Πολιτικη & Οικονομια

Εθνικό Συμβούλιο Μαζοχισμού: Ομοφοβία ολέ!

Πόσο ομοφοβικός μπορεί να είναι ένας θεσμός; Τόσο ώστε να προτιμά να σέρνεται στα δικαστήρια αντί να κάνει τη δουλειά του σωστά.

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 292
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3941-10822.jpg

Πόσο ομοφοβικός μπορεί να είναι ένας θεσμός; Τόσο ώστε να προτιμά να σέρνεται στα δικαστήρια αντί να κάνει τη δουλειά του σωστά. Αναφέρομαι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που μάλλον μαζοχίζεται για άλλη μία καταδικαστική απόφαση. Για την ιστορία, το ΕΣΡ επέβαλε το 2003 πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Μέγκα για το σίριαλ «Κλείσε τα μάτια», επειδή έδειξε δύο άντρες να φιλιούνται. Δεν συμβάλλει στην αναπαραγωγική διαδικασία, ήταν το σκεπτικό του, χι χι.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε διαφορετική γνώμη. Με την απόφαση 3490/2006 έβαλε στη θέση του το ΕΣΡ, δηλώνοντας ότι το εν λόγω σίριαλ απλώς «παρουσιάζει μια κοινωνική πραγματικότητα η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοιχτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας». Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο, εξουδετερώνοντας νομικά το σκεπτικό του ΕΣΡ.

Παρόλ’ αυτά, το ΕΣΡ πασχίζει να φιμώσει την έκφραση της ομοφυλοφιλίας. Τελευταίο κρούσμα ομοφοβίας η κλήση στο Μέγκα για την προβολή της ταινίας “Straight Story”. Με δικαιολογία; Την «προστασία των ανηλίκων». Όπως επισημαίνει ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος, η ομοφοβία συχνά φοράει το μανδύα της προστασίας των ανηλίκων. «Τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν από την έκθεση σε οποιοδήποτε κοινωνικό πρότυπο που είναι διαφορετικό από την ετεροφυλοφιλία. Έτσι, κάθε άλλος σεξουαλικός προσανατολισμός θεωρείται για τους θεσμικούς ομοφοβικούς ως “επικίνδυνο” πρότυπο για τα παιδιά, χειρότερο ίσως και από την πορνογραφία».

Σε κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ, λοιπόν, το ΕΣΡ εξακολουθεί να φιμώνει την ελεύθερη έκφραση της ομοφυλοφιλίας, όπως αυτή επιβάλλεται από το Σύνταγμά μας. Μετά από τόσα σφάλματα, πότε θα καταλάβει το ΕΣΡ ότι ο διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός δεν θέτει σε κίνδυνο τους ανηλίκους; Κι αν στους κυρίους και τις κυρίες του ΕΣΡ αρέσει να γίνονται ρεζίλι νομικά, θα μπορούσαν να μην το κάνουν πάνω στο δικό μας σβέρκο;

Όπως σας αρέσει

Δύο γυναίκες αγαπιούνται βαθιά και το εξομολογούνται. Μόνο δύο; Βράζει ο τόπος από λεσβίες που αγαπιούνται. Δεκτόν, μόνο που οι δικές μου το έκαναν πριν από 400 χρόνια. Στο «Όπως σας αρέσει» του Σέξπιρ η σεξουαλικότητα γενικά και η ομοερωτική πλευρά της ειδικά έχουν την τιμητική τους. Τι είναι φύλο και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται;

Μια κωμωδία τετρακοσίων χρόνων που παραμένει επίκαιρη και αναδεικνύει τις πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης της ερωτικής επιθυμίας παίζεται σε ελεύθερη διασκευή από τη θεατρική ομάδα Σημείο Μηδέν (www.simeiomiden.com), με χορηγό επικοινωνίας το Athens Pride. Πού; Studio Κινητήρας (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη). Πότε; Ως 28 Μαρτίου και από 15 Απριλίου ως 9 Μαΐου 2010, Πέμπτη έως Κυριακή, 9.15 μ.μ., € 15 και € 10 φοιτητικό, 210 3225.207, 694 2841714

And the Oscar goes to… mybar! Academy Awards πάρτι την Κυριακή 7 Μαρτίου. Ντυθείτε σαν τον αγαπημένο σας ρόλο/ηθοποιό και κάντε το κομμάτι σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ