Πολιτικη & Οικονομια

Ν. Φίλης: Καλός συμβιβασμός το «Βόρεια Μακεδονία»

«Η συμφωνία θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
filis23.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» αποτελεί «έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «καλή» τη συμφωνία με την πΓΔΜ, καθώς ανοίγει «νέους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ορίζοντες, απαραίτητους για να βγει η χώρα από την κρίση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπακούει σε «εθνικιστικές φωνές» και να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Αυτήν την περίοδο η συνισταμένη γέρνει προς τα ακροδεξιά. Προφανώς, έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της στο Μακεδονικό» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο, όμως, ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας. Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά».

«Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν (σ.σ. πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Έχασε η Μακεδονία μας»

«Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία. Το αδιέξοδο στο Μακεδονικό, τη δεκαετία του '90, καθήλωσε την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρώτα - πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία! Που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».

«Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες. Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι και εκείθεν προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα π.χ. φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα από την οικονομική κρίση. Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία"» κατέληξε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.