Πολιτικη & Οικονομια

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ

Την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39551-84525.jpg

Την Πέμπτη ξεκινάει στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ, δηλαδή τη ρύθμιση για τις απολύσεις στο Δημόσιο και ακόμη, διατάξεις για τα φάρμακα, διατάξεις για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσεις για το λιανικό εμπόριο και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσονται επίσης οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και οι συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013. Στόχος του υπουργείου είναι το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από τις 28-29 Απριλίου, όπου και συνεδριάζει το Euro Working Group που θα εγκρίνει και τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Μάρτιο. «Αγκάθι» παραμένει ο χρόνος της ολοκλήρωσης της ρύθμισης για τις 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι και το τέλος του 2014, η οποία, μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον, βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσο δε για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αυτή προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των διοικητικών δομών και κατόπιν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι έως τώρα έχουν αξιολογηθεί 63.000 υπάλληλοι από τα οργανογράμματα 17 υπουργείων, ενώ ο στόχος είναι για 275.000 υπαλλήλους σε πρώτη φάση, από τους οποίους φέρεται να εξαιρούνται σώματα ασφαλείας και οι εκπαιδευτικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ