Πολιτικη & Οικονομια

Βαρύ το κλίμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στη σύσκεψη με Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344958-716656.jpg

Εξαιρετικά βαρύ ήταν το κλίμα χτες Τετάρτη στη συζήτηση - ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου με 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικές με οικονομικά - εργασιακά θέματα, ενόψει της κατάρτισης νομοσχεδίων με τα νέα οικονομικά μέτρα που έρχονται. 

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές για τη μη αποδοχή των κυβερνητικών θέσεων από τους δανειστές της χώρας και οι βουλευτές δήλωσαν την αδυναμία τους να δικαιολογήσουν επικοινωνιακά τα επερχόμενα μέτρα στους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και ίδιους τους στους εαυτούς τους.  

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων "Η Καθημερινή" και "Τα Νέα'":

  • Τα λεγόμενα "αντίμετρα" που επιδιώκει η κυβέρνηση (μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, δωράκια στους συνταξιούχους όπως του περασμένου Δεκέμβρη κλπ) είναι "στον αέρα"
  • Η μείωση του αφορολόγητου, που θα πέσει γύρω στις 6.000 ευρώ/χρόνο, είναι αποφασισμένη
  • Η μείωση των συντάξεων το ίδιο, αλλά "παίζεται" ακόμα η όχι μια κι έξω, αλλά σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς"
  • Η αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στην εφαρμογή του lock out είναι σχεδόν 100% δεδομένη
  • Οι δανειστές ζητούν  στοχευμένα και όχι "τυφλά"μέτρα κοινωνικής ανακούφισης, καθώς και μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, που κι αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοπίησης των βασικών μέτρων 
  • Οι υπουργοί λένε ότι τίποτα δεν έχει κλέισει οριστικά, αλλά η στάση τους (ειδικά του κ. Τσακαλώτου) είναι άκρως απαισιόδοξη 
  • Οι βουλευτές εμφανίζονται από προβληματισμένοι μέχρι απελπισμένοι, αλλά όχι με διάθεση καταψήφισης 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ