Πολιτικη & Οικονομια

Ευ. Τσακαλώτος: Είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ για τις συντάξεις

Δεν υπάρχει επόμενη ημέρα χωρίς αυξημένη εποπτεία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakaloto2323.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συγκρατημένος για την «επόμενη ημέρα» μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στο «Κόκκινο» επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει αυξημένη εποπτεία σε σχέση με τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό και όχι αξιολόγηση. Όπως είπε, «θα έχουμε λίγο πιο αυξημένη εποπτεία από αυτή που είχε η Πορτογαλία».

«Πάντα έλεγα -νομίζω κι ο Αλέξης- ότι δεν θα υπάρχει ένα πράγμα που θα φύγουμε από το σημερινό καθεστώς και θα πάμε σε άλλο με καθόλου επιτήρηση. Άλλο 3, 4 επισκέψεις και άλλο αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα» εξήγησε, κάνοντας λόγο για σκόπιμη διαστρέβλωση των λεγομένων του.

«Νομίζω ότι η διαφορά με το ό,τι ισχύει σήμερα, είναι ότι θα ελέγχουν μόνο την επίτευξη των στόχων και όχι το πώς θα τους πιάσουμε. Δεν θα έχουν μεγάλο λόγο σε αυτό» πρόσθεσε.

Πλάνο εξόδου

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πλάνο εξόδου έχει τις ακόλουθες σημαντικές ημερομηνίες:

  • Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στις 14 Μαΐου.
  • Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου κλείνει η «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement).
  • Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ολοκληρώνεται η τέταρτη αξιολόγηση.

Όπως διευκρίνισε, «θα εκκρεμούν το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και το χρέος», ωστόσο «όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο καλύτερα».

Το ΔΝΤ είχε δίκιο για τις συντάξεις

Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων στις αρχές του 2019, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε:

«Είχε ένα δίκιο το ΔΝΤ όταν έλεγε ότι οι συντάξεις δεν μπορούν να λειτουργούν αντί κοινωνικού κράτους για βοήθεια σε άνεργα παιδιά και εγγόνια. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε για συντάξεις περισσότερα από άλλες πιο προωθημένες χώρες και να μην πληρώνουμε τίποτε για κοινωνικές δαπάνες».

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί η (ψηφισμένη) περικοπή των συντάξεων το 2019, λέγοντας πως «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση».

«Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ' αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε» εξήγησε.

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ο κατώτατος μισθός και διάφορες άλλες κοινωνικές δράσεις για την προστασία «ευαίσθητων» ομάδων.

«Έχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και η γραφειοκρατία» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες».

Περί χρέους

Όσον αφορά στο χρέος και στα μέτρα που είναι να ληφθούν για την ελάφρυνσή του, δήλωσε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Όπως είπε, η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ συνεχίζεται.

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξουν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απάντησε ότι «πρέπει πρώτα να δούμε τον τρόπο που θα βγούμε από το μνημόνιο και τη σκληρή επιτήρηση, τι θα πάρουμε για το χρέος και πού "θα κάτσει η μπίλια" στην ατζέντα Μακρόν».

Ειδικά για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα («κλείδωμα» επιτοκίων σημαντικού τμήματος του χρέους σε χαμηλά σταθερά) έχουν αποδώσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένονταν. Τα μεσοπρόθεσμα αφορούν στην εξαγορά (από τον ESM) του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ και την επιμήκυνση στις λήξεις των ομολόγων. Παράλληλα, υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» για τη σύνδεση της επιμήκυνσης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η διαφωνία εστιάζεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους» εξήγησε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να υπάρχουν όροι. «Αυτά που θα πάρουμε πρέπει να μετατρέψουν την Ελλάδα από μοναδική υπερχρεωμένη χώρα σε υπερχρεωμένη όπως άλλες χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχει εκ νέου το ΔΝΤ στο «ελληνικό ζήτημα», ο υπουργός υπενθύμισε τις αποτυχημένες προβλέψεις του Ταμείου και συμπλήρωσε ότι «το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος, μπορεί να θεωρήσει ότι δεν παίρνουμε πολλά και να φύγει».

«Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουμε θέση» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ