Πολιτικη & Οικονομια

Μεγαλώνει η λίστα του ΚΙΝΑΛ με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές

Ποια ονόματα «παίζουν», τι απαντούν για την «πλαγιοκόπηση» από τον ΣΥΡΙΖΑ

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4558335.jpg

Μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές να μη διακυβεύονται οι μείζονες πολιτικές κατευθύνσεις ή να μην αποτελεί η εκλογή τοπικών αρχόντων –όπως η ιστορία έχει δείξει– «δημοψήφισμα» για τις κυβερνητικές επιλογές, η ψήφος, ωστόσο, του εκλογικού σώματος δεν παύει να έχει –ειδικά σε επίπεδο περιφερειών– εκτός από αυτοδιοικητικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για σύνθετη ψήφο. Δεν μπορεί να μπει σε απευθείας σύγκριση, σε επίπεδο ποσοστών, με τις βουλευτικές, κυρίως λόγω του τοπικού χαρακτήρα αλλά και των συμμαχιών. Είναι όμως ενδεικτική της τάσης, ειδικά αν το στίγμα των εκλογικών επιδιώξεων των αντιπάλων είναι σαφές και καθαρό.

Η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο του ΚΙΝΑΛ, όπως την περιέγραψαν πρόσφατα ο γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας «όχι» σε κεντρικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει την επιθυμία για κατά μέτωπο σύγκρουση. Την πρόθεση για καταγραφή δυνάμεων και αποδοχή της στήριξης από το κυβερνών κόμμα, μόνο εάν αυτή δίδεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των τοπικών κοινωνιών.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διακαώς ευρύτερες συνεργασίες, με τους αντιπάλους του να κάνουν λόγο για ένδεια στελεχών και αδυναμία. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές “καθαρότητας” και “καταγραφής’ που οδηγούν σε απομόνωση» είναι ένα απόσπασμα από απόφαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με τη στρατηγική εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορεί να έχει στρατηγική νίκης, επιλέγει μια στρατηγική μη ήττας, επιλέγει να κρυφτεί πίσω από πρόσωπα και συνδυασμούς, ώστε να μην μπορεί να μετρηθεί η ήττα του» μας λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόθεση από Κουμουνδούρου και Μαξίμου να στηριχτούν οι Απόστολος Κατσιφάρας και Σταύρος Αρναουτάκης. Και οι δύο ανακοινώθηκαν επισήμως πλέον ως υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΚΙΝΑΛ σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη αντίστοιχα.

«Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διαφόρων στελεχών του, έχει επιδιώξει να προσεγγίσει με διάφορους τρόπους δικά μας στελέχη. Κανείς όμως αυτή τη στιγμή  από όσους έχει πλησιάσει δεν έχουν πάει να "εγγραφούν", να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, θέλοντας να δείξουν ότι δεν ανησυχούν από την όποια επιχείρηση διεμβολισμού και συγκρατούν τις δυνάμεις τους.

 

Ποιοι κλείδωσαν για τις περιφερειακές εκλογές

Οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες, που ανακοινώθηκαν από το ΚΙΝΑΛ νωρίς δείχνοντας την εκλογική ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού, είναι αυτές των νυν περιφερειαρχών Κατσιφάρα και Αρναουτάκη, της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα έκλεισε η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή. Για την Περιφέρεια Αττικής, όπως όλα δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής, θα στηρίξει ξανά την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού. Αυτόνομη κάθοδος προκρίθηκε για την Πελοπόννησο, με ανοιχτή τη λίστα των υποψηφιοτήτων.

Όλα τα πρόσωπα, σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, «προέκυψαν από ευρύτατες πλειοψηφίες» και μέσα από τα περιφερειακά συμβούλια.

«Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα προς μια νικηφόρα κατεύθυνση. Πρόκειται για συνδυασμούς οι οποίοι έχουν πρωτίστως αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και θα είναι πολύχρωμοι».

Στην ερώτησή μας αν από τους υποψήφιους εντός ΚΙΝΑΛ τη μερίδα του λέοντος έχει το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύτηκαν ενδεικτικά η πρόταση στο πρόσωπο του Σταμάτη Μαλέλη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, του Απόστολου Κατσιφάρα, όπου τον Γενάρη του ‘15 στήριξε το ΚΙΔΗΣΟ, καθώς και του Γιώργου Πεταλωτή, που ανήκει στα πρωτοκλασάτα στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι προτάσεις για τις άλλες περιφέρειες της χώρας

Βόρειο Αιγαίο: Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης

Νότιο Αιγαίο: Το ΚΙΝΑΛ θα προωθήσει την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλυνού, γιατρού στο επάγγελμα καταγόμενου από την Ρόδο ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του νομαρχιακού και περιφερειακού Συμβουλίου επί σειρά ετών.

Κεντρική Μακεδονία: Για μια δύσκολη -για το ΚΙΝΑΛ- περιφέρεια, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενδιαφέρον έχει δείξει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ υπάρχει και ο Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος όμως φέρεται και ως υποψήφιος βουλευτής στην Θεσσαλονίκη.

Αν. Μακεδονία-Θράκη: Για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η επιλογή θα είναι ανάμεσα στους πρώην υπουργούς Γιώργο Πεταλωτή και Γιώργο Ντόλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ