- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό: Κόντρα Αχτσιόγλου-Τζαβάρα
Η ατάκα του Γιάννη Βρούτση που πυροδότησε αντιδράσεις
«Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ» ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση να κατανοήσει πως ο κόσμος αντιδρά στις προσπάθειές της να τους εξαπατήσει.
Ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε, επίσης, ότι με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού «τον κατώτατο μισθό θα καθορίζει το κράτος και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Αχτσιόγλου: «Δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος ο κ. Βρούτσης»
Αφορμή για την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας που πυροδότησε αντιδράσεις, στάθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση.
«Ο κ. Βρούτσης είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα με την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:
«Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα».
Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη: «Δεν μπορώ να κατανοήσω ότι δηλώνει δικαιωμένο ένα στέλεχος κόμματος που ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9%. Δεν καταλαβαίνω ότι δηλώνει δικαιωμένο, ιδίως σήμερα, που το αντίπαλο κόμμα το οποίο είναι στην κυβέρνηση, έχει επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει επεκτείνει ήδη τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στη χώρα και ενεργοποιεί τη διαδικασία, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Το αντίπαλο κόμμα που έχει θεσπίσει κανόνες για την τήρηση των ωραρίων, την καταβολή του μισθού, την προστασία των εργαζομένων από τις εργολαβίες».
Κάλεσε μάλιστα τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα ο πρόεδρος του κόμματός του πιστεύει.
«Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι "είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία"».
«Ο κ. Μητσοτάκης εναντιώνεται με τις συλλογικές συμβάσεις»
Η αναφορά της κα Αχτσιόγλου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ.
Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε απευθυνόμενη στα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Ο πρόεδρος του κόμματός σας, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση. Έχετε εικόνα εσείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας; Έχετε εικόνα ότι στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας; Τι εννοούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές συμβάσεις; Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Εγώ κάνω παρερμηνείες; Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και έχει πει, μάλιστα, όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πως όλα αυτά τα πράγματα είναι ιδεοληψίες. Και για τον κατώτατο μισθό είπε καθαρά ότι "θα προχωρούσαμε σε αύξηση αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ"».
Απευθυνόμενη και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπουργός Εργασίας την κάλεσε να απαντήσει: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό μέσα σε μια νύχτα και τον έκανε 586 ευρώ; Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Ήσασταν ή δεν ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση; Αντί να απολογηθείτε και να εισέλθετε σε μια περίοδο έμπρακτης αυτοκριτικής, για το επίπεδο στο οποίο φέρατε τους μισθούς, και τα δικαιώματα στα εργασιακά, προβαίνετε σε τακτικισμούς, αλλά η πολιτική πράξη δεν παραγράφεται».
Κ. Τζαβάρας: Υιοθετείτε το δεύτερο μνημόνιο!
«Είναι δυνατόν κυρία υπουργέ, εσείς, διδάκτωρ του Εργατικού Δικαίου και νέα πολιτικός, που θα έπρεπε να φέρνετε ήθος σε αυτήν την αίθουσα, να κατηγορείτε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι "είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;"» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει τον φιλελευθερισμό, όχι το νεοφιλελευθερισμό! Είναι η παράταξη που στηρίζει την παρουσία της σε αυτόν τον τόπο, επειδή έχει επενδύσει στην ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.
Και σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι, αντί να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις εκφάνσεις, να αναγνωρίζει ότι και μετά τη λήξη των μνημονίων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, πέρα από τη νομοθετική οδό, δηλαδή, θα καθορίζεται από το κράτος και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Και ψέγετε εσείς εμάς; Μας ψέγετε ενώ υιοθετείτε τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου; Σήμερα, με την τροπολογία ουσιαστικά κάνετε καθαρή επιστροφή στο δεύτερο μνημόνιο και τις διατάξεις που έχει ψηφίσει η Βουλή! Μέχρι πού θα φτάσετε τον εμπαιγμό;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζαβάρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.