Πολιτικη & Οικονομια

Λαγκάρντ – Κομισιόν πιέζουν για μεταρρυθμίσεις

Ζητούν περισσότερες απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46627-96812.jpg

Η πρόοδος στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα «δεν συμβαδίζει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», ειπε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εγκρίνοντας την εκταμίευση της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, δριμείες παρατηρήσεις για την τελμάτωση των ιδιωτικοποιήσεων και αρνητικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη έκθεση του της Κομισιόν.

Τι λέει η κ. Λαγκάρντ

Οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ΔΝΤ, γράφουν «Τα Νέα», μεταφράζονται σε απομάκρυνση ακόμη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως όσων δεν έχουν προσόντα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι «ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα να προχωρήσει με την ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης… Η φορολογική διοίκηση εξακολουθεί να υπολείπεται από τα απαιτούμενα… πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία της και η επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα… Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που θα υπονομεύσουν τα έσοδα… », είπε η κ. Λαγκάρντ.

Χαρακτηρίζοντας «αργή την πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ζήτησε «εξασφάλιση της εξόδου του "μη επαρκούς" προσωπικού και πρόσληψη νέου προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα. … Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Επείγοντα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Ως προς το τραπεζικό σύστημα η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ωστόσο πρέπι να ικανοποιηθούν πλήρως «οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ισολογισμών, τη διασφάλιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης, και την γρήγορη εκ νέου ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Τι λέει η Κομισιόν

Καθυστερεί ένας στους τρεις διαγωνισμούς του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων διαπιστώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν για την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, και ζητά την επιτάχυνσή τους, καθώς και την πώληση από το Σεπτέμβριο νέων περιουσιακών στοιχείων, που σήμερα απουσιάζουν από τον κατάλογο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τρεις διαγωνισμούς καθυστερεί, καθώς οι ημερομηνίες πολλών προκηρύξεων έχουν αλλάξει σε σχέση με το προσχέδιο που διέρρευσε προ ολίγων εβδομάδων, και ιδιωτικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο μετατίθενται για το τέλος του έτους ή για το 2014.

Αναφορές σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ

Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι ο στόχος εσόδων για το 2013 περιορίζεται στα 1,6 δισ. ευρώ (από τον αρχικό των 2,5 δισ. ευρώ), ενώ «φουσκώνει» ο στόχος για το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ θα υποβληθούν στο δ΄ 3μηνο του 2013 αντί για το γ΄ τρίμηνο του έτους. Για το γ΄ τρίμηνο έχει μετατεθεί και η έναρξη διαδικασίας πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο στα αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για το α΄ 3μηνο του 2014 μετατίθεται ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΤΑ τα οποία επίσης θα περάσουν από διαδικασία εξυγίανσης, ενώ για το φθινόπωρο του 2014 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για την ΕΥΔΑΠ. Επίσης για τον επόμενο χρόνο μετατίθεται και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Όσο για την παραχώρηση των μεγάλων λιμανιών, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν ως «μαξιλάρι» στα έσοδα μετά και το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει προκήρυξη των διαγωνισμών για ΟΛΠ και ΟΛΘ το φθινόπωρο, με υποβολή προσφορών στο β΄ 3μηνο του 2014.

Επιπλέον δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου αφορούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το πρώτο προαπαιτούμενο είναι ότι ως το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση πρέπει να έχει αποφασίσει την αναδιάρθρωση μέσω σημαντικής μείωσης προσωπικού και εγκαταστάσεων των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ (συνολικά 2.200 άτομα), και να την έχει υλοποιήσει ως το τέλος του 2013. "Η προσπάθεια πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο την ιδιωτικοποίηση ή διαφορετικά το κλείσιμο των τριών εταιρειών", αναφέρεται στην έκθεση. Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει αναλυτική εικόνα για τις οφειλές φορέων του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, και να τις εξοφλήσει εντός Αυγούστου, διαφορετικά δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.

Τα έσοδα του 2013

Τα έσοδα του 2013 θα προέλθουν σύμφωνα με την έκθεση κατά 187 εκ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ (213 εκ. ευρώ θα μπουν στην τσέπη των ΕΛΠΕ), 133 εκ. ευρώ από τη 12ετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων (σήμερα μάλλον πέφτουν οι υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ) και 622 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Το σύνολο ανέρχεται σε 942 εκατ. ευρώ, και απέχει ακόμη από το φετινό αναθεωρημένο στόχο για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ. Τη διαφορά καλούνται να καλύψουν έσοδα κυρίως από ακίνητα (28 κτίρια του Δημοσίου με sale & leaseback, κ.ά).

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.