- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Der Spiegel για Τσίπρα: «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα»
«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί» γράφει για την υπόθεση των 8 Τούρκων
Στην υπόθεση της αναστολής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό στην Ελλάδα αναφέρεται το Der Spiegel.
Στο άρθρο με τίτλο «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα», το γερμανικό περιοδικό ασχολείται με την περίπτωση Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί και αναφέρει πως «εντελώς απρόσμενα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε το Δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του για χορήγηση ασύλου ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση κέρδισε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο, καθώς δικαστήριο ανέστειλε για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” τη χορήγηση ασύλου και η αίτηση ακύρωσής της θα συζητηθεί επισήμως στις 15 Φεβρουαρίου».
«Ο Ερντογάν οργίζεται, ο Τσίπρας ακολουθεί», τονίζει το περιοδικό σχολιάζοντας ότι η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών είναι μια «ανοικτή πληγή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να απαιτεί πολλάκις την έκδοσή τους και τον Ερντογάν να τους χαρακτηρίζει «προδότες και πραξικοπηματίες».
Τονίζει ότι η Αθήνα διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. Θυμίζει το ρόλο της Τουρκίας στη συγκράτηση του προσφυγικού ρεύματος και υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει τώρα ότι θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νομικές της δυνατότητες για να αρνηθεί στους Τούρκους στρατιωτικούς το δικαίωμα διαμονής. Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των “οκτώ” (....) Ξαφνικά η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να θέλει να δώσει βάση στις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα».
«Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα»
Το Spiegel κάνει λόγο για το σάλο που έχει προκαλέσει η υπόθεση στην Ελλάδα και τις έντονες αντιδράσεις νομικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοουμένων και της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα θυσιαστούν για να κατευναστεί η οργή του Ερντογάν». «Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα» είπε στο περιοδικό ο Όμηρος Τσέλιος, ένας εκ των δικηγόρων, εκφράζοντας το φόβο μήπως ο πελάτης του βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος στην κόντρα διπλωματών και νομικών, λόγος για τον οποίο τάσσεται υπέρ της ανάμειξης της ΕΕ στην υπόθεση. Είπε δε ότι εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμη και την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου για τους πελάτες τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις και του διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνου Ντόκου, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αντίδρασή της στην απόφαση για τη χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου, να διορθώσει το ένα λάθος με ένα άλλο. «Αν η κυβέρνηση ανησυχεί τόσο πολύ για τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσφυγική κρίση, τότε θα έπρεπε να είχε στείλει πίσω τους οκτώ λίγες ώρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας» είπε.
Παράλληλα αναφέρει τη γνώμη ορισμένων ότι ο Τσίπρας ενεργεί όπως ενεργεί για να μπορέσει στο τέλος να πει στον Ερντογάν ότι προσπάθησε τα πάντα, τουλάχιστον όσα είναι εφικτά στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «όπως έχει δείξει το παρελθόν, ο Ερντογάν δεν ικανοποιείται με το επιχείρημα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».
Και καταλήγει: «Εάν η έκδοση των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο Ερντογάν, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να καταλήξουν όχι μόνο πολιτικά, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες, αλλά μάταιες...»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.