Πολιτικη & Οικονομια

Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου λόγω πλειστηριασμών

Από το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στην τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε αλληλέγγυους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras2342342.jpg
EUROKINISSI/[ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Άνω κάτω έχει κάνει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς η απόφαση να υπάρξει «χριστουγεννιάτικη» τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για την επανάληψη των εικόνων ντροπής που είχαν εκτυλιχθεί στην Ισπανία τα προηγούμενα χρόνια, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στον δρόμο, καθώς το σπίτι τους πωλήθηκε αντί πινακίου φακής για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Η αμηχανία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη, την ώρα ο εκνευρισμός είναι αντιληπτός στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Τα βέλη προς την κυβέρνηση είναι πολλαπλά, καθώς από το «η ελπίδα έρχεται» και το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη  διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τους πρώτους μήνες της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έρχεται ένα μέτρο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αφήσει άστεγους πολλούς φορολογούμενους.

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, διαμηνύουν ότι τα περιθώρια ελιγμών στο θέμα των πλειστηριασμών είναι περιορισμένα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στη μείωση των «κόκκινων δανείων» που επηρεάζουν το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μειώνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, πάντως, προβληματισμό προκαλεί το φαινόμενο της εισβολής μελών του Ρουβίκωνα σε εφορίες και γραφεία συμβολαιογράφων, καθώς και οι εικόνες από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που παραπέμπουν σε βομβαρδισμένο τοπίο. Αλληλέγγυοι έρχονται στα χέρια με δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες κάνουν χρήση χημικών σε κλειστό χώρο.

Φίλης: Η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευτεί

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε επί του θέματος από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η πρώτη κατοικία πρέπει να προστατευτεί. Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν μπορεί μια συμφωνία για τους πλειστηριασμούς να στηρίζεται αποκλειστικά στην «εντιμότητα» των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» σχολίασε.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται με βάση την αντικειμενική και όχι την εμπορική αξία.

Κουρουμπλής: Θα στηρίξω

Από τη μεριά του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κράτησε αποστάσεις, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην βρεθεί στο στόχαστρο η πρώτη κατοικία. Αν χρειαστεί να γίνει νόμος εγώ θα το στηρίξω».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ