Πολιτικη & Οικονομια

Κατηγορηματική Γεννηματά: Καμιά κρυφή συμφωνία

Όσοι μιλούν για άμεση ενοποίηση των Κ.Ο. κάνουν χάρη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379434-782885.jpg

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία κρυφή συμφωνία με το Ποτάμι, ενώ άσκησε δριμεία κριτική προς τον Πρωθυπουργό αποκαλώντας «νονό» που στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες.  Η κ. Γεννηματά μίλησε στον REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Με έκπληξη άκουσα τα περί δήθεν κρυφής συμφωνίας. Καμιά κρυφή συμφωνία. Υπάρχει κοινός νους σε πράγματα που είναι γνωστά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατική και θεσμική τάξη, σεβασμός στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ψήφισε Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ψήφισε Ποτάμι και έχουμε εντολή για τη συγκεκριμένη θητεία.

Όλοι αυτοί που λένε σήμερα ότι θα έπρεπε άμεσα να ενοποιηθούν οι δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες και όχι  να συντονίζονται με κοινή δράση υπό τον επικεφαλής που θα εκλεγεί, χάρη κάνουν στη Ν.Δ. και στο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα μειωθεί η δυνατότητά μας για αντιπολιτευτική δράση μέσα στη Βουλή σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, που  πρέπει να ακούγονται οι δυο πρόεδροι, οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και να έχουμε είναι περισσότερο χρόνο και δυνατότητες για τον έλεγχο απέναντι στην κυβέρνηση.

Να τελειώνουμε λοιπόν με αυτούς που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και με την υποκρισία. Και εν πάση περιπτώσει όλο τον προηγούμενο χρόνο κάποιοι μου έλεγαν γιατί δεν πορεύεστε και μαζί με το Ποτάμι. Εντάξει Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά η νίκη θα είναι να φέρετε και το Ποτάμι μαζί. Τώρα που φέραμε και το Ποτάμι μαζί, ψάχνουμε να βρούμε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας;

Δεν πρόκειται να το επιτρέψω Θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς καμία άλλη οπισθοδρόμηση και καθυστέρηση και χωρίς μιζέριες και εσωστρέφειες γιατί αυτό απαιτούν οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες και αυτό εγγυώμαι.

Για την έξοδο από τα μνημόνια που επικαλείται η Κυβέρνηση

Τo πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει. Αυτό που προσπαθεί σήμερα να κάνει η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά να βαφτίσει αλλιώς την πραγματικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται νονός ο κ. Τσίπρας. Μόνο που το λογαριασμό κάθε φορά τον στέλνει στους πολίτες και κάθε φορά είναι και πιο βαρύς.

Και εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Έχει υπογράψει επιτροπεία μέχρι το 2060, όταν έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα δυσβάστακτα μέχρι το 2022 και οδηγείς σε αδιέξοδο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχει εκχωρήσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια και έχει ψηφίσει επιπλέον και νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Για ποια έξοδο της χώρας από το μνημόνιο μιλάει;

Δεν περιμένουμε να μας δώσει απάντηση ο κ. Τσίπρας. Την απάντηση είμαι σίγουρος ότι θα τη δώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι τελείως ανίκανη να υλοποιήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Ακόμα και στα πολύ απλά πράγματα; Τι βλέπουμε σήμερα με τις ουρές για τα εισιτήρια; Ούτε καν αυτό δεν μπόρεσε η Κυβέρνηση να οργανώσει και να δείξει ένα στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στους πολίτες; Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα καθημερινότητας.

Για το σχέδιο Ελλάδα

Έχουμε ήδη παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το σχέδιο Ελλάδα που περιγράφει ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας σήμερα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις πώς θα πυροδοτήσουμε την ανάπτυξη, ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές στο κράτος για να γίνουμε ξανά μια φιλοεπενδυτική χώρα, περιγράφουμε και πώς πρέπει να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Είναι μια ολοκληρωμένη εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης η οποία μπορεί να εξειδικεύεται, να βαθαίνει, να εμπλουτίζεται αλλά όμως δείχνει το στίγμα του πώς θα κερδίσουμε ξανά αξιοπιστία και εμπιστοσύνη για να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας.

Εάν δεν φύγουμε από το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και δεν κατέβουμε στο 2%, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε οξυγόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη. Έρχεται η Ν.Δ. και μας λέει μεγάλες επενδύσεις και όλα ελεύθερα στην αγορά. Αν δεν δώσεις τώρα, μαζί με τις μεγάλες ξένες επενδύσεις φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν  να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν θα λύσεις το πρόβλημα. Θα ξαναβρεθείς σε ένα νέο αδιέξοδο.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Η επόμενη αναμέτρηση, θα είναι αναμέτρηση για τρεις, γιατί τώρα ξαναγνωριζόμαστε όλοι από την αρχή. Κι αυτό προσπαθούμε να πούμε στους πολίτες. Έχουμε καταθέσει στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο, που αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία. Και εγώ αντιστρέφω το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα και προς τον κ. Μητσοτάκη.

Είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας, όπως εμείς προτείνουμε; Και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για την επόμενη μέρα των εκλογών εάν δεν ακουστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, δηλαδή η φωνή του ελληνικού λαού.

Έχουμε καθορίσει τις διαφορές μας και τα όριά μας και από δεξιά και από αριστερά. Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και πιέζουμε και τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά τους μεγέθη και στην πραγματική τους θέση στο πολιτικό σκηνικό, που είναι δυο άκρα συντηρητικά. Στην πραγματικότητα είναι οι δυο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος. Εμείς δεν είμαστε ένα πολιτικό εκκρεμές του κέντρου που θα πηγαίνει πότε δεξιά και πότε αριστερά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.