινό. 

Λοβέρδος: Η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Λέμε "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει "όχι" και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος τη δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

«Αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ είναι θέμα εκείνων που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί εκείνοι ανέλαβαν τις ευθύνες και εκείνοι αναδέχτηκαν τους κινδύνους. Και επίσης η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της Συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ. Ούτε η παράταξή μου ούτε εγώ βεβαίως ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Κάλεσε δε όσους έχουν ψηφίσει «και σήμερα εδώ ξιφουλκούν για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να πουν ό,τι δηλώνει ο Ζάεφ αλλά και οι ξένοι ηγέτες από την ψήφιση της συμφωνίας και μετά. Να μιλήσουν δηλαδή για "Έλληνες και Μακεδόνες"».

Όπως είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, η ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα αναδεικνύει τη σκοπιμότητα του ΝΑΤΟ - που αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μια κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την κατάσταση των πραγμάτων πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Αυτή είναι καταστατική μας θέση, μετά από πορεία, λόγω δικτατορίας και κλυδωνισμούς καταλήξαμε από τη δεκαετία του '80 σ' αυτό και το υπηρετούμε με τρόπο ρητό, σαφή και διάφανο» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανακόλουθος προς τις στρατηγικές του θέσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εισηγείται την κύρωση του Πρωτοκόλλου, είναι το κόμμα που διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2014 έλεγε: ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι σχηματισμοί που θα αναλάβουν την εποπτεία της διεθνούς ειρήνης. Verbatim ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός δήλωνε ότι ένας από τις πιο ισχυρούς συμμάχους της πατρίδας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατρούγκαλος: Η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, η ΝΔ είχε το βάρος της διαπραγμάτευσης. Όταν η Βουλγαρία ήταν μαζί με άλλες 6 χώρες στο μεγάλο κομμάτι της διεύρυνσης και το βάρος της διαπραγμάτευσης, το είχε το ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας, τι ζητήσατε εσείς τότε; Ειδικά η ΝΔ για την Αλβανία που δεν έχουμε μόνο τα γενικότερα ζητήματα, σε σχέση με την Τουρκία, έχουμε και πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, που αφορούν τη μειονότητά μας, εκεί. Ας μας πει ένα πράγμα που ζητήσαμε και που πήραμε για να μπορεί μετά να νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να θέτει παρόμοια ζητήματα», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διακαή πόθο της γειτονικής χώρας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς διαπραγματευτήκαμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που ονομάζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή θα θεμελιωθεί ακριβώς λόγω της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας», σημείωσε.

Για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η γειτονική πλευρά δεν επιδεικνύει καλή πίστη και αμφισβητεί την ίδια τη Συμφωνία, ακόμη και τώρα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ και οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και ταυτόχρονα να άρουν κάθε αναφορά αλυτρωτισμού, μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την Ελλάδα. «Από εκεί και πέρα, θα έχουν υποχρέωση να σέβονται και το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ» πρόσθεσε και απάντησε και σε εκείνους που αναφέρονται στην προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

«Τι θα γίνει μας λένε; Μετά το ΝΑΤΟ, θα μπουν στην ΕΕ γιατί θα είμαστε υποχρεωμένοι να μην προβάλλουμε αντίρρηση σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης; Αυτό το δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ως ελάττωμα της Συμφωνίας, λέγοντας, μάλιστα, πανηγυρικά ότι εκείνος θα εξασφαλίσει το veto. Τι έγινε λίγες ημέρες μετά; Έρχεται ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση και δηλώνει 29 Ιανουαρίου ότι για να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει η Αθήνα. Γιατί προφανώς έχουμε συμπεριλάβει παρόμοιες ρήτρες προστασίας του εθνικού συμφέροντος, για την απίθανη, κατά τη γνώμη μου, περίπτωση, που θα καταστήσουν πραγματολογικά πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε προσπάθειες μη εφαρμογής», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται πλήρως, όχι όταν κυρώσει η Ελλάδα, αλλά όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας στείλει το επικυρωτήριο έγγραφο στον θεματοφύλακα της Συμφωνίας, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε εμάς που φαίνεται ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα κυρώσει και μέχρι την τελευταία χώρα που θα κυρώσει, θα έχουμε τον χρόνο να ελέγξουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας. Αυτά δεν είναι τεχνικά πράγματα. Δείχνουν τη φροντίδα που κάναμε ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι η βόρεια γείτονα χώρα έχει συστήσει διυπουργική επιτροπή για να αλλάξει άρδην το κράτος τους, να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων, να αλλάξουν τα ονόματα των κτιρίων, να αλλάξουν τα ονόματα των θεσμών, να αλλάξουν τα ονόματα των δημόσιων οργανισμών. «Είναι εύκολο; Δηλαδή μόνο για εμάς το όνομα είναι θέμα της ψυχής μας; Δηλαδή σε επίπεδο συμβολισμού και υποστολής της εθνικής τους υπερηφάνειας, εν γνώσει τους ότι η Συμφωνία αποτελεί τίμιο συμβιβασμό, έχουν αναλάβει πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο ψυχολογικό και συμβολικό επίπεδο υποχρεώσεις, από ό,τι είναι οι δικές μας υποχρεώσεις» παρατήρησε.

«Η Αριστερά ήταν δύναμη υπευθυνότητας, διεθνιστική δύναμη, που πράγματι έχει ασκήσει κριτική στον Οργανισμό της Βορειοατλαντική Συμμαχίας, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου και των συνθηκών που τότε ίσχυαν. Βρισκόμαστε, όμως, σε ένα πολυπολικό κόσμο και είναι υποχρέωσή μας, ειδικά όταν κυβερνάμε, να ασκούμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ώστε να ενισχύουμε τα στηρίγματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ της χώρας. Βασικός σύμμαχος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος για να σημειώσει: «Είμαστε συνεπείς ως πολιτική δύναμη της προόδου, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, του διεθνισμού και το ίδιο στίγμα έχουμε σε όλες τις παρουσίες μας».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, είπε ότι «δεν διαμόρφωσε η Τουρκία την ατζέντα». «Είχαμε πει ότι σκοπός μας ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση και είδαμε το πρώτο απτό δείγμα, αφού χθες και προχθές ήταν οι δύο μέρες που δεν υπήρξαν καθόλου παραβιάσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι θα μεταφέρει, με θετική εισήγηση, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να υπάρξει δημοκρατική και ειρηνική έκβαση. «Ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει. Δεν μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε άλλος να εκβιάσει, να επέμβει για να αλλάξει τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», επισήμανε και υπογράμμισε πως το μόνο που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι να παρέμβει διπλωματικά, στο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου, απέναντι σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία και ένα πολωμένο πολιτικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίσει τίμιες εκλογές που θα επιτρέψουν στον λαό της Βενεζουέλας να μιλήσει για το εαυτό του, και αυτή ήταν η απόφαση στην οποία κατέληξε η ΕΕ. «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, δεν αναγνωρίζουν κυβερνήσεις» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση

«Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ, καταψηφίζει το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε σχετικά με την τοποθέτηση του κόμματός του, «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αναφορικά με τις κατηγορίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους της αρνητικής τοποθέτησης της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως αυτά τα λέει η ΝΔ «που ήταν πάντα υπέρ κι εκεί» διότι έχει τη νομιμοποίηση και την άνεση να έρθει σε τριβή και να θέτει ζητήματα στου συμμάχους. «Εμείς δεν μπήκαμε σαν γενίτσαροι» τόνισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος είναι απέναντι στις δικές του στρατηγικές, καθώς στο πρόγραμμά του το 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή διεθνή αποσταθεροποίηση» και έκανε διαδηλώσεις.

«Η ΝΔ έφυγε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όταν έκρινε ότι αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και ξαναμπήκε όταν το επέβαλλε το εθνικό συμφέρον» επισήμανε, υπενθυμίζοντας και το Βουκουρέστι, και δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και ειδικά σε σας».

Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η ΝΔ πιστεύει ακράδαντα κι έχει ως στρατηγικό σκοπό και στόχο της την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Πιστεύουμε σε αυτό. Έχουμε δουλέψει γι' αυτό. Αυτή είναι στραηγική μας σχέση, όμως, ταυτόχρονα, λέγαμε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας και της ΕΕ πρέπει να γίνεται σε στέρεες βάσεις, να έχει, δηλαδή, προηγουμένως εξασφαλίσει η χώρα, η Συμμαχία, η ΕΕ τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, τη μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις και προϋποθέσεις αποδοχής από τον ελληνικό λαό» ξεκαθάρισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή είναι η δική μας ιστορία, ιστορία προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ακόμη και σε απόκλιση από τους συμμάχους μας, όταν αυτό επέβαλλαν οι εθνικές προτεραιότητες» υπογράμμισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε εδώ, συζητώντας την τελευταία φάση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το τυπικό, δηλαδή, μέρος μίας ήδη ειλημμμένης δέσμευσης της χώρας από την κύρωση της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως καθορίζεται στο άρθρο 2 αυτής. Είμαστε σήμερα εδώ, διότι ο κ. Καμμένος δεν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, διότι ως χώρα είμαστε δεσμευμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι αυτήν τη Συμφωνία συνυπέγραψε ουσιαστικά ο κ. Καμμένος, διότι όταν ο κ. Καμμένος μπορούσε δεν απέτρεψε αυτήν την εξέλιξη» τόνισε και προσέθεσε: «Επομένως, αυτό που σήμερα συζητείται είναι ένα τυπικό παρακολούθημα μίας Συμφωνίας που η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει και πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια».

«Άλλωστε, η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει από τις Πρέσπες. Τότε είχε φύγει η σφαίρα από τη θαλάμη διότι μόλις υπεγράφη ξεκίνησαν στη Συμμαχία οι εσωτερικές διαδικασίες, που έφτασαν και ολοκληρώνονται με το Πρωτόκολλο ένταξης» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι το πρώτο απτό θετικό αποτέλεσμα για τα Σκόπια και θα ακολουθήσει η στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη της εναταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

«Τι χειροπιαστό θετικό έχουν οι Έλληνες μετά την κύρωση αυτής της Συμφωνίας; Αυτό είναι το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε» απευθύνθηκε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος, αυτή η Συμφωνία θα πορεύεται ισχνή, αδύναμη, προβληματική, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία ήταν απέναντί της, αντιθέτως από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί είναι υπόδειγμα ετεροβαρούς συμφωνίας κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος ότι «οι ειδικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων-Άγκυρας δεν θα ισχύσουν» επισήμανε ότι αυτό θα δοκιμαστεί πολύ γρήγορα μέσα στο ΝΑΤΟ, θέτοντας το ερώτημα «ποια στάση θα κρατούν μέσα στη Συμμαχία όταν ζητήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί "προβληματικά" στη σχέση μας με την Τουρκία θα τεθούν στη συζήτηση;».

Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την υπογραφή των Πρεσπών μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας δεν σκέφτηκε ποτέ το ενδεχόμενο να θέσει ζητήματα που είναι εκκρεμή στη Συμμαχία και θα ήθελε η Ελλάδα να τα δει να λύνονται αφού -όπως είπε- ήταν αποφασισμένη να δώσει το ναι κι όχι να διαπραγματευθεί.

                             

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.