Πολιτικη & Οικονομια

Αυστηρότερο ESM για τις χώρες που δανείζονται επιδιώκουν τα «γεράκια» του ευρώ

Τι αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους η FAZ και το Euroactiv λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
esm.jpg
©EPA

Σκληρότερους όρους για όσους δανείζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) επιδιώκουν 10 ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πρόκειται για αίτημα της λεγόμενης «Χανσεατικής Ένωσης», η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τις Ολλανδία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Δανία, Σουηδία και Τσεχία. Το σχετικό έγγραφο, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Οι 10 υπουργοί Οικονομικών ζητούν, μεταξύ άλλων, ο ESM πριν αποφασίσει να χορηγήσει ένα δάνειο σε μια χώρα της Ε.Ε., να εξετάζει την ικανότητά της στο μέλλον να το αποπληρώσει. Αυτή η επανεξέταση θα πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε αποδέσμευση μεμονωμένων δόσεων του δανείου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η απαίτηση αυτή απορρέει από την αρχή ότι η πίστωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι 10 αυτές χώρες τονίζουν μάλιστα ότι η ανάλυση του ESM θα πρέπει να διεξάγεται ανεξάρτητα από την κρίση άλλων θεσμικών οργάνων, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προσθέτει η FAZ.

Euractiv: Αυστηροί όροι στα νέα δάνεια

«Τα "γεράκια" του ευρώ επιθυμούν μεγαλύτερο ρόλο από τον ESM για περικοπές και μεταρρυθμίσεις» γράφει και η ιστοσελίδα Euractiv, αναφέροντας ότι έχει στην κατοχή της το σχετικό έγγραφο που υπογράφουν οι 10 υπουργοί Οικονομικών της Χανσεατικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Euractiv, στο έγγραφο των «10» τονίζεται ότι αν μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να  της επιβληθούν «αυστηροί όροι». Προκειμένου μάλιστα να εκτιμηθεί η ικανότητα αποπληρωμής των κρατών-μελών, οι «10» ζητούν επίσης «πλήρη πρόσβαση» στις πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση σε κανονικές περιόδους.

«Οι χώρες έχουν την ευθύνη να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα εθνικά χρέη» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούστρα στην ιστοσελίδα Euractiv.

Η Χανσεατική Ένωση επιδιώκει, μάλιστα, να επαναβεβαιώσει την αρχή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον ESM πριν από την παροχή βοήθειας σε μια οικονομία της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Από τη μεριά του ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομίας της Ισπανίας δήλωσε στο Euractiv ότι το ζήτημα είναι μια χώρα να έχει πρόσβαση στην προληπτική χρηματοδότηση χωρίς να «στιγματίζεται» στα μάτια των επενδυτών. Οι αυστηρότεροι όροι και οι μεγαλύτερες εξουσίες για επιβολή περικοπών δαπανών ή μεταρρυθμίσεων στις εθνικές οικονομίες θα έπλητταν επίσης χώρες που θα μπορούσαν να λάβουν προληπτική οικονομική βοήθεια, πρόσθεσε ο υπάλληλος αυτός, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη που επιδιώκουν μια τέτοια βοήθεια, δεν χρειάζεται να υπογράψουν ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, εφόσον το χρέος τους είναι βιώσιμο, τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και οι τράπεζες τους είναι υγιείς, καταλήγει το Euractiv.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ