- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Η Κύπρος δεν θα δώσει αναφορά στην Τουρκία για την ΑΟΖ»
Η Άγκυρα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις απειλές, το μήνυμα Τσίπρα από τη Βουλή
Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσει, όπως αυτή νομίζει, την ΑΟΖ της, δίχως να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ορισμένα στοιχεία για το τι συνέβη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Όπως είπε, ο τερματισμός των συνομιλιών δεν σημαίνει και το τέλος των προσπαθειών εύρεσης «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ», ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος αυτός θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Προϋπόθεση για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» τόνισε ενώπιον της Ολομέλειας, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ελβετία υποστήριξε καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, τις πάγιες θέσεις της χώρας, σε συνεργασία πάντα με τις κυπριακές αρχές.
«Η Άγκυρα δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση, η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Το μήνυμά μας στην Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και των δικαιωμάτων μας ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή και παραβίαση. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό» πρόσθεσε.
«Μένει βεβαίως να δούμε το κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε.
Όσον αφορά στην προγραμματισμένη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 και τις απειλές της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα, η Ε.Ε. και η Διεθνής κοινότητα στηρίζουν αυτή την επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα σταθούν απέναντι στην Άγκυρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.