Τα 7 ερωτήματα που ζητούν απάντηση για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους
Το απίστευτο παρασκήνιο και η αρχική αντιμετώπιση του περιστατικού ως κάτι ασήμαντο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Σε θρίλερ εξελίσσεται η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Κανέλλη για το in.gr, τα τελευταία δύο 24ωρα παίζεται ένα απίστευτο παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνα – Έβρος – Άγκυρα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να βρίσκονται στη μέση ενός «πολέμου νεύρων».
Το περιστατικό διέρρευσε μία ημέρα μετά. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπήρχε καμιά ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αξιολόγησαν το περιστατικό ως ένα μεθοριακό επεισόδιο από αυτά που έχουν ξαναγίνει.
Τα σύνορα στην περιοχή των Καστανιών είναι δυσδιάκριτα και δεν είναι δύσκολο ένας στρατιώτης να περάσει απέναντι χωρίς να το καταλάβει. Στο Πεντάγωνο πίστεψαν ότι το συμβάν θα κλείσει χωρίς καθυστέρηση και προβλήματα, με «τυπικές διαδικασίες» όπως διέρρεαν χθες από το πρωί.
Σοβαρό λάθος ως προς την εκτίμηση.
Σχεδόν 20 ώρες μετά βγήκε μια ανακοίνωση που μιλούσε για το λάθος των στρατιωτών να μπουν σε τουρκικό έδαφος, αλλά διαβεβαίωναν ότι σύντομα το ζήτημα θα λυθεί χωρίς επεισόδια. Η εμμονή αυτή εγκλώβισε και παρέσυρε σε γκάφα τόσο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και τον Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο έλεγαν με σιγουριά ότι οι στρατιώτες πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Αμυνας και ο κ. Καμμένος αφού καθυστέρησαν να ενεργήσουν με σοβαρότητα, έριξαν το μπαλάκι της ευθύνης στον Νίκο Κοτζιά προκειμένου αυτός να διαπραγματευτεί. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε με το αντίστοιχο της Τουρκίας και το κλίμα ήταν θετικό, σκληρή στάση έδειξε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Δεν μπορούμε παρά να τηρήσουμε τις διαδικασίες και να οδηγηθούν στο εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες», διεμήνυαν τα τουρκικά «γεράκια».
Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή: «Αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας», κάτι που τελικά αποδείχθηκε λάθος. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος όταν τον ρωτούσαν για το αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη έκανε λόγο για «συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού».
Οι Τούρκοι ακολούθησαν το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι με αυτό κατά τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από τουρκικό. «Βροχή» ειδήσεων, διαρροές και βίντεο, όλα από την τουρκική πλευρά, σιγή ή αποπροσανατολισμός από την Αθήνα.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά το «Βατερλό» στον Εβρο ίσως να απαντηθούν όταν λήξει το επεισόδιο:
- Είναι αλήθεια ότι οι δύο στρατιώτες χάθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών; Είπαν ότι ακολουθούσαν πατημασιές και τις φωτογράφιζαν και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε Τούρκους που τους αφόπλισαν και τους συνέλαβαν. Πώς μπορεί να χάνεται κάποιος που θεωρείται έμπειρος είναι ένα ερώτημα. Και για όσους γνωρίζουν καλά η περιοχή είναι καλά σηματοδοτημένη ώστε να χαθεί κάποιος, ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Άλλωστε, ακόμη και στην ανακοίνωση του ΓΕΣ γράφτηκε ότι «φαίνεται» να πέρασαν τα σύνορα.
- Ένα άλλο είναι γιατί είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα; Έδωσαν έτσι στους Τούρκους ένα «όπλο» καθώς κανείς δεν ξέρει τι μπορούν να τους «φυτέψουν» στα κινητά και να επιβεβαιώσουν τα περί κατασκοπείας.
- Για ποιο λόγο το υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία του ΓΕΣ δεν αξιολόγησε ως σοβαρό το περιστατικό σε μια χρονική περίοδο όπου η Τουρκία «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» κι επιζητεί όσο τίποτε ένα «θερμό επεισόδιο»;
- Γιατί πέρασαν τόσες πολλές ώρες χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες και αυτός ο χρόνος πέρασε με τη σταθερή γραμμή «είναι τυπικό θέμα, θα έρθουν σύντομα οι στρατιώτες πίσω»;
- Γιατί επέτρεψαν στους Τούρκους να επικρατήσουν και πάλι επικοινωνιακά με όλον αυτόν το ορυμαγδό ειδήσεων μόνο από την Ανδριανούπολη και τα τουρκικά μέσα που έπαιζαν το ρυθμό και όλη η Ελλάδα χόρευε όπως ήθελαν αυτοί;
- Γιατί εκτέθηκαν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Κουβέλης με υποσχέσεις περί άμεσης επιστροφής όταν από χθες το πρωί «μύριζε» μπαρούτι στην περιοχή. Οι Τούρκοι, δεδομένης της έντασης που επικρατεί με την Ελλάδα είδαν την υπόθεση ως «μάννα εξ ουρανού» και θα την εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Γιατί όταν θα μιλούν για «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη» που πρέπει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη, τι θα μας θυμίζει αυτό; Μα φυσικά τη δική μας δικαιοσύνη που δρα ελεύθερα και αποφασίζει για την τύχη των «8» Τούρκων στρατιωτών.
- Ένα μεθοριακό επεισόδιο μετατράπηκε σε διπλωματικό και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Αραγε είναι σε θέση στο υπουργείο Αμυνας να διαχειριστούν μια τόσο σοβαρή εξέλιξη; Και το βασικότερο. Μπορούν να είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, όχι όπως τις πρώτες ώρες της κρίσης;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.