- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοτζιάς: Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας αλλά δεν τρεφόμαστε από αυτήν
Από το βήμα της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στη Βολιβία
Συνεργασία που θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο το πνεύμα και την σημασία των «πολιτισμών μας» είναι το κλειδί σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το πέρας των εργασιών της 2ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λα Παζ.
Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι ο αρχαίος πολιτισμός είναι ακόμα ζωντανός μέσα στον χρόνο, είναι ζωντανός ως έξυπνη δύναμη και έχει γίνει πλέον και ένας μεγάλος οικονομικός παράγων" αποσαφηνίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών «είναι προς όφελος των λαών μας, αλλά και προς όφελος του κόσμου».
«Αν και η Βολιβία είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα, οι ψυχές και οι καρδιές μας είναι πολύ κοντά. Αγαπάμε πολύ τη Βολιβία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και κάνοντας αναφορά «στο τραγούδι που λέει ότι η καρδιά μας ανήκει επίσης στην Κίνα», επισήμανε: «Είμαστε τρεις χώρες, τρεις λαοί, τρεις πολιτισμοί.»
«Η Κίνα είναι ο ιδρυτής του σύγχρονου κράτους. Μετά το τέλος των πολέμων των έξι κρατών, δημιούργησαν τη μεγάλη Κίνα, το σύγχρονο κράτος, πριν από 2500 χρόνια. Εμείς είμαστε οι ιδρυτές της Δημοκρατίας, ίσως αυτός να είναι ο λόγος για όλα τα προβλήματα σήμερα» είπε χαριτολογώντας και συμπλήρωσε ότι «η Βολιβία είναι το πνεύμα όλων μας».
«Είμαστε τρεις χώρες πολύ περήφανες για την ιστορία μας, αλλά δεν είμαστε "φυλακισμένοι" της ιστορίας» ανέφερε στη συνέχεια και επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, όχι φυλακή» , ανέδειξε την μεγάλη σημασία συνεργασίας με όχημα τον Πολιτισμό.
Παράλληλα εξήγησε ότι οι συμμετέχουσες χώρες στο Φόρουμ, έχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ τους, αλλά και με τον κόσμο γενικότερα.
«Αν κοιτάξετε τι έφεραν οι επιστήμες της Κίνας, της Ελλάδας, της Βολιβίας και των άλλων χωρών, όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια, στην ανθρωπότητα, αυτός είναι ασφαλώς ένας λόγος για να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας» πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε δε πως «Δεν τρεφόμαστε από την ιστορία, επομένως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, να συνεργαζόμαστε και να μαθαίνουμε μαζί».
Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τη βολιβιανή κυβέρνηση και τον ομόλογό του για τη φιλοξενία και «για το θάρρος σας να παλέψετε μαζί μας», ενώ εξέφρασε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κίνα με την οποία ιδρύθηκε από κοινού αυτό το Φόρουμ.
«Έχουμε μία μακρά, παράλληλη ιστορία. Έχουμε μια μακρά ιστορία, και οι δύο, αλλά σε αντίθεση με εμάς, η Κίνα είναι η «μεγάλη» χώρα" είπε χαρακτηριστικά. Ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαπίστωσή του για τους Βολιβιανούς, «ανθρώπους υπέροχους, χαμογελαστούς και εξαιρετικά ευγενικούς», όπως τους χαρακτήρισε.
Η Διακήρυξη του Φόρουμ
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η Διακήρυξη που υπογράφηκε από τις συμμετέχουσες χώρες σε συνέχεια της Διακήρυξης της Αθήνας, του Ιδρυτικού Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 2017, η οποία επιβεβαιώνει και διευρύνει τους στόχους του με τη σαφή εντολή για τη δημιουργία μίας μόνιμης πλατφόρμας διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας που θα εστιάζει στην αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων.
Στόχοι που θα εστιάζονται αφενός στην προώθηση της ιστορικής έρευνας με ιδιαίτερη έμφαση στην αξία και τη συμβολή μεγάλων αρχαίων πολιτισμών στην πορεία της ανθρωπότητας, με σκοπό την αποκατάσταση της κατάλληλης θέσης τους στις κυρίαρχες αφηγήσεις και αφετέρου στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.
Παράλληλα τονίζεται ως βασικός στόχος και η προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους, καθώς και η στήριξη των χωρών που διαπραγματεύονται το νόμιμο δικαίωμα επιστροφής ή αποκατάστασης των πολιτιστικών τους αγαθών.
Τέλος ιδιαίτερη σημασία, μεταξύ άλλων, δίνεται στο διάλογο και τις διαβουλεύσεις των μελών του Φόρουμ με σκοπό την επίτευξη συντονισμένων θέσεων όπου κρίνεται σκόπιμο, σε θέματα μείζονος σημασίας σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.