Πολιτικη & Οικονομια

Έξι νέες γυναίκες επιλέγουν ΚΙΝΑΛ και λένε «ναι» στην Πολιτική

Τάσεις ανανέωσης στην Χαριλάου Τρικούπη με φόντο την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και με πιθανό σενάριο τις πρόωρες εκλογές

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kinal-kentriki.jpg

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαιώνει ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους να ολοκληρώσει τη θητεία της, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την πΓΔΜ θα αποτελέσει καταλύτη των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, εξαναγκάζοντας πιθανόν την κυβέρνηση ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Επιπλέον κάποια στελέχη, αξιολογώντας το επικοινωνιακό Βατερλώ της παραίτησης Κοτζιά και τα διαλυτικά φαινόμενα στους κόλπους των ΑΝΕΛ, δεν αποκλείουν, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι και οι προσπάθειές του στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, να επιλέξει την απόδραση από την τραυματική ψηφοφορία ή αλλιώς τον εκλογικό αιφνιδιασμό.

Όποιο σενάριο και να επικρατήσει δεν βρίσκει το Κίνημα Αλλαγής απροετοίμαστο, καθώς η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει το κόμμα σε τροχιά εκλογικής ετοιμότητας από το Σεπτέμβριο, ζητώντας διαδικασίες εξπρές σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος για τις βουλευτικές εκλογές.

«Η εντολή των 212.000 συνιδρυτών του Κινήματος Αλλαγής θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτιά μας. Και είναι εντολή για ενότητα, είναι εντολή για διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου, είναι εντολή για ριζική ανανέωση. Ανανέωση όχι μόνο ηλικιακή, αλλά πολύ περισσότερο μία νέα νοοτροπία που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε για το πολιτικό μας σύστημα» δηλώνει στην A.V. ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

«Να γίνουμε ξανά χρήσιμοι για τους Έλληνες, να εγγυηθούμε την αξιοπρέπεια, να χτίσουμε από την αρχή μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική» συμπληρώνει. «Ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια εντάσσουμε ανθρώπους από τη βάση της κοινωνίας, από τις δυνάμεις της δημιουργίας και της παραγωγής, τις δυνάμεις του μόχθου και της εργασίας, όλους αυτούς τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν να γίνουν μέρος της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε για την Ελλάδα. Μπορούμε να πάμε καλύτερα. Αρκεί να το επιλέξουμε».

Στόχος η ενισχυμένη τρίτη θέση

Στόχος του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εκλογές είναι η ενισχυμένη τρίτη θέση και η συμμετοχή στις διεργασίες την επομένη των εκλογών, ως πόλος σχηματισμού κυβέρνησης. Η επιτροπή ψηφοδελτίων έχει δεσμευτεί ότι θα έχει ολοκληρώσει την κατάρτισή τους εγκαίρως, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου βαριά αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα ενότητας, ισχύος και οπωσδήποτε ανανέωσης.

«Η διαρκής προσπάθεια του κινήματος και της Φώφης Γεννηματά για διεύρυνση, ενότητα και ανανέωση πιάνει τόπο. Παρά την τοξικότητα, τον διχασμό και τη ρητορική βίας που καλλιέργησαν κάποιοι τα τελευταία χρόνια, η ελπίδα εκφράζεται από νέους ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η συμμετοχή και η συνεργασία είναι ο τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να διαμορφώσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει» λέει στην A.V. o εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, και συμπληρώνει: «Ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή των 212.000 συνιδρυτών για τις εκλογές ηγεσίας της κεντροαριστεράς οι υποψηφιότητες που καταγράφονται θα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η παράταξη είναι εδώ και ισχυρή».

Τέλος, με την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων αμβλύνονται οι διαγκωνισμοί και οι εσωκομματικές αναταράξεις που θα μπορούσαν να βάλουν το κόμμα σε ένα επικίνδυνο κύκλο εσωστρέφειας με εκλογικό κόστος. Αν και το μήνυμα από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές: όλα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή, ενώ δεν γίνονται ανεκτές από κανέναν λογικές οι οποίες αφορούν σε αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια.

Νέες γυναίκες για τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝ.ΑΛ. επιχειρεί μια σημαντική ανανέωση των στελεχών μερικά από τα οποία ενδέχεται να ενταχθούν στους εκλογικούς συνδυασμούς. Εξάλλου, πρόθεση  της Φώφης Γεννηματά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι μεταξύ άλλων η ενισχυμένη συμμετοχή νέων και ιδιαίτερα  γυναικών.

«Μπορούμε να καταφέρουμε» έχει πει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Εμείς οι γυναίκες τα καταφέρνουμε πάντα  Γιατί ξέρουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να χτίζουμε σχέσεις, να βάζουμε στόχους, να επιλύουμε προβλήματα, να εμπνέουμε και να παρακινούμε, να συνεργαζόμαστε και να εξισορροπούμε. Ξέρουμε τι σημαίνει αφοσίωση, ευθύνη και ενότητα». Σήμερα παρουσιάζουμε έξι νέες γυναίκες, που επιλέγουν σε δύσκολους καιρούς να δραστηριοποιηθούν μέσα από τις γραμμές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανδριάνα Αλεβίζου

andriana1.jpg

«Νιώθω ικανοποιημένη όταν δημιουργώ κάτι νέο και θέλω να μιλάω με τις πράξεις. Πιστεύω  στη δύναμη που έχει ο άνθρωπος και σε δύο λέξεις κλειδιά: έμπνευση και ευθύνη». Για την τομεάρχη αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, η πολιτική είναι πρόκληση. Πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν ανεξάντλητες δυνάμεις, από τη φύση τους, πολυσχιδία στη σκέψη αλλά και στην πράξη, είναι οργανωτικές  και έχουν τις δυνατότητες  να αφήσουν το δικό τους πολιτικό στίγμα, Όσο για την ανανέωση στο ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει: «η Φώφη Γεννηματά  έδωσε βήμα στη γενιά μου και όχι σε εύκολες πολιτικές συνθήκες, θεωρώντας ότι οι νέοι πρέπει να γίνουν ενεργοί πολίτες και να έχουν λόγο και ρόλο στην χάραξη πολιτικής».

andriana3.jpg

Η Ανδριάνα Αλεβίζου είναι υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο ΕΚΠΑ, στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Δημόσια Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται από το 2006 ως καθηγήτρια Φιλόλογος στη Μέση και Νομική Εκπαίδευση. Έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του Δήμου Ιλίου κατά την περίοδο 2014-2017. Είναι Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής Υγείας της ΚΕΔΕ. Είναι μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής.

Ραχήλ Αλεξανδρίδου

raxil.jpg

 Ως βασικότερα προβλήματα στο Νομό Πέλλας στον οποίον πολιτεύεται θεωρεί την ανεργία, το μεταναστευτικό και εκείνα των παραγωγών.  Τα προϊόντα τους δεν αποκτούν υπεραξία από την μεταποίησή τους. Δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης, αύξηση του κόστους παραγωγής,  έλλειψη χρηματοδότησης,  έλλειψη ενιαίου δικτύου διάθεσης. Όσο για το τι θα προσφέρει εκείνη, υπογραμμίζει «η εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, με την ενασχόλησή μου με τα κοινά, με έχει βοηθήσει να διαμορφώσω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του νομού. Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Νομού καθώς και τα πολλά ιστορικά μνημεία, μπορούν να αλλάξουν την γεωγραφία του.»

raxil2.jpg

Η Ραχήλ Αλεξανδρίδου γεννήθηκε στον τόπο καταγωγή της στην Έδεσσα το 1978. Από μικρή ηλικία έζησε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία  μέχρι που ξεκίνησε τις σπουδές της στην Νομική του Αριστοτελείου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε με επιτυχία. Από την αποφοίτηση της έως και σήμερα ασκεί μάχιμη Δικηγορία και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας.  Μέλος του Περιφερειακού οργάνου  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Υπεύθυνη για το Ν.Πέλλας  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με το Κίνημα Αλλαγής .Μέλος  Τομέα Πολιτικής / Πρωτογενούς Παραγωγής  με το Κίνημα Αλλαγής  Το 2010 Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Σκύδρας  Το 2012 Υποψήφια Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Το 2014 Υποψήφια Δήμαρχος στον Δήμο Σκύδρας. Το 2015 Υποψήφια Βουλευτής με την Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου εκλέχτηκε πρώτη σε ψήφους.

Σιμπέλ Μουσταφάογλου

sibel.jpg

«Το ότι προέρχομαι από τον χώρο της μειονότητας δεν θεωρώ ότι αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα ή κριτήριο για την προσωπική επιλογή ενασχόλησης μου με τα κοινά του τόπου μου. Μεγάλωσα και ζω σε μία περιοχή και ένα κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο οι θρησκευτικές διαφορές δεν αποτέλεσαν ποτέ κριτήριο συναναστροφής μου και αποδοχής μου από τους άλλους» επισημαίνει η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, μουσουλμάνα και διεκδικεί την υποψηφιότητά της στον Νομό Ροδόπης. Για τη Σιμπέλ ο Ν. Ροδόπης έχει το θλιβερό προνόμιο να αποτελεί μία από τις πλέον φτωχοποιημένες περιοχές της Ευρώπης, επομένως το κύριο πρόβλημα του τόπου της είναι η μεγάλη οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι κάτοικοι του.

sibel2.jpg

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών της Σινέμ και του Εμίρ. Παιδί μεταναστών έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Γερμανία. Είναι απόφοιτος Γερμανικής Φιλολογίας και Γλώσσας  του Πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης. Το 2002 εκλέγεται πρώτη φορά  Νομαρχιακή Σύμβουλος Ροδόπης. Το 2006 επανεκλέγεται  Νομαρχιακή Σύμβουλος Ροδόπης και γίνεται συγχρόνως η πρώτη γυναίκα Αντινομάρχης στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.. Το 2018 ορίστηκε Μέλος Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ. ΑΛ. και μέλος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2009 ήταν υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πέννυ Δαλαμπούρα

penni.jpg

«Πριν από μία πενταετία κλήθηκα να πάρω, όπως και οι περισσότεροι στην ηλικία μου μία επίπονη απόφαση. Μένω ή φεύγω για το εξωτερικό. Βαρέθηκα να ακούω από παντού ότι η γενιά μου εδώ είναι χαμένη και ότι δεν υπάρχουν επιλογές.  Και ότι ακόμη κι αυτές που είχαμε τις χάσαμε. Στην πραγματικότητα πότε μου δεν το πίστεψα. Γι αυτό και έμεινα εδώ».  Με ενδιαφέρον για τη Α' Θεσσαλονίκης, η Πέννυ Δαλαμπούρα μας λέει ότι η   παραμονή στη χώρα και η εμπλοκή με την πολιτική την κάνει να πιστεύει ότι στο μέτρο που μπορεί, όπου και όπως μπορεί θα προσπαθήσει να αλλάξει πράγματα. «Άλλωστε το να απαξιώνεις είναι το εύκολο. Το να αλλάζεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους άλλους είναι πιο δύσκολο. Άλλα και πιο σημαντικό».

penni1.jpg

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε το «Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια». Στη συνέχεια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πραγματοποίησε το αγροτικό της στην πατρίδα της μητέρας της, τη Νιγρίτα Σερρών, ενώ σήμερα είναι ειδικεύομενη Δερματολογίας-Αφροδιολογίας. Απο μικρή είχε ζωηρό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κινήματος Αλλαγής, όπως και του Τομέα Υγείας των παραπάνω.

Λίλα Πέτσιου

lila.jpg

Αν και αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, πιστεύει ότι στο ΚΙΝΑΛ οι συνθήκες είναι διαφορετικές, έτσι ώστε να μην έχει νιώσει μέσα στην παράταξη ότι έχει δευτερεύοντα ρόλο. Η Λίλα Πέτσιου, η οποία διεκδικεί την υποψηφιότητά της στην Κέρκυρα, ασχολήθηκε με την πολιτική όταν το ΠΑΣΟΚ βαλλόταν από παντού, ενώ θεωρεί ότι το νέο και το προοδευτικό δεν είναι ουτοπία και δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από παλαιωμένες πολιτικές και παρωχημένες ιδέες. «Στόχος μας και στοίχημα μας που θέλουμε να κερδίσουμε ειναι να γίνει το νησί μας ισάξιο της φυσικής του ομορφιάς και του πολιτισμού του. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους ανθρώπους και τα ζώα, θα προσπαθήσουμε για τα αυτονόητα τα οποία σήμερα μας φαίνονται πολυτέλεια». 

lila2.jpg

 Η Λίλα Πέτσιου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Έκανε σπουδές στα οικονομικά και είμαι κάτοχος MSc στα χρηματοοικονομικά. Εχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας ιόνιων νησιών και επι 17 χρόνια εργαζόταν σε τράπεζα (τα τελευταία 4 χρόνια ως διευθύντρια) μέχρι το 2017. Είναι οικονομολόγος και μέλος του οικονομικού επιμελητηρίου Κέρκυρας. 
 

Αλεξάνδρα Σαγρή

alexandra1.jpg

«Η πολιτική δυστυχώς έχει πάψει να εμπνέει και να ενώνει αλλά πολώνει Έτσι οι νέοι άνθρωποι αποστρέφονται και την απαξιώνουν συνολικά».

Με ένα παιδί από το χεράκι και ένα ακόμη στην αγκαλιά, η εκπαιδευτικός Σαγρή, με ενδιαφέρον  στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, παλιά Β Αθήνας, πιστεύει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνδυάσεις την πολιτική ακόμη και την επαγγελματική ενασχόληση  έχοντας οικογένεια και το βάρος της ανατροφής των παιδιών . Ωστόσο «είναι δημιουργικό παίρνεις ενέργεια από τα μικρά πλασματάκια  που σε κάνουν να νιώθεις ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να προσφέρεις  μέσω της πολιτικής ενασχόλησης κάτι παραπάνω στη ζωή τους. Για να διαμορφώσεις ένα καλύτερο μέλλον για εκείνα».

alexandra3.jpg

Η Αλεξάνδρα Σαγρή μεγάλωσε στο Μαρούσι. Εργάζεται σε δημόσια δημοτικά σχολεία τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών, στην «Εκπαίδευση Ενηλίκων» και την «Πληροφορική» , ενώ έχει ανακηρυχθεί υποψήφια Διδάκτωρ  σε θέμα που αφορά την Eκπαίδευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά, καταθέτοντας την εμπειρία της από τη διδασκαλία σε τάξεις με Ρομά μαθητές στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι Αττικής. Έχει  διατελέσει αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, μέλος Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του δικτύου Γονέων του Κινήματος Αλλαγής. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ