Ποιοι είναι οι 12 νέοι σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας
Αυτά είναι τα βιογραφικά των προσώπων που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Άνθρωποι από το δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, την αγορά και την πραγματική οικονομία αποτελούν την ομάδα των 12 συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας συντονιστής θα είναι ο καθηγητής, Γιώργος Γεραπετρίτης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:
«Δώδεκα νέοι άνθρωποι, από το δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, την αγορά, την πραγματική οικονομία, είναι μαζί μας στην προσπάθεια να σχεδιάσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Συνδυάζουν σπουδές, επαγγελματική πείρα, κέφι και διάθεση για συμμετοχή στα κοινά. Συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και των θέσεων των τομέων.
Κάποιοι, τους ονομάζουν τεχνοκράτες. Προσωπικά θα τους έλεγα ανθρώπους, που με την πείρα τους και - κυρίως - τη δουλειά τους, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της Πατρίδας μας.
Έρχονται για να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση της πολιτικής και να σχεδιάσουμε μαζί τους τις απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα.
Θέλω ιδιαίτερα να τους ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μου να βοηθήσουν ώστε να διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, το σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».
Ακολουθούν τα βιογραφικά τους
Τάσος Γ. Αναστασάτος
Ο Τάσος Αναστασάτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Warwick και πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ξεκίνησαν στην Αγγλία ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough. Στη συνέχεια διετέλεσε Οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, και Επισκέπτης Μέλος Δ.Ε.Π. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερα από 6 χρόνια υπήρξε ανώτερος Οικονομολόγος στον τραπεζικό τομέα.
Το 2014, η θητεία του ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και η προεδρία του στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.), όπου υπηρέτησε και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group, αποτέλεσε σταθμό στην εντυπωσιακή καριέρα του.
Από το 2016 είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εδώ και 2 χρόνια είναι αναπληρωτής επικεφαλής Οικονομολόγος και βοηθός Γενικός Διευθυντής σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό.
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ακαδημαϊκών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, δοκιμίων και μελετών σε τραπεζικές επιθεωρήσεις στους τομείς των διεθνών μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών, καθώς και των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας. Από κοινού συγγραφέας τριών βιβλίων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Κωνσταντίνος Γ. Αραβώσης
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός από το Πολυτεχνείο του Aachen Γερμανίας, με μεταπτυχιακό στο Management Science από́ το Imperial College του Λονδίνου και διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Επιχειρησιακή́ Έρευνα.
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΜΠ και Kαθηγητής στο ATHENS MBA από το 1999. Υπήρξε εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ σήμερα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Έχει μακρόχρονη και αξιόλογη εμπειρία σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού́ για θέματα Ολυμπιακών έργων, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ και μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας ΑΡΒΙΣ.
Από το 20016 είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων καθώς και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού́ Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών της ΕΕΔΕ.
Είναι μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας – Κ. Καραμανλής στον Τομέα Οικονομίας. Είναι ο Ιδρυτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας “LETS DO IT GREECE” στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας “LETS DO IT WORLD”.
Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για περιβαλλοντικά́ θέματα και Συντονιστής της Ομάδας Εκπόνησης του Προγράμματος Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι σήμερα Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου. Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.
Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, όπως εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα για τον Εκσυγχρονισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.
Είναι συγγραφέας 6 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων.
Έως σήμερα, έχει εισηγηθεί περισσότερες από 100 ομιλίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και έχει μεγάλο αριθμό παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.
Γιώργος Ζαββός
Ο Γιώργος Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα. Με θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως Ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διακρίνεται για την άριστη γνώση του στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Bruges στο Βέλγιο. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Μπρατισλάβα.
Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία όπου, μεταξύ άλλων, υπήρξε μέλος της Νομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων καθώς και για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από το 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου.
Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Δημοκρατία της Σλοβακίας, ενώ αργότερα κατείχε τη θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα της Διεύρυνσης και του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιπροσωπεύοντας την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Γιώργος Ζαββός έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά πάνω σε θέματα ευρωπαϊκής τραπεζικής πολιτικής και ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει εκδώσει και 2 βιβλία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας.
Βίκυ Λοΐζου
Η Βίκυ Λοϊζου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι απόφοιτη του Πάντειου Πανεπιστήμιου με μεταπτυχιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές Σπουδές.
Μετά την πρακτική της στο γραφείο του ΟΗΕ στην Αθήνα, ξεκίνησε συνεργασία με εταιρίες διαχείρισης χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με δημόσιες σχέσεις. Το 2001 ανέλαβε την οργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το 2002 ανέλαβε καθήκοντα Υπεύθυνης Επικοινωνίας για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κατά τη θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της στρατηγικής και της επικοινωνίας ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Το 2011 ανέλαβε τη θέση του Επιστημονικού Συνεργάτη για τον σχεδιασμό του πολιτικού προγράμματος της ΝΔ, ενώ την επόμενη χρονιά θήτευσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης ως Σύμβουλος του Υπουργού, όπου ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Από το 2016 η Βίκυ Λοϊζου είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μιλά άριστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ καταλαβαίνει Ιταλικά και Τουρκικά.
Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου
Η Δόμνα Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.
Είναι Επισκέπτρια Λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL.
Στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού́ του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου.
Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα. Έχει συντονίσει εθνικά́ σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά́ και του εμπορικού́ επιμελητηρίου του Σουδάν.
Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή́ επιστημονικά́ συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό́ οίκο Palgrave MacMillan. Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).
Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι σήμερα Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.
Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
Η Κωνσταντίνα Μπότσιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Tübingen, όπου εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια έως το 1996.
Η ακαδημαϊκή της καριέρα στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1998 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διετέλεσε, επίσης, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Jean Monnet. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Διπλωματική Ακαδημία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο οποίο διετέλεσε Αντιπρύτανις και Αναπληρώτρια Πρύτανη από το 2012 έως το 2015.
Η σημαντική της επαγγελματική πορεία περιλαμβάνει συνεργασίες από επιστημονικές και διοικητικές θέσεις με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και την Ελληνική Αστυνομία για την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου της. Επιπλέον, έχει υπηρετήσει ως ερευνητική εταίρος σε προγράμματα του London School of Economics και έχει πραγματοποιήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα με ελληνικούς και διεθνείς ακαδημαϊκούς φορείς.
Από το 2001 υπήρξε βασικό στέλεχος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε καίριες θέσεις, ενώ από το 2016 ανέλαβε καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας και Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου της Νέας Δημοκρατίας.
To 2011 εξελέγη μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ιδρύματος Wilfried Martens Centre του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή αποστολή παρατηρητών των γερμανικών εκλογών. Αρθρογραφεί στον Τύπο και συμμετέχει ως επιστημονική σύμβουλος και αναλύτρια σε ελληνικές και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές για τη σύγχρονη ιστορία και διεθνή πολιτική (Κανάλι της Βουλής, ET1, ΣΚΑΪ, ZDF, Deutsche Welle κ.ά.), ενώ έχει δημοσιεύσει δεκάδες βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάει 4 γλώσσες- αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά.
Θοδωρής Πελαγίδης
Ο Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτατος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings στη Ουάσιγκτον.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο του Sussex (M.Phil), ενώ έλαβε το Διδακτορικό του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ως EC SPES υπότροφος. Στη συνέχεια διετέλεσε P.D. Fellow και αργότερα NATO Scholar στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.
Έχει επίσης διατελέσει Fulbright & Onassis scholar στα Πανεπιστήμια Columbia & CUNY των ΗΠΑ & NBG fellow στο LSE, ΗΟ. Έχει τουλάχιστον 60 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις με κριτές. Στην Ελλάδα έχει συγγράψει 13 μονογραφίες. Διεθνώς έχει συγγράψει με τον Μ. Μητσόπουλο τα βιβλία, Understanding the Crisis in Greece. From Boom to Bust, MacMillan/Palgrave 2011 & 2012 (2nd edition), Greece. From Exit to Recovery? Brookings Institution Publ. 2014 και Who’s to Blame for Greece? MacMillan/Palgrave 2016 και 2nd edition 2018, Who’s to Blame for Greece? How Austerity and Populism are Destroying a Country with High Potential. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στο διεθνή τύπο (Financial Times, e-CNN, e- NYT, The Guardian), ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών και τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων Κυρ. Ελευθεροτυπία και Καθημερινή της Κυριακής. Τέλος, έχει εργασθεί στο Internal Evaluation Office του IMF, ως external expert για το Ελληνικό πρόγραμμα.
Στέλιος Πέτσας
Ο Στέλιος Πέτσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών.
Είναι στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο υπηρέτησε ως εισηγητής για θέματα μισθολογίου , κρατικού προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Σχέσεων με την ΕΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς. Ανέλαβε το 2006 Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, ενώ από το 2012 υπήρξε Προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Από το 2015 έχει αναλάβει Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Με σημαντική πορεία και θέσεις ευθύνης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του Προεδρείου EDRC του ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε., μέλος επιτροπών για θέματα μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, το σύστημα ιδίων πόρων της Ε.Ε., την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικών Διαδικασιών, κ.α.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Ρεβέκκα Πιτσίκα
Η Ρεβέκκα Πιτσίκα γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Αρσακείου Εκάλης. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό́ Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Management στο Πανεπιστήμιο Nancy της Γαλλίας.
Με 22ετή εμπειρία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων, η Ρεβέκκα Πιτσίκα έχει σαν θεωρία ζωής τον προσανατολισμό́ στο αποτέλεσμα.
Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις ευθύνης στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού σε εταιρίες και οργανισμούς όπως ΜΕΤΡΟ, ERICSSON HELLAS, ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και MANPOWER HELLAS.
Το 2007 ίδρυσε την εταιρία Στρατηγικών Λύσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού́, People for Business. Το 2012 βραβεύτηκε από́ τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας ως ο «Καλύτερος Νέος Επιχειρηματίας” για την Ελλάδα, για το έτος 2012.
Το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP του State Department, στον τομέα “Small/ Medium Business Development”. Το 2017 το Fortune την περιέλαβε στην λίστα των “Most Powerfull Women in Greece”.
Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Διαγωνισμού́ Επιχειρηματικής Ιδέας του ΟΠΑ και ιδρυτικού μέλους του του ελληνικού́ παραρτήματος του Entrepreneurs’ Organization. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.
Αλεξάνδρα Σδούκου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1978. Έχει πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις Ευρωπαϊκές & Οικονομικές Σπουδές. Το 2010 παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Τελειώνοντας την πρακτική της άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ακολούθησε τη μάχιμη δικηγορία για 5 χρόνια.
Από το 2004 ασκεί καθήκοντα ειδικής νομικής Συμβούλου σε θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα αρμόδια Υπουργεία.
Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Από το 2007 είναι Στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.
Χρήστος Χάλαρης
Ο Χρήστος Χάλαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος ΜΒΑ και διδακτορικού.
Είναι διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ έχει διατελέσει και εντεταλμένος λέκτορας στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η καταξιωμένη πορεία του στο χώρο της πληροφορικής συστημάτων χαρακτηρίζεται από θέσεις ευθύνης σε σημαντικά έργα τεχνικής υποστήριξης και ηλεκτρονικής αναδιάρθρωσης, όπως η ανάπτυξη συστημάτων για τον δημόσιο τομέα, το λανσάρισμα της Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, καθώς και σειρά καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν τον πολίτη για την ασφάλιση, την σύνταξη και την υγεία.
Στο ενεργητικό του έχει σημαντική και πολυσύνθετη εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό και στη διοίκηση πολύπλοκων έργων και προγραμμάτων.
Ο Χρήστος Χάλαρης έχει ειδίκευση και μεγάλη πείρα σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, από τη θέση του διευθυντή ομάδας έργων σε προγράμματα εκσυγχρονισμού για το ΙΚΑ και ως στέλεχος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ υπήρξε και συντονιστής ευρωπαϊκών έργων κατά τη θητεία του στο Ερευνητικό Τμήμα του ΕΜΠ.
Από το 2012 έχει αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΗΔΙΚΑ.
Λεωνίδας Χριστόπουλος
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ενώ σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει εργαστεί και στα Υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, συμμετέχοντας ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
Κατά την περίοδο 2012-2014 υπήρξε υπεύθυνος για σημαντικά έργα όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής δημόσιας διοίκησης και η κατάρτιση του νέου μισθολογίου του δημοσίου τομέα, ενώ συμμετείχε και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Από το 2016 ανήκει στο δυναμικό του γραφείου του Προέδρου ως Σύμβουλος για θέματα Κράτους-Δημόσιας Διοίκησης.
Το ενδιαφέρον του για το αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζει την επαγγελματική του πορεία μέχρι σήμερα και σηματοδοτεί το όραμά του και την πρόκληση για ένα νέο κεφάλαιο στη Διοικητική και Δημοσιονομική Μεταρρύθμιση.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά για τα θέματα της Καλής Νομοθέτησης και απλούστευσης διαδικασιών, ενώ έχει διατελέσει και εισηγητής σε σεμινάρια και ημερίδες για τη Δημόσια Διοίκηση. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.