Πολιτικη & Οικονομια

Δεν βοήθησε η Moody's τα ελληνικά ομόλογα - Πήραν την ανηφόρα οι αποδόσεις

Παραμένουν οι επιφυλάξεις στις διεθνείς αγορές - Υψηλό το ρίσκο των ελληνικών τίτλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
epa.jpg
EPA

Σε γνώριμα πεδία κινούνται το τελευταίο 24ωρο τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody's δεν έπεισε τους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Το ρίσκο που συνοδεύει τους ελληνικούς τίτλους θεωρείται αυξημένος, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις φοβούμενοι βραχυπρόθεσμη επιδείνωση.

Η αναβολή στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ λόγω καθυστέρησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές, με τις αποδόσεις τους να τραβούν για πολλοστή φορά την ανηφόρα. Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο δρόμος της «πραγματικής» και «ουσιαστικής» εξόδου της χώρας από τα μνημόνια παραμένει μακρύς και ξεπερνά χρονικά την τυπική ημερομηνία του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στο 4,405%. Παρόμοια η κατάσταση και στα 5ετή ομόλογα, όπου η απόδοση αυξήθηκε στο 3,644% (+2,33%). Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και από την πορεία του νέου 7ετούς ομολόγου, πάνω στο οποίο έχει στηρίξει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο για τη δημιουργία του «μαξιλαριού ασφαλείας» μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, τον Αύγουστο. Η απόδοσή του παραμένει σταθερά άνω του 4% και διαμορφώνεται στο 4,0433%. Υπενθυμίζεται ότι η απόδοσή του πριν από δύο εβδομάδες περίπου, όταν και εκδόθηκε, ήταν 3,5%.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έρχονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αρκετά διεθνή ΜΜΕ ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει μόνη της στις αγορές χωρίς να υπάρχει μια προληπτική γραμμή οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ