Πολιτικη & Οικονομια

Κατρούγκαλος: Οι Σκοπιανοί μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται «Μακεδόνες»

Καμμένος: Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Γιώργος Κατρούγκαλος © INTIMENEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες. Δεν μπορεί η Ελλάδα να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού», δήλωσε στην Επιτροπή Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων ο αναοπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γειτονικής χώρας», είπε αρχικά ο υπουργός εξηγώντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί -μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών- να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.

«Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι», ομολόγησε προσθέτοντας ότι απλά «μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία». Σύμφωνα, δε, με τον αναπληρωτή Υπουργό η Συμφωνία διευκρινίζει ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.
 

«Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς και φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος οπουδήποτε υπάρχει ονομασία κράτους εκεί η συμφωνία είναι ρητή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού . Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το Μακεδόνας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ