- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Με φυλάκιση απειλούνται 30.000 δικαιούχοι
Κάποιοι ήταν στην πραγματικότητα μη δικαιούχοι
Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τις παρατυπίες στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς εννέα μήνες μετά την καθολική εφαρμογή του, περίπου 30.000 δικαιούχοι κινδυνεύουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thepaper, με φυλάκιση και αναδρομική επιστροφή του επιδόματος, λόγω μη επικαιροποίησης των οικονομικών τους στοιχείων.
Οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας και οι διασταυρώσεις που διενεργούνται με τα εκκαθαριστικά του 2016 διαπίστωσαν 26.904 περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, με υποδηλωμένο εισόδημα στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑ.
Αυτά τα άτομα συμμετέχουν σε 26.708 διαφορετικές αιτήσεις, ενώ το συνολικό υποδηλωμένο εισόδημα είναι της τάξης των 15.457.106,72 ευρώ. Στο μεταξύ 5.363 άτομα «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ για το τελευταίο εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται πως για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ, κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Βάσει του κανονισμού του ΚΕΑ, όποτε αλλάζει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού (όπως αυτή αποτιμάται στο τελευταίο εξάμηνο), ο/η αιτών/ούσα οφείλει να τροποποιεί την αίτηση του/της ώστε να αποτυπώνει το εισόδημα του τελευταίου εξαμήνου.
Οι ποινές
Το σύστημα έστειλε ήδη τα απαραίτητα SMS στα κινητά των δικαιούχων που οι αιτήσεις τους ήταν ανακριβείς, καθώς βάσει υπουργικής απόφασης, όσοι δηλώνουν ψευδή γεγονότα, ή αρνούνται, ή αποκρύπτουν τα αληθινά στοιχεία για να πάρουν το ΚΕΑ, απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
Στις περιπτώσεις αιτήσεων που, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, διαπιστώνονται αναντιστοιχίες, τίθενται προσωρινά σε αναστολή, και στη συνέχεια διακόπτονται αν διαπιστωθεί δόλος ή παραπλάνηση των αρμοδίων αρχών από τους πολίτες.
Επίσης σε όσους διακόπηκε το ΚΕΑ γιατί δεν το δικαιούνται, ζητούνται πίσω αναδρομικά τα ποσά που εισπράχθηκαν. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με την ατομική ειδοποίηση επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, αυτά διαβιβάζονται στην εφορία και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Υπενθυμίζεται πως η ημερομηνία πληρωμής του ΚΕΑ είναι η 28η Σεπτεμβρίου. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.