- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φίλης: «Ώριμος» τώρα ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
Ποιο είναι το «άλλοθι» της αριστερής κυβέρνησης για αυτήν την εκκρεμότητα
Με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.
Με τίτλο: «Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει» ο Νίκος Φίλης αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Ο κ. Φίλης αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη. Αλλά σημειώνει πως «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η Εκκλησία φέρει ευθύνες για τη σημερινή κρίση στη χώρα με σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου. «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;», γράφει.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών που προκάλεσε μια ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα μάθημα γνώσης από ομολογιακό που είναι σήμερα.
Τέλος, για την εκκλησιαστική περιουσία ο πρώην υπουργός ζητά αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών: «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη
Το Δίκτυο αναδεικνύει τις αλλαγές στην εργασία μέσω έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Η απάντηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου
Επανεκκίνηση διμερών σχέσεων και τεχνικών επιτροπών με στόχο συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους
Καθορίστηκε η τελική ημερομηνία για τις συμβάσεις - Στόχος η ολοκλήρωση του προγράμματος
630 διαθέσιμα γεύματα ημερησίως στις οκτώ δημοτικές σχολικές μονάδες του νησιού
Η ανάρτηση στα social media και το «ευχαριστώ» στους γιατρούς του ΕΣΥ
Στο βιβλίο προσπάθησα να καταγράψω με εντιμότητα τη διεθνή πρακτική για να καταλάβουμε εάν είμαστε εγκλωβισμένοι στις υπερβολές και στα «δίκαιά» μας ή στον «ρεαλισμό» μας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε στη Βουλή την καθυστέρηση στην προστασία των καταναλωτών
Με αφορμή την αρχειοθέτηση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης των υποκλοπών
Τι κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Βάρρας
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξετε
Ολοκληρώθηκε η αντιστοίχιση για 1,9 εκατ. επιχειρήσεις, ψηφιακή βεβαίωση και νέοι ΚΑΔ
«Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος ενέργειάς του», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος
Πώς θα πάρεις έως 300 ευρώ με λίγα βήματα
«Νομίζω ότι όλο αυτό οφείλεται σε πάρα πολύ μεγάλη παρεξήγηση» σημείωσε η πρώην υπουργός
«Τέλος στα ψιλά γράμματα και τις αυθαίρετες πρακτικές», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης στην πράσινη μετάβαση
Η αντίδραση Ανδρουλάκη
«Αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και για όλα υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.