Πολιτικη & Οικονομια

Η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής

Το χρονικό της επιχείρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50028-102730.JPG

21:20 - Τώρα από τη ΓΑΔΑ η μεταγωγή των 15 συλληφθέντων της Χρυσής Αυγής στην Ευελπίδων.

20:16 - «Δεν θα γίνουν ανεκτά τάγματα εφόδου. Δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος επιχειρούν […] να διασαλεύουν την κοινωνική ειρήνη. Το κράτος δικαίου δεν είναι ανήμπορο. Η έρευνα θα συνεχιστεί προς πάσα κατεύθυνση», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης.

 

20:15 - Νίκος Δένδιας:«Ιστορική ημέρα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

19:45 - Στην Ευελπίδων αναμένεται το επόμενο γκρουπ συλληφθέντων, οι οποίοι δεν είναι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

19:40 - Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία οι επιπλέον αξιόποινες πράξεις που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη για τη Χρυσή Αυγή.

19:03 - «Αγάπη μου, τους ξεφτιλίσαμε», είπε η κ. Ζαρούλια, η σύζυγoς του Μιχαλολιάκου.

19:02 – Έφτασαν τα πρώτα τζιπ της αντιτρομοκρατικής με τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής. Θα οδηγηθούν στο κτήριο 16.«Να φάτε μνημόνιο», φώναξε ο Παναγιώταρος.

n

n

n

n

n

n

19:00 - Ξεκινούν οι μεταγωγές των συλληφθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής. Με χειροπέδες στα χέρια οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος. «Δεν μας φοβίζει τίποτα. Ζήτω η Ελλάδα», φώναξε ο Κασιδιάρης. Δεν του επετράπη να σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

18:50 - Κατεβαίνουν από τους ανελκυστήρες της ΓΑΔΑ οι συνολικά 19 συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής.

18:20 - Κλειστά και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

18:16 – Η Ελένη Ζαρούλια (σύζυγος Μιχαλολιάκου) μαζί με την κόρη Ουρανία μόλις έφτασαν έξω από την πρώην Σχολή Ευελπίδων. Τις συνοδεύει ο βουλευτής της Χ.Α. Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

18:05 - Έξι με επτά κλούβες έξω από τα Δικαστήρια και διμοιρίες των ΜΑΤ. Κλειστός ο δρόμος.

18:00 - Σε 30 λεπτά η μεταγωγή των συλληφθέντων στην Ευελπίδων.

16:46 - Πληροφορίες ότι έγινε τηλεφώνημα για βόμβα στην Ευελπίδων.

16:45 - Πληροφορίες για σύλληψη γυναίκας ανθυπαστυνόμου της Ασφάλειας Πειραιά που σχετίζεται με την Χρυσή Αυγή.

16:42 - Η Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του συλληφθέντα γ.γ. της Χρυσής Αυγής δηλώνει " Είμαι υπερήφανη για τον πατέρα μου".

16:36 - Κάμερα του ΑΠΕ βρίσκεται στη ΓΑΔΑ για να καταγράψει τις δηλώσεις του βουλευτή Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Ένας άνδρας βρίσκεται μπορστά στην κάμερα και αρχίζει να φωνάζει ότι είναι βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Ο Ευστάθιος Μπούκουρας επιτέθηκε στον εικονολήπτη πιάνοντας την κάμερα και μετά τον αποκαλεί "κουτό" και του αναφέρει ότι έχει τρία παιδιά. 

 16:00 - Αποκλείστηκε ο πρώτος όροφος της Βουλής. Πληροφορίες ότι γίνονται έρευνες στα γραφεία βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο.

15:11 - Γ. Μαραγκός (δικηγόρος οικογένειας Φύσσα): «Αναμένουμε οκτώ συλλήψεις για τη δολοφονία του Παύλου από την Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής Νίκαιας. ‘Μείνετε ήσυχοι. Θα δράσουμε’, μας είχε διαβεβαιώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κουτζαμάνη. Δικαιωμένη αισθάνεται η οικογένεια του Παύλου».

14:55 - Παραδόθηκε ο βουλευτής Ευβοίας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος. Δήλωσε «τίποτα παιδιά».

14:15 - Μετά από την έρευνα στο σπίτι του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου βρέθηκαν: ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μια κυνηγετική καραμπίνα, πυρομαχικά και 43.100 ευρώ.

14:00 -  Δήμαρχος Θεσ/νίκης, Γιάννης Μπουτάρης: «Η Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρα εγκληματική οργάνωση. Δεν έχει θέση στην ελληνική βουλή».

13:40 - «Δικαιοσύνη – Σταθερότητα – Όχι εκλογές»: Το μήνυμα-δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναχωρεί για Ηνωμένες Πολιτείες.

13:30 - Αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Νέα Σμύρνη. Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά.

13:25 - Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έξω από την ΓΑΔΑ τραγουδούν τον ύμνο της οργάνωσης

13:20 - Στο πόρισμα περιγράφεται: «τα μέλη της οργάνωσης με παραστρατιωτική δράση αποκαλούσαν Φύρερ τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρ. Παππάς. Ο χρόνος έναρξης της δράσης της Χρυσής Αυγής προσδιορίζεται το 1987 και συνεχίζεται έως σήμερα». Οι δικογραφίες σε βάρος των συλληφθέντων θα διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη. Η υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή και οι κατηγορούμενοι θα μπορούν να απολογηθούν εντός πέντε ημερών. Μέχρι τότε, θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρισιμότητα και η σοβαρότητα της υποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών της Αθήνας, έτσι ώστε η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και ως εκ τούτου οι δικογραφίες θα διαβιβαστούν στο Εφετείο.

13:00 - Ο αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας φθάνει στη ΓΑΔΑ

12:15 - «Η Ελλάδα πατάσσει το κόμμα της Άκρας Δεξιάς με συλλήψεις βουλευτών», γράφουν οι New York Times. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

13:00 - Αθανασίου, υπουργός Δικαιοσύνης έξω από το Μαξίμου: «Η Δικαιοσύνη κινήθηκε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα. Δεσμεύομαι για δίκαιη δίκη για όλους τους συλληφθέντες». Δεν συζητήθηκε το θέμα εκλογών.

12:58 -  Δένδιας εξερχόμενος από το Μαξίμου: «Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας».

12:40 -  Βρέθηκαν τρία όπλα σε σπίτι βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Πληροφορίες ότι βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου. 16 οι συλλήψεις έως αυτήν την ώρα. 

12:30 - «Συνελήφθη ειδικός φρουρός της ομάδας "Δίας" για εμπλοκή στη Χρυσή Αυγή», μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Mega.

12:15 - Έως και 300 υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας απέναντι από τη ΓΑΔΑ φωνάζουν συνθήματα. Τέσσερις βουλευτές εις βάρος των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη παροτρύνουν τα μέλη τους να μην απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις. Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αλεξάνδρας.

12:10 - Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μόλις αφίχθη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Δεν προέβη σε δηλώσεις.

11:30 - Αναζητείται ο Χ. Παππάς ως υπαρχηγός της οργάνωσης

11:20 - Περίπου 60 άτομα-υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη ΓΑΔΑ.

11:10 - Ανάμεσα στους συλληφθέντες ανήκουν δύο εν ενεργεία αστυνομικοί και θα κινηθεί η διαδικασία για το αυτόφωρο.

10:55 - «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 15%. Ξήλωσαν αστυνομία και ΕΥΠ για να μας συλλάβουν. Τι άλλο θα κάνουν;», δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ.

10:53 - Σε εννέα σελίδες παρουσιάζεται το το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και σε βάρος των στελεχών και βουλευτών του κόμματος. Στο πόρισμα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η οργάνωση, η δομή και η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο αδίκημα για να προβούν οι Αρχές στη σύλληψη των μελών, καθώς αρκεί και μόνο η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

10:35 - Παναγιώταρος: «Απαράδεκτη η σύλληψη Μιχαλολιάκου. Ο κόσμος βλέπει, γνωρίζει τι συμβαίνει και θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή», σχολίαζε εκνευρισμένος ο βουλευτής κ. Ηλίας Παναγιώταρος έξω από τη ΓΑΔΑ. Οι δηλώσεις όμως διακόπηκαν, επειδή υλοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης.

10:30 - Έχουν συλληφθεί οι βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός. Αναζητούνται δύο ακόμα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Μίχας και Παππάς.

09:47 - Συνελήφθη και ο Γιώργος Πατέλης (ο επικεφαλής της Τ.Ο. Νίκαιας) ενώ ανακοίνωθηκε ότι τα εντάλματα είναι συνολικά 36 και μεταξύ τους τέσσερις βουλευτές του κόμματος (οι τρεις είναι οι Μίχας, Λαγός και Παναγιώταρος).

09:15 - Συνελήφθη σήμερα το πρωί ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος καθώς και ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης και τρία ακόμα μέλη της ΧΑ. Έχουν εκδoθεί εντάλματα σύλληψης για ακόμα 32 στελέχη της Χρυσής Αυγής που αναζητούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Μιχαλολιάκος είναι στη ΓΑΔΑ. 120 άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναζητούν τα στελέχη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ