- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι διαρρήκτες μπουκάρουν στα σπίτια που είναι τα πιο απροστάτευτα. Παρακολουθούν μια γειτονιά για καιρό, βλέπουν πού μπορούν να μπουν με μεγαλύτερη άνεση και κάποια στιγμή μπαίνουν. Ο νταής του σχολείου την πέφτει στους πιο αδύναμους. Παρατηρεί τους συμμαθητές του, βλέπει ποιοι ειναι οι πιο αδύναμοι και τους πουλάει την τσάμπα μαγκιά του. Και προσέχει πάντα να μην ανοίξει παρτίδες με κάποιον που δεν είναι του χεριού του.
Η γειτόνισσα που έχουμε την ατυχία να έχουμε, η Τουρκία, δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό. Βλέπει ότι εδώ και κάποιον καιρό την ωραία μας χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει μέχρι και την κυβέρνηση Καραμανλή να μοιάζει λιγότερο ανίκανη από όσο πραγματικά ήταν. Και καταλαβαίνει το προφανές: Μια κυβέρνηση που είναι για τα πανηγύρια είναι για τα πανηγύρια παντού. Μια κυβέρνηση που καταστρέφει την Οικονομία, που τα έχει κάνει θάλασσα στην Παιδεία, που σηκώνει τα χέρια ψηλά στην Ασφάλεια, που έχει διαλύσει την Εργασία και έχει κάνει βουλκανιζατέρ την Υγεία δεν υπάρχει περίπτωση να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική. Κι αυτό το ξέρουν όλοι. Κι αν το ξέρουν όλοι, το ξέρουν και οι Τούρκοι. Και μετά την επίσκεψη Ερντογάν το ξέρουν καλά.
Φαντάζομαι πως η συζήτηση σε κάποιο γραφείο του τουρκικού προεδρικού μεγάρου θα ήταν κάπως έτσι:
Ερντογάν: Δεν μπορεί να είναι τόσο άχρηστοι.
Παρατρεχάμενος Εντογάν: Κι όμως μπορεί, πολυχρονεμένε μου.
Ερντογάν: Δεν το πιστεύω. Κανένας δεν είναι τόσο άχρηστος.
Παρατρεχάμενος Ερντογάν: Αυτοί είναι τόσο άχρηστοι, σουλτάνε. Μπορεί και ακόμα περισσότερο. Αλλά αν δεν το πιστεύετε, να κανονίσουμε μια επίσκεψη να τους δείτε από κοντά. Και τότε θα καταλάβετε ότι μπορούμε να τους κάνουμε γιο-γιο.
Και ο Ερντογάν ήρθε και είδε από κοντά τον Πάκη «Λάγνο Ντακφέις» Παυλόπουλο να ανοίγει το στόμα και να μην ξέρει τι λέει, τον Νικόλα τον Κοτζιά να περηφανεύεται για το «γκουντ ντιπλόμασι» του και τον Αλέκση να παίρνει τη γνωστή στάση που παίρνει κάθε φορά που συναντά ξένο ηγέτη. Αυτή τη στάση που βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε μαθητή που δεν έχει διαβάσει το μάθημα και επιβάτη λεωφορείου που τον πιάνει κόψιμο. Και ο Ερντογάν κατάλαβε.
Κατάλαβε πως οι όχι και ιδιαίτερα ικανοί κυβερνήτες του παρελθόντος έχουν δώσει τη θέση τους σε ανθρώπους που το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν με επιτυχία στη ζωή τους θα ήταν να γίνουν επαγγελματίες θαμώνες καφενείου. Και κατάλαβε ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία που δεν έπρεπε να αφήσει αναξιόποιητη.
Διαβάζω και ακούω πολλές και αρκετά βαθυστόχαστες γεωστρατηγικοπολιτικές αναλύσεις για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και ζηλεύω που τόσο πολλοί άνθρωποι ξέρουν τόσα πολλά κι έχουν τόσο πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά φοβάμαι πως ο κόπος και οι γνώσεις τους πάνε χαμένα. Θέλω να πω πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής για να καταλάβει ότι όπως ένα ψοφίμι τραβάει τα όρνια, έτσι και μια κυβέρνηση ανίκανων αρπακολατζήδων τραβάει όσους γυρεύουν κάτι από τη χώρα που έχει τη χαρά να έχει ανίκανους αρπακολατζήδες να την κυβερνούν.
Με λίγα λόγια, αν κάτι πραγματικά άλλαξε τον τελευταίο καιρό περισσότερο από τη στάση της Τουρκίας είναι οι ευκαιρίες που η χαρούμενη παρέα του Αλέκση έχει δώσει στην Τουρκία να τηρεί αυτή τη στάση. Είναι ο βαθμός ανεπάρκειας των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης που πια αγγίζει το άριστα. Και μπράβο της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.