Πολιτικη & Οικονομια

Διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό

Επιμένουν όλοι στις θέσεις τους, πιθανώς νέα συνάντηση την Πέμπτη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42066-88880.jpg

Άκαρπη απέβη τελικά η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων που είχε κύριο θέμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αφήνουν σαφείς αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης επέμειναν στην κατάθεση στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, αντίθετα κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ξεκαθάριζαν ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία».

Από το Μαξίμου υπογραμμίζονταν ακόμα ότι δεν έχει προσδιοριστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ενώ μετά από σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσαν πάντως ότι «δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης για τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Πηγές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παρέπεμπαν και στις δηλώσεις που έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, διευκρίνιζαν σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν με το θέμα, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τότε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος, Γιάννης Μανιάτης, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που είχε καταθέσει το Κίνημα στις 21 Μαρτίου 2013. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν ψηφιστεί και από τους τρεις εταίρους δημιουργείται σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρωινή τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και οι εξελίξεις γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Αναφορικά με το τι σηματοδοτεί το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο γιατί έχει αξιακό, ιδεολογικό και ιστορικό περιεχόμενο», αλλά και «γιατί έχουμε διεθνή υποχρέωση απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ε.Ε. Και τον ΟΗΕ να έχουμε μια πλήρη νομοθεσία κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών», «γιατί έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα στην Ελλάδα που είναι απροκάλυπτα ναζιστικό και που οργανώνει ενέργειες που στην πραγματικότητα συνιστούν προσβολή της έννομης τάξης». Στο ίδιο πνεύμα τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν έχει σημασία μόνο από πλευράς νομικού περιεχομένου «αλλά και γιατί είναι μια πολύ μεγάλη δημόσια δημοκρατική πράξη που πρέπει να εκφράζει το φρόνημα και την ιστορική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας».

Στις θέσεις του επέμεινε και ο Φώτης Κουβέλης. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, γιατί όπως είπε, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τις διατάξεις τις οποίες εισάγει. «Είναι δημοκρατική μας υποχρέωση να έρθει στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», δήλωσε. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι αυτό θα ήταν μια δημοκρατική πράξη και βεβαίως, πρόσθεσε, όταν θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, είναι ανοικτές οι διαδικασίες για βελτιώσεις, τροποποιήσεις και διορθώσεις. Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) η οποία «έσπευσε απαραδέκτως» να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμά της, λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη των τριών αρχηγών. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων και τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας, ενώ τέλος σημείωσε ότι ετέθη με επιμονή το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και η ανάγκη να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα.

Η γνωμοδότηση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής, η οποία δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα και αμφισβητεί όχι μόνον τη σκοπιμότητα αλλά και τη συνταγματικότητα διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πέραν των ισχυρών πολιτικών ενστάσεων έχει πλέον και νομικά - συνταγματικά επιχειρήματα προκειμένου να απορρίψει την κατάθεση του νομοσχεδίου «ως έχει», όπως ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αυτή η ίδια γνωμοδότηση, πάντως, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά υπαινίσσεται σκοπιμότητες πίσω από την «εσπευσμένη» δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης και τονίζει πως η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης. «Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της κυβέρνησης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Το αντιρατσιστικό προκάλεσε επίσης μία ακόμη σύρραξη μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής» και καλεί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να «δείξουν αν επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του άβουλου μνημονιακού δορυφόρου».

Η απάντηση της ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα προσπαθεί να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας! Βλέπει τον προφανή κίνδυνο για το πολίτευμα από τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν βλέπει τον κίνδυνο από τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές... Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απειλεί ευθέως κάθε ξένο επενδυτή που σκέπτεται να έλθει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις εμπρησμού σε επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που για χρόνια σταματούσαν την κυκλοφορία κάθε μέρα στα κέντρα των πόλεων και εξαπέλυαν απεργίες που έκλειναν εργοστάσια. Και τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά τον «κίνδυνο κατά της δημοκρατίας», σημειώνει το Γρ. Τύπου της Ν.Δ. και καταλήγει: «Τη Χρυσή Αυγή θα την απομονώσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λύνοντας τα προβλήματα των πολιτών. Όχι διαλύοντας τη δημοκρατία και παραβιάζοντας κάθε μέρα τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.