Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσή Αυγή: Νέοι αρχηγοί και αναδιανομή ρόλων

Έριδες για το νο.2 στην ιεραρχία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51337-104953.jpg

Με άτυπο αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη και σε θέση, επίσης άτυπου, υπαρχηγού τον συνονόματό του Παναγιώταρο, το ακροδεξιό κόμμα επιχειρεί να βρει νέο βηματισμό στις νέες συνθήκες. Πρόκειται για ένα παιχνίδι αναδιανομής της εσωκομματικής εξουσίας, του οποίου, πάντως, η κατάληξη δεν αναμένεται να προσλάβει οριστική μορφή πριν από την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα στην κυριακάτικη «Καθημερινή», οι όροι διεξαγωγής αυτού του παιχνιδιού αναδεικνύουν παλαιές έριδες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μπορεί να απελευθερώσουν και φυγόκεντρες δυνάμεις άγνωστης εξέλιξης.

Χαρακτηριστικότερο δείγμα όλων αυτών είναι όσα συγκρατημένα μεν πλην όμως εμφανέστατα διαδραματίζονται πέριξ της θέσεως του «υπαρχηγού»-συντονιστή της οργάνωσης. Άπαντες, θεωρούσαν «Νο 2» τον Χρήστο Παππά. Ο εν λόγω βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ν. Μιχαλολιάκο και μία θέση πριν από τη σύζυγο του αρχηγού Ελένη Ζαρούλια, στη λίστα των βουλευτών της Χ.Α., όπως αυτή παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Ο συμβολισμός είναι καθαρός. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ωστόσο, με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει, αμφισβητεί αυτό το στοιχείο. Και έχει ακουστεί να υποστηρίζει ότι ουδέποτε ήταν «υπαρχηγός» ο Χρ. Παππάς.

Δεν είναι, όμως, ο μόνος στην «κούρσα» της ανάδειξης του συντονιστή - καθοδηγητή της οργάνωσης: είναι και η Ελένη Ζαρούλια, που λόγω συγγενικής σχέσης α΄ βαθμού με τον Ν. Μιχαλολιάκο, διαθέτει δικαίωμα άμεσης επικοινωνίας μαζί του στη φυλακή. Το όνομά της, λοιπόν, άρχισε εντόνως να συζητείται ως του προσώπου που θα μπορεί, ελέω Μιχαλολιάκου, να κινεί τα νήματα. Εν μέσω αυτής της φημολογίας, κινήθηκε τάχιστα ο Ηλ. Κασιδιάρης και υπέβαλε αίτημα στη διεύθυνση των φυλακών, ώστε να έχει κι εκείνος το δικαίωμα συχνής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα. Στο εσωτερικό της Βουλής, η διαδικασία αναγκαστικής ανακατανομής ρόλων έφερε μέχρι στιγμής τον Δ. Κουκούτση να διαδέχεται τον Χρ. Παππά στην επιτελική θέση του συμμετέχοντος στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης «ζεσταίνει» την καρέκλα του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (επίσης την είχε ο Χρ. Παππάς), ενώ ο Μ. Αρβανίτης θα μπορούσε να αισθάνεται «αδικημένος – μια και η θεσμική ιδιότητά του ως «αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου» τον έφερε σε πλεονεκτική θέση για να αντικαταστήσει τον απόντα Παππά. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο Μ. Αρβανίτης είχε ήδη δημόσια αντιπαράθεση υψηλών τόνων με τον Αρτ. Ματθαιόπουλο, που δείχνει να αναβαθμίζεται στην ιεραρχία υπό τις νέες συνθήκες: Ο γνωστός και για τη στενή σχέση με την οικογένεια Μιχαλολιάκου εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Χ.Α., «διάδοχος» του Ηλ. Κασιδιάρη.

Πάντως, πληθαίνουν οι φήμες ότι φαινόμενα «διαρροών» θα εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα και σε ηγετικό επίπεδο: οι αποκαλύψεις περί τα «σκιώδη» οικονομικά της οργάνωσης, αλλά και οι χιτλερικές αναφορές, αρχίζουν και προκαλούν αντιδράσεις έντονης δυσφορίας.

Δ.Κ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.