Πολιτικη & Οικονομια

ΙΟΒΕ: Πιο ρόδινο το οικονομικό κλίμα

Πού στηρίζεται η εκτίμηση, τι καταγράφεται κατά τομέα 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366247-757498.jpg

Σημαντικά ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του Ινστιτούτου Οικονομικής και Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΙΟΒΕ).

Λεπτομερέστερα, ο δείκτης έφτασε 98,2 μονάδες, το ψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015. Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την  εκταμίευση μέρους της δόσης από τους δανειστές, την ενίσχυση της πεποίθησης πως το πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς, έστω και με καθυστερήσεις, την άνοδο του τουρισμού και των εξαγωγών, τη   σχετική σταθεροποίηση της ανεργίας και τη σχετική ενίσχυση των επενδύσεων.

Τα παραπάνω αναμένεται ότι θα φέρουν και θετικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ, όταν ανακοινωθούν τ΄ αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου.   

Κατά τομείς, το ΙΟΒΕ λέει:

  • Στη Βιομηχανία οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνονται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μεταβάλλεται ελαφρώς θετικά.
  • Στις Κατασκευές κυρίως οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και λιγότερο οι αντίστοιχες προβλέψεις για την απασχόληση μεταβάλλονται θετικά.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να κινούνται ελαφρώς ανοδικά
  • Στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της περιορίζονται
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται σημαντική βελτίωση του δυσμενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όμως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταμίευσης να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ