Πολιτικη & Οικονομια

Γαβρόγλου: «Θα καταργήσουμε το αναχρονιστικό μέτρο του χαρακτηρισμού της διαγωγής»

Τι είπε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347388-721159.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη στη Βουλή για την κατάργηση του αναχρονιστικού μέτρου του χαρακτηρισμού της «διαγωγής», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Την κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής στα σχολεία, ως μέτρου που προσβάλλει τον πολιτισμό και τη νεολαία, έχουν ζητήσει με ερώτησή τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάργηση του μέτρου της διαγωγής, αναφέρθηκε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Η αριστεία είναι ρετσινιά. Σήμερα ακούμε ότι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός του διαγωγής. Ακούστε, ήμασταν εμείς, το ΠΑΣΟΚ, που κατήργησε τον επιθεωρητή στα σχολεία. Αλλά αυτό ξέρετε ότι είναι ένα μέτρο ξεπερασμένο δεν ισχύει. Τι κάνουμε λαϊκισμούς στην παιδεία;» σχολίασε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Για το θέμα της διαγωγής κοσμίας και κοσμιοτάτης, ελπίζω όταν θα φέρουμε στη Βουλή τη διάταξη για την κατάργηση της διαγωγής, να την ψηφίσετε. Είναι ένα εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά, θέλω να σας πω, και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας» είπε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη για την κατάργηση αυτής της «εντελώς αναχρονιστικής διάταξης».

Αναφορά στο ζήτημα της «διαγωγής» έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, αφού επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «τα παιδιά να μπορούν να μπαίνουν στις Σχολές με το απολυτήριο και τη βαθμολογία», είπε ότι η μείωση κατά 1.000 των εισακτέων έγινε σε απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας και σε μερική συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Σχολών και των πρυτανικών Αρχών.

«Υπάρχουν ασφαλώς θέματα υποδομής, αλλά κυρίως σήμερα υπάρχουν θέματα ποιότητας στην εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια είναι πολλές φορές υπερβολικά στο να θέλουν λίγους φοιτητές. Εμείς προσπαθήσαμε να κινηθούμε σε μια ορθολογικοποίηση. Θέλουμε καλούς νομικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει με λίγους φοιτητές» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου. «Μας κατηγορείτε ότι ανακοινώσαμε μείωση εισακτέων λίγο πριν τις εξετάσεις και αναστατώσαμε τους υποψηφίους. Κατανοώ το άγχος των μαθητών και των οικογενειών τους, αλλά η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει και τους νόμους. Όταν ήσασταν εσείς κυβέρνηση, ανακοινώσατε μείωση 10.000 εισακτέων, δύο μόλις μέρες πριν από τις εξετάσεις, και από 84.000 τους πήγατε στους 74.000. Και τότε προβλέψατε να μην μπει κανένας στις τουριστικές σχολές» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, θυμίζοντας ότι η τωρινή μείωση αφορά σε 1.000 εισακτέους.

Η φράση της κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι στη μείωση των εισακτέων του 2011 δεν υπήρξαν αντιδράσεις, επειδή η απόφαση ήταν πιο ήπια, αν και τότε «ήταν η χρονιά που άρχισαν οι πλατείες με τους αγανακτισμένους, που μαζί με άλλες αντιδημοκρατικές δυνάμεις συμπρωταγωνιστούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ», προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού που χαρακτήρισε πρωτοφανή τον ισχυρισμό της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέταξε στα σκουπίδια όλη την προσπάθεια που είχε γίνει για μια συνολική μεταρρύθμιση στον χώρο της παιδείας, που πήγε στο Ενιαίο Λύκειο. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι σήμερα οι μειώσεις των εισακτέων έγιναν χωρίς διαβούλευση με τις σχολές.

«Μην σπείρετε πανικό. Δεν υπάρχει ξεσηκωμός και η πολιτεία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια πήρε ορισμένες αποφάσεις. Όπως υποψιάζομαι, τις πήρατε και εσείς όταν μειώσατε κατά 10.000 τους εισακτέους, δύο μέρες πριν τις εξετάσεις» είπε ο κ. Γαβρόγλου. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι συνεχίζει να πιστεύει πως ο μικρός αριθμός μαθητών δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας. «Προφανώς δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας το να ξεχειλίζουν τα εργαστήρια, αλλά δεν πρέπει η μάχη για την ποιότητα της εκπαίδευσης να εκφυλλιστεί σε μάχη για τον αριθμό των εισακτέων» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τη Βουλή ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το Δημοκρίτειο επειδή «υπάρχουν καταστάσεις που φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της νομιμότητας». - See more at: 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.