- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντ. Μπακογιάννη: «Χρειάζεται μία νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
«Χρειάζεται μία νέα στρατηγική έναντι της Τουρκίας, μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με τη γειτονική χώρα για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής Αθήνας-Άγκυρας, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί».
Αυτό τόνισε η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ταυτόχρονα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς «παρακολουθεί» τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.
«Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά και με αυτήν την ένταση» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και αφού παρατήρησε ότι «τα Ίμια 2 έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τα Ίμια 1», σημείωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται και στο Αιγαίο, αλλά εμφανίζεται κυρίως στην Κύπρο και καθένας πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή και σε βάθος ανάλυση των νέων δεδομένων. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι μία διαφορετική Τουρκία, με διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του και κάνει κινήσεις στρατηγικής συνεργασίας στο εσωτερικό του, τις οποίες είχε αποφύγει στο παρελθόν. Τα δεδομένα που ξέραμε έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία τουρκικών πλοίων στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου. Έχει μεγάλη σημασία ποιο οικόπεδο επέλεξαν για να δημιουργήσουν την ένταση. Άρα, πιστεύω ότι η Τουρκία, στη φάση αυτή, έχει ανοίξει όλη της την βεντάλια και το σημερινό επεισόδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Έβρο, και οι πρώτες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό».
Στο ερώτημα τι πρέπει, κατά τη γνώμη της, να κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το πρόβλημα είναι ελληνοτουρκικό, είναι τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό, αλλά είναι, βεβαίως, και ευρωπαϊκό.
Η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν βοηθούν αυτήν τη στιγμή την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η ουσιαστική "έλλειψη ενδιαφέροντος" ή να το πω το "μειωμένο ενδιαφέρον" της αμερικανικής πλευράς, επίσης, δεν δημιουργεί στοιχεία εφησυχασμού. Κατά την άποψη μου, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να χαραχτεί μία καινούργια στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
Η στρατηγική του Ελσίνκι νομίζω ότι έχει τελειώσει κατά γενική εκτίμηση. Επενδύσαμε πολλά χρόνια σε αυτήν τη στρατηγική, σήμερα πια δεν έχει κανένα νόημα. Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και εγώ πιστεύω ότι στη φάση αυτή, αυτό που χρειάζεται είναι μία δυναμική ελληνική πρωτοβουλία με την Τουρκία. Δηλαδή, μία πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου για να μπορέσουμε να ξαναδημιουργήσουμε τις ουσιαστικές γραμμές επαφής, οι οποίες σήμερα έχουν χαθεί.
Άρα, το βέβαιο είναι ότι η σκέτη παρακολούθηση τη αυξανόμενης έντασης και μόνο μία όποια αμυντική αντίδραση δεν μπορεί να είναι η λύση. Μία πρόταση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, προς τον Ερντογάν νομίζω μπορεί να ακουστεί διαφορετικά. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ουσιαστικά να παρακολουθούμε την εξέλιξη».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.