Πολιτικη & Οικονομια

Ρ. Στράουχ (ESM): Μετά το 2018, συζητάμε για το χρέος

Η Ελλάδα θα πάρει δανειακή δόση τώρα μόνο αν βιαστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357537-740810.jpg

Κάθε πιθανή συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος,  τον Αύγουστο του 2018, ενώ θα έχει ευκαιρίες να γυρίσει στις αγορές εφόσον ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μέσω των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, για να ληφθεί δανειακή δόση τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπι η Ελλάδα να βιαστεί. 

Αυτά ήταν το "ζουμί" απ΄ όσα είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM -  είναι ένας από τους τέσσερις δανειστές της Ελλάδας, μαζί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) κ. Ρολφ Στράουχ, σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα. 

Λεπτομερέστερα:

  • «Σημειώσαμε πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει 140 μέτρα. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία συζήτηση αναφορικά με μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μία καλή πρώτη συζήτηση αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας με τον ESM. Οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όλες οι αποφάσεις για να ξεκλειδωθεί η επόμενη εκταμίευση μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα», 
  • «Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που εγκρίθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη παρείχαν επαρκή δημοσιονομικό χώρο στη χώρα. Οι ευεργετικοί όροι δανεισμού μας σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση της αγοράς αποφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι 6% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο, υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν είναι απαραίτητο και εάν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Αυτές περιλαμβάνουν την περαιτέρω αναβολή των επιτοκίων και την παράταση της διάρκειας των δανείων».
  • «Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των επενδυτών και να επανέλθει στην κανονικότητα. Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της χώρας. Το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται πλέον στο σχεδιασμό νέων μέτρων, αλλά στην εφαρμογή τους. Αν  η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων, θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στις αγορές. Δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πότε θα επιστρέψουν στις αγορές, η απόφαση είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Απαιτείται πάντα προσεκτική προετοιμασία, ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ