Κικίλιας: Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ
«Η ασφάλεια αυτή καθαυτή τίθεται ως το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής που έρχεται»
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ», ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνει πως η Άμυνα και η Ασφάλεια είναι οι τομείς, στους οποίους κατά προτεραιότητα εφαρμόζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, και πως αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ζει και να συνυπάρχει ειρηνικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η επιστήμη, η τεχνολογία, οι ανάγκες του ανθρώπου αναμορφώνονται ριζικά. Και ενώ επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας, δεν αφομοιώνονται πλήρως από την κοινωνία μας, λόγω της ταχύτητάς τους.
«Η Άμυνα και η Ασφάλεια είναι οι τομείς που κατά προτεραιότητα εφαρμόζονται οι τεχνολογικές εξελίξεις, ιδιαιτέρως στα ισχυρά και προηγμένα κράτη. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να ζει και να συνυπάρχει ειρηνικά. Σε έναν κόσμο που, στο όνομα της ισχύος και του συμφέροντος, πριονίζεται το κλαδί στο οποίο καθόμαστε όλοι. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τρεις τεχνολογικές ανακαλύψεις θα κυριαρχήσουν παγκοσμίως και θα αποτελέσουν τα θεμελιώδη ορόσημα στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Αυτά είναι το 3D printing, τα UAVs (Unmanned Aerial Vehicle) και η τεχνητή νοημοσύνη» τονίζει και προσθέτει πως παρακολουθώντας τη διεθνή ειδησεογραφία και την επιστημονική έρευνα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι εξελίξεις στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός.
Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ. Κικίλιας εκτιμά πως η ασφάλεια αυτή καθαυτή τίθεται ως το σημαντικότερο διακύβευμα της εποχής που έρχεται. «Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτός της δημιουργίας δικλείδων ασφάλειας, πρωτοκόλλων άμυνας και διαύλων συνεννόησης μεταξύ των χωρών, ιδιαιτέρως αυτών που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Έτσι μπορεί να μειωθούν, ή τουλάχιστον να περιοριστούν, οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν» σημειώνει, προσθέτοντας πως σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, η μέχρι σήμερα σχεδίαση των εξοπλιστικών προγραμμάτων έγινε αποσπασματικά, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει ο αναγκαίος προγραμματισμός που πρέπει να διέπει τη στρατηγική μιας κυρίαρχης χώρας.
Επιπλέον, όπως λέει, οι περιοριστικές οικονομικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας επιδείνωσαν την κατάσταση, περιορίζοντας δραστικά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Προσθέτει: «Την ίδια στιγμή οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή, η στρατηγική έντασης από τη γείτονα χώρα και τα νέα δεδομένα που απορρέουν από τις θαλάσσιες ζώνες μας (ΑΟΖ), δημιουργούν προκλήσεις και γεννούν κινδύνους.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τολμήσουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, ένα άλμα στο τεχνολογικό μέλλον. Να προγραμματίσουμε, να σχεδιάσουμε και να πραγματώσουμε μια εντελώς διαφορετική στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας.
Είναι πλέον αδύνατο, ασύμφορο και θνησιγενές να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τους κανόνες, τα όπλα και το δόγμα του παρελθόντος. Η τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει το σημαντικότερο στρατηγικό μας πλεονέκτημα.
Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι ένα κατασκοπευτικό drone πρέπει να απωθείται ή να καταρρίπτεται από ένα άλλο drone και όχι από 3-4 πολεμικά αεροσκάφη, όπως πρακτικά συμβαίνει τώρα, με υπέρογκο κόστος».
Και ο κ. Κικίλιας καταλήγει: «Στη νέα εποχή που έρχεται, κυρίαρχος στο Αιγαίο δεν θα είναι αυτός που έχει αριθμητική υπέροχη, αλλά αυτός που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Η "εξοπλιστική μάχη" του αύριο θα έχει κατά κύριο λόγο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά. Γι αυτόν τον σκοπό, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς, ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, θα έπρεπε ήδη, κατά παραγγελία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να εργάζονται προς αυτή τη κατεύθυνση.
Το μέλλον δε θα περιμένει, το αύριο είναι εδώ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Τι ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιες πηγές
Μια καθαρά πολιτική επιλογή και τοι στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής
Ο Birnbaum απορεί μπροστά στην άγνοια και στην αγνόηση του «αιματηρού 20ού αιώνα»· μπροστά στο ότι η αριστερά είναι έτοιμη να επαναλάβει τα ίδια λάθη, τις ίδιες φρικαλεότητες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.