Πολιτικη & Οικονομια

Δραγασάκης για ιταλική κρίση: Μπορούμε να βγούμε αλώβητοι και από αυτό το πρόβλημα

Τι είπε για το συμπληρωματικό μνημόνιο και το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dragasakis234.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις αναταράξεις που προκαλεί στις διεθνείς αγορές η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα, εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αιφνιδιάζουν την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει αρκετά μέσα στη διαθεσή της για να αντιμετωπίσει εξωγενείς εξελίξεις. Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι αν αυτές οι αναταράξεις συνεχιστούν, τότε οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναλάβουν δράση, προωθώντας «συνολικές λύσεις» και «μέτρα θωράκισης» για κάθε κράτος-μέλος.

«Οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις. Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν αλλά το ζητούμενο είναι όχι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλλειψη αυτών των κινδύνων, το ζητούμενο για όλους είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε τότε πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, πως θα θωρακιστούμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» εξήγησε.

«Αν οι αναταράξεις αυτές συνεχιστούν είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ευρωπαϊκή ένωση να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης στην περίπτωση που οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν» πρόσθεσε.

Τέλος τα μνημόνια

Σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «η σκληρή εποπτεία τελειώνει».

«Είναι θετικό το ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις, αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ό,τι συμβεί στο μέλλον να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας εκτός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

» Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων με επιτυχία. Είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα» πρόσθεσε.

«Τυπικό κείμενο» το συμπληρωματικό μνημόνιο

Σχετικά με το συμπληρωματικό μνημόνιο, με το οποίο κλείνει η τέταρτη αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης το χαρακτήρισε ένα «τυπικό κείμενο» μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης.

«Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνιο και από την σκληρή επιτροπεία, αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας που χρειαζόμαστε και φυσικά αναλαμβάνουμε και μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την χρησιμοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.

» Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο είναι τεχνικός όρος που συνοδεύει από το 2010 και μετά το τέλος κάθε ολοκλήρωσης αξιολόγησης. Μετά από κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης συντάσσεται ένα κείμενο που ονομάζεται συμπληρωματικό μνημόνιο προκειμένου να λήξει και τυπικά η αξιολόγηση.

» Δεν βοηθάει το να δημιουργούμε μία πλασματική εικόνα στο που βρισκόμαστε, δεν λύνονται τα προβλήματα με το που βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές είναι εδώ ακόμα αλλά αυτό που πετυχαίνουμε είναι στο να βγαίνουμε σε αυτό που ονομάσαμε ξέφωτο, στο να μπορούμε να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα και ως κοινωνία, να σχεδιάσουμε από δω και πέρα τα βήματά μας» διευκρίνισε.

«Παράθυρο» για φοροελαφρύνσεις

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και «για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», εφόσον φυσικά οι εξελίξεις και η  οικονομική πορεία της χώρας το επιτρέψουν.

«Οι εύκολες φορολογικές εξαγγελίες δεν βοηθούν. Βεβαίως εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο ένα μέρος θα το αξιοποιήσουμε και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στην επιχειρηματικότητα  αλλά πριν θα κάνουμε  διάλογο με τις  επιχειρήσεις για να δούμε ποιες είναι αυτές για να μην δημιουργούν πρόσκαιρα οφέλη αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες  συνθήκες. Εχουμε πάρει από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον ΣΕΒ και άλλους σοβαρές και αξιόλογες προτάσεις, θα τις αξιολογήσουμε και μετά από διάλογο θα καταλήξουμε σε αυτές που πρέπει» εξήγησε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.