Πολιτικη & Οικονομια

Η τρόικα στην Αθήνα, ενώ «λείπουν» 4,6 δισ. ευρώ

Ποια άλλα βασικά ζητήματα εκκρεμούν 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42946-90331.jpg

Το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ, το οποίο λείπει προκειμένουν να καλυφθεί η «τρύπα» στο δανειοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, είναι το κύριο θέμα στις συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και των τριών εκπροσώπων της τρόικας των δανειοδοτών.

Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια, όπως σημειώνει η "Καθημερινή". Πρώτο, το ΔΝΤ δε θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα και ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση το Ταμείο θα μπορεί να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα, αφού δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες. Δεύτερο, το ΔΝΤ θα απαιτήσει να βρεθούν τα 4,6 δισ. ευρώ (που αποτελούν το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014) και τότε δεν αποκλείεται να «συρθεί» ο έλεγχος έως τις γερμανικές εκλογές.

Υπάρχουν, επιπλέον, έξι άλλα βασικά ζητήματα προς διαπραγμάτευση:

1. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχουν έρθει σε συμφωνία για μικρή παράταση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να κατατεθεί ολοκληρωμένο στη Βουλή.

2. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα θέσουν το αίτημα, αλλά από την τρόικα έχει σταλεί το μήνυμα ότι δύσκολα θα εγκριθεί. Όλα εξαρτώνται από την πορεία του προϋπολογισμού. Ακόμα, όμως, κι αυτή το επιτρέπει, η τρόικα φοβάται ότι μία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα δημιουργήσει την απαίτηση κι άλλων ελαφρύνσεων θέτοντας σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν «μικρό καλάθι».

3. Παράταση στον προσδιορισμό των 2.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν. Η τρόικα δείχνει διατεθειμένη να περιμένει, αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τα μέσα Ιουλίου.

4. Δημοσιονομικό κενό 2015 – 2016. Τα μέτρα δεν θα προσδιοριστούν τώρα με ακρίβεια, αλλά η τρόικα θέλει να οριστικοποιηθεί το μέγεθος των απαραίτητων παρεμβάσεων. Η ίδια εκτιμά ότι το κενό αυτό ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο το υπολόγιζε στα 2,7 δισ. ευρώ. Οπότε θα πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν αριθμό και αυτός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους νέους υπολογισμούς για το μέγεθος της ύφεσης φέτος και εάν η ελληνική οικονομία θα περάσει ή όχι σε θετικό έδαφος το 2014. Επίσης, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τα μέτρα με τα οποία θα καλύψει τα έσοδα από την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, για να μην διευρυνθεί περαιτέρω το δημοσιονομικό κενό.

5. Τράπεζες. Θα πρέπει να αποφασιστεί η αναδιάρθρωση των μικρών τραπεζών και να σχεδιαστεί το πλάνο επανιδιωτικοποίησης των συστημικών τραπεζών.

6. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Θα εξετασθεί η πορεία του, δεδομένου ότι η επίτευξη των εσόδων που έχουν υπολογιστεί είναι κρίσιμης σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να κλείσει την «τρύπα». Και η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος.

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.