- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη πλέον η ανεργία
Μπορεί η Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (26,8%) και η Ισπανία να την ανταγωνίζεται με αξιώσεις (26,1%), αλλά η ανεργία έχει πάψει προ πολλού να είναι το πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις χώρες του καθυστερημένου, υπό επιτήρηση, νότου. Αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ζώνης του ευρώ, πολύ σοβαρότερο από το χρέος και το έλλειμμα, καθώς οι προτεινόμενες πολιτικές για την αντιμετώπισή της δεν θέτουν στο κέντρο της προσοχής ούτε την ανάσχεσή της.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (26,8%) και η Ισπανία να την ανταγωνίζεται με αξιώσεις (26,1%), αλλά η ανεργία έχει πάψει προ πολλού να είναι το πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις χώρες του καθυστερημένου, υπό επιτήρηση, νότου. Αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ζώνης του ευρώ, πολύ σοβαρότερο από το χρέος και το έλλειμμα, καθώς οι προτεινόμενες πολιτικές για την αντιμετώπισή της δεν θέτουν στο κέντρο της προσοχής ούτε την ανάσχεσή της.
Οι επιπτώσεις της ύφεσης εμφανίζονται σοβαρότερες σε νέες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες εξωθούνται εκτός παραγωγής σε δυναμικές ηλικίες (άνω των 35 ετών), που προέρχονται από μεσοαστικά στρώματα και δεν εντοπίζονται κατ’ ανάγκην στο περιβάλλον της παραδοσιακής εργατικής τάξης.
Πρόσφατα στοιχείο δείχνουν ότι μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν 1.796.000 επιπλέον άνεργοι στη ζώνη της ΟΝΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2012, οι άνεργοι στην Ε.Ε.-27 πλησιάζουν τα 26 εκατ. άτομα (25.926 εκατ. ευρώ) από τα οποία 18.715 εκατομμύρια άνεργοι ζουν στη Ζώνη του ευρώ.
Το ιστορικά υψηλό ποσοστό κάνει τους αναλυτές να μιλούν για μετεξέλιξη του κραχ της ανεργίας σε κοινωνικό κραχ και ενδυναμώνουν τη συζήτηση για την πορεία του ανατιμημένου ευρώ που αποδυνάμωσε την εξαγωγική δυναμική της Ε.Ε. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μειώθηκε σε 7 και μόνο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Αυστρία η απασχόληση παραμένει υψηλότερη από το 2008. Αλλά όπως σημείωνε ήδη σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η βελτίωση δεν θα διαρκέσει πολύ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διεθνούς οργάνωσης, περίπου 4,5 εκατ. θέσεις προβλέπεται να χαθούν μέσα στην επόμενη τετραετία, παρόλο που στις 13 από το σύνολο των 17 χωρών της ΟΝΕ έχουν ληφθεί μέτρα ευελιξίας. Παράγοντες της ΔΟΕ κάνουν λόγο για «άνεργη ανάκαμψη», προβλέποντας ότι ακόμη κι αν αυξηθούν οι ρυθμοί θα παραμείνουν ανέγγιχτοι οι δείκτες ανεργίας. Την ίδια στιγμή αυτό που αρχίζει να προβληματίζει περισσότερο κι από τα ποσοτικά, είναι τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας. Ήδη, πάνω από το 44% των ανέργων είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από ένα έτος, ενώ στους νέους προ πολλού έχει ξεπεράσει το 50% (σε Ισπανία και Ελλάδα).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης
Το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Κουμουνδούρου
«Η Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και η Δημοκρατία προχωρούν μπροστά με ιδέες και έργο. Όχι με τρικάκια», δήλωσε ο υφυπουργός
Έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου
Αιχμές και για Τσίπρα στον οποίο καταλόγισε «απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης το 2019-2023»
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο υπουργός Υγείας
Προληπτικές εξετάσεις και επισκέψεις σε σπίτια από γιατρούς και νοσηλευτές των ΚΟΜΥ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.