Πολιτικη & Οικονομια

Βίτσας: Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου

«Αύξηση κατά 50% των μεταναστευτικών ροών φέτος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίτσας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν σκεφτόμαστε τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, «στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές» και προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος είχε χθες στη Γενεύη συνομιλία με τον ομόλογό του από το Αφγανιστάν. Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, στόχος είναι να ολοκληρώνεται ταχύτατα η σχετική διαδικασία, δηλαδή τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Αίσθηση επίσης, προκάλεσε η αποστροφή του κ. Βίτσα ότι «τη συζήτησή μας παρακολουθεί όχι μόνο ο κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά και οργανωμένες ομάδες traffickers (διακινητών)».

Μάλιστα, είπε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αρκετοί από τους πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση για άσυλο. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο, όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Αναφερόμενος στη Μόρια, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 7.500 άνθρωποι και το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν 1.030, ενώ το πρόγραμμα μετακινήσεων προς την ενδοχώρα θα συνεχιστεί. 

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός, όπως είπε, είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά.

«Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το  2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο», είπε ο κ. Βίτσας.

Ακόμα, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι οι επιστροφές μεταναστών είναι λίγες και είναι περισσότερες οι εθελοντικές επιστροφές: «Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα των επιτροπών προσφύγων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

Τέλος, ο κ. Βίτσας, για να περιγράψει τη δύσκολη εικόνα που υπάρχει στα νησιά, ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σάμο την επόμενη μέρα έφτασαν εκεί 236 άνθρωποι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ