- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λαγκάρντ: συνιστά «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης
Ενώ η τρόικα (ξανα)πιάνει δουλειά αύριο
Αρχίζει αύριο ο τριμηνιαίος έλεγχος της τρόικας στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όσο εφαρμόζεται πιστά το πρόγραμμα θα υπάρχουν «διορθώσεις» στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αλλά η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποθαρρύνει την επιδίωξη αυτή, δηλώνοντας ότι είναι καλύτερο να μη μειωθούν οι φόροι.
Τα τεχνικά ελεγκτικά κλιμάκια της τρόικας θα πιάσουν δουλειά από αύριο Τρίτη, ενώ οι επικεφαλής της αναμένονται στην Αθήνα στις 11 του μήνα. Δεδομένου ότι η δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που εξαρτάται από τον έλεγχο αυτόν, έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο, η διαδικασία αναμένεται να είναι «σχετικά ήρεμος». Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», από την προσδοκία μέχρι την πραγματοποίηση υπάρχει απόσταση και για να επαληθευτούν οι προσδοκίες θα πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να οριστικοποιηθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016. Όπως αναφέρει και η έκθεση της Κομισιόν, κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν εκτάκτως θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή τους και τα επόμενα χρόνια, εώς το 2016. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξειδικευτούν τώρα όλες αυτές οι παρεμβάσεις (αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τον Σεπτέμβριο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2014), αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί το ύψος αυτών των μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τα υπολογίζει σε περίπου 4 δις ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο περί τα 2,7 δις ευρω.
Παράλληλα, η τρόικα θέλει να διαπιστώσει το πώς λειτουργεί η νέα, ημι-αυτόνομη, γραμματεία εσόδων, καθώς θεωρεί ότι η σωστή λειτουργία της θα βοηθήσει στην επιτυχία του προγράμματος και των στόχων του.
2. Να υπάρξουν εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. Στόχος είναι να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μη βιώσιμων τραπεζών και επανιδιωτικοποιήσης των συστημικών τραπεζών σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.
3. Να διαπιστωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος για φέτος παραμένει επισήμως στα 2,6 δισ ευρώ, αλλά ανεπισήμως συζητείται η μείωσή του στα 2 δισ ευρώ. Το σχέδιο που θα εξεταστεί είναι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
4. Να δείξει η κυβέρνηση πρόοδο στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Επι της ουσίας θα πρέπει να παρουσιάσει το αναλυτικό πρόγραμμα απολύσεων, όπως αυτό συμφωνήθηκε στον προηγούμενο έλεγχο.
5. Να γίνει έλεγχος επί της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η αναθεώρηση του μηχανισμού προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, οι δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και ειδικά των νέων, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας (που είναι και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ ευρώ).» Όπως συμβαίνει και σε κάθε έλεγχο, η τρόικα θα εξετάσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.