- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το β' τρίμηνο του 2018
Τα στοιχεία της τρίτης έκθεσης της Κομισιόν για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα
Μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 4,2% στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, καταγράφει η τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.
Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 46,9% στο 44,9%, διατηρώντας ωστόσο την πρώτη θέση στην ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό. Ακολουθεί η Κύπρος με 28,1% του συνόλου των δανείων να είναι μη εξυπηρετούμενα, καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (33,4% επί του συνόλου των δανείων). Αμέσως μετά είναι η Πορτογαλία (11,7%), η Ιταλία (10%), η Ιρλανδία (8,5%) και η Σλοβενία (7,4%) σε σχέση με 15,5%, 12,2%, 11,6% και 11,4%, αντίστοιχα, το 2017.
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 3,4% από 4,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 25,3%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή αυτή η εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντική, παρότι θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης ζητημάτων από το παρελθόν που βαρύνουν ακόμη τον τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου υπάρχει μείωση, όμως ξεκίνησαν από πολύ υψηλά επίπεδα. Το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μόλις τώρα δείχνει να φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ερωτηθείς για το θέμα της συγχώνευσης της Eurobank, o κ. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συναλλαγή για την οποία χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει το αν η τράπεζα πληροί τις υποχρεώσεις της από το 2015 σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και «απ' ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία έτη και η μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό – όπως τονίστηκε από την Επιτροπή σε δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και της συνόδου κορυφής για το ευρώ, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.
Παράλληλα, οι προσπάθειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ολοκλήρωση πρέπει να συνεχιστούν, και είναι πλέον καιρός να συμφωνήσουν οι συν-νομοθέτες σε όλα τα βασικά εκκρεμή ζητήματα.
«Η αντιμετώπιση των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται στις προσπάθειες για μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Αναμένουμε επίσης ταχεία επίτευξη συμφωνιών για τις δέσμες μέτρων σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων, καλώ τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε συγκεκριμένα μέτρα για τον επιμερισμό των κινδύνων. Μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις. «Η Ένωση Κεφαλαιαγορών διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και του ευρώ. Πιο ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούν να απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς προτού αυτοί φτάσουν στους φορολογουμένους. Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με μεγαλύτερη εμβάθυνση και ρευστότητα θα οδηγήσουν επίσης σε ευρύτερη χρήση του ευρώ από τους συμμετέχοντες στην αγορά, στις καθημερινές τους πράξεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.